E-Ticaret SEO

E-Ticaret Siteleri için 10 SEO İpucu

SEO çalışmaları ile arama motorları üzerinde başarı elde etmek isteyen ve mevcut trafiğini arttırmayı amaçlayan e-ticaret siteleri için 10 adımda SEO Performansını arttıracak hamleler makalemizde yer almaktadır. İlgili maddelerde yer alan önerileri uygulayarak SEO performansınızı arttırabilir ve sitenizin kullanıcı deneyimini geliştirebilirsiniz.

E-Ticaret Siteleri için 10 İpucu (Kontrol Listesi)

1. E-Ticaret Sitenizin Kolay Taranabilir ve Anlaşılabilir Olduğundan Emin Olun

Arama motorları üzerinden sitenize trafik kazanmak ve başarılı sıralamalar elde edebilmek için arama motorlarının sitenizi kolay tarayabildiğinden ve anlayabildiğinden emin olmalısınız. Sitenizin arama motoru botları tarafından kolay anlaşılabilir olması için sitenizin kategori (bilgi ağacını) semantik ve taksonomik bir şekilde düzenlemeli ve iç linkleme yolu ile içeriklerinizin anlam ve alaka durumlarına göre birbirine bağlandığından emin olmalısınız.

Sitenizin başta önemli sayfaları olmak üzere tüm sayfalarının mümkün olan en az sayıda tıklama ile ulaşılabilir olduğundan emin olmalı ve sitenizin tarama ve tıklama derinliğini mümkün olan en optimal şekilde düzenlemelisiniz. Sitelerin önemli içerikleri için önerilen tıklama derinliği ana sayfadan başlayarak 3 tıklamadır.

Yani ana sayfaya ziyaret gerçekleştiren bir arama motoru botu, sitenizin önemli sayfalarına ana sayfadaki linkleri takip ederek maksimum 3 tıklamada ulaşabilir olmalıdır. 3 tıklama ve daha az süren tıklama yolculuğu boyunca özellikle arama motoru botlarının site içi hiyerarşiyi ve taksonomiyi (anlamsal yapıyı) kolay anlayabilir olması için sitenizin kategori ve ürün sayfalarının anlamsal olarak sıralandığından emin olmalısınız.

SEO süreçleri ve genel SEO başarısı için site link mimarisi, site linklerinin (sayfalarının) semantik hiyerarşisi ve içerikler (sayfalar) arası iç linklemeler önemli kriterlerdir.

2. 4xx Hatası Veren Sayfalarınızı Düzenleyin

Tarama bütçesini negatif tüketen ve ilgili 4xx kodlu linkleri ziyaret eden kullanıcıların negatif UX yaşamasına neden olan silinmiş yada çeşitli nedenlerle 4xx (HTTP 400 kodlu) yanıt kodlarına sahip web sayfalarınızı optimize etmelisiniz.

Özellikle 404 hata kodlu URL adresleri kullanıcılar tarafından ulaşılamayan ve tarama bütçesine bağlı olarak hızlı şekilde arama motorlarının indekslerinden silinemeyebilen içerikler olarak hem tarama bütçenizi hem de site UX (kullanıcı deneyiminizi) negatif olarak etkileyebilirler. Bu noktada hızlıca 4xx  (404 vb) hata kodlu URL adreslerini site taramaları ile belirlemeli ve bu adresleri varsa alakalı URL adreslerine 301 yönlendirme ile yönlendirmeli yoksa ilgili linkleri HTTP 410 (Gone) durum koduna güncellemelisiniz.

3. Robots.txt Dosyasını Dikkatlice Düzenleyin

Robots.txt dosyası düzenlemeleri yapılırken sık karşılaşılan hatalardan ilki; Google botları tarafından taranması önemli olan içeriklerin bilerek veya bilmeyerek tarama dışına çıkarılmasıdır.

Robots.txt dosyanız üzerine Disallow: /etiket/ şeklinde bir komut girdiğinizde robots.txt direktiflerini dikkate alan arama motoru botları yada harici botlar, /etiket/ ifadesi ile başlayan içeriklerinizi taramazlar ve ilgili içerikler taranmadıkları için arama motoru indekslerinde yer almazlar.

Tarama bütçesini optimize etmek adına robots.txt dosyanızı düzenlerken önemli sayfaların taramaya açık olup olmadığını dikkatlice kontrol edin.

4. E-ticaret Sitelerinde Schema Markup Uygulamayı İhmal Etmeyin

Google botlarının sitenizde yer alan içeriklerin birer satış ürünü olduğunu anlamasını ve içerikler ile ilgili daha kolay bilgi almasını sağlamak için sitenize mutlaka schema markup (schema işaretlemeyi) uygulayın.

Ürünlerinizin fiyatı, etiketi, açıklaması gibi önemli metriklerini içeren schema yapıları ile Google botlarının sitenizi daha kolay taramasını ve ürünlerinizin Google alışveriş bölümünde görünmesini sağlayabilirsiniz.

Google search console üzerinden schema markup uyguladığınız sayfalarınızın işaretlemelerinin okunup okunmadığını görüntüleyebilir ve olası problemler ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

5.  Siteniz için Anahtar Kelime Analizleri Gerçekleştirin

E-ticaret sitelerinde ürünler ve ürün kategorileri için doğru anahtar kelime analizi ve seçimi yapmak çok önemlidir. E-ticaret sitenizde satışa sunduğunuz ürünlere hangi kelimelerin daha çok trafik getireceğini profesyonel analizler ile belirlemeli ve kritik anahtar kelimelere ürün sayfalarınızda yer vermelisiniz.

En sık karşılaşılan hatalardan bir tanesi ürün sayfası üzerinden ilgili ürün ile alakalı gereğinden fazla rekabete sahip veya aranma hacmi düşük kelimelerin hedeflenmesidir.

Düşük ve orta ölçekli, yeni açılmış yada yeni yeni markalaşan (otoriteleşen) web siteleri için long tail (uzun kuyruklu) anahtar kelimeleri hedeflemek ve bu tarz kelimelerden siteye trafik sağlamak çok daha kolaydır ve başarılı bir stratejidir. Doğru anahtar kelime analizleri ile hacim olarak başarılı ve rekabet oranı düşük anahtar kelimeler belirlenmelidir.

6. Kullanıcıların Arama Niyetine Odaklanın

Siteniz üzerinden hedeflediğiniz anahtar kelimeleriniz ile sorgu gerçekleştiren kullanıcıların ilgili sorgular sonrasında ulaşmak istedikleri içerikleri ve sorgularının arka planında yatan arama amaçlarını iyi analiz etmelisiniz.

Bir kullanıcının gerçekleştirdiği herhangi bir sorgu sonrasında satın almamı, bilgi almamı yoksa fiyat karşılaştırma amacıyla mı sorguyu gerçekleştirdiğini iyi analiz etmeli ve kullanıcı arama niyetine uyumlu içerik sayfaları oluşturarak kullanıcıların ihtiyaçlarını giderecek içerikler üretmelisiniz.

7. İçeriklerinizin Özgünlüğünü ve Kopya Sayfaları Kontrol Edin

Tüm web sitelerinde olduğu gibi e-ticaret sitelerinde de dikkat edilmesi gereken önemli konulardan bir tanesi de içeriklerin özgün şekilde düzenlenmesi ve web sayfalarının birbiri ile kopya durumuna düşmemesidir.

Sitenizde yer alan içeriklerin birbirileri ile cannibalization ve kopya içerik sorunu yaratmadığından emin olmalı ve sitenizde kullandığınız tüm içeriklerin özgünlüğünü kontrol etmelisiniz.

Sitenizde özellikle başka sitelerde kullanılan çanak içerik diyebileceğimiz özgünlük barındırmayan kopya ve birden fazla sitede aynı şekilde paylaşılmış, alıntı içerikler kullanmamaya özen göstermelisiniz. Farklı sitelerde de aynı içerik yapısı ile yer alan ortak bir içeriği sitenize ekleyecekseniz, ilgili içerikte sitenizin farkını ortaya koyacak özgün, diğer sitedekilerden daha farklı, bir içerik ortaya koyarak içeriğin yapısını değiştirmelisiniz.

Alt yapı kaynaklı olarak web sitelerinde bir sayfanın birden çok kopya sayfası oluşabilir, bu tarz durumlarda canonical ve meta etiketleri doğru kullanılmadığında yada robots.txt direktifleri ile arama motoru botlarının tarama hareketleri yönlendirilmediğinde sitelerde kopya içerik sorunu ortaya çıkabilir ve içerikler arama sonuçlarında birbirini zayıflatarak sitenizin kalite sinyallerini negatif etkileyebilirler.

Bu gibi durumların önüne geçmek adına alt yapıda kopya sayfalar oluşturan nedenler belirlenerek çözülmeli yada kopya sayfaların, parametre URL’lerin arama motoru botlarına tarafından taranıp dizine eklenebilir olmasının önüne geçilmelidir. Bu tarz engellemeler için robots.txt direktiflerini, canonical etiketlerini ve meta etiketlerini kullanabilirsiniz.

8. Ürünlerinizin Birbiriyle Yarışmadığından Emin Olun (Cannibalization)

Aynı site içerisinden iki farklı web sayfasının ortak bir sorguda birbiri ile yarışması sorununa cannibalization adı verilir.

Sitenizde satışa sürdüğünüz ürünlerin aynı anahtar kelimeler (sorgular) üstünden birbiri ile yarışmadığından emin olmalısınız. İki farklı ürün benzer içerik yapısı ve ortak anahtar kelimeler sebebiyle benzer sorgularda birbiri ile rekabete girebilir. Bu tarz bir senaryo yaşandığında Google hangi ürünün ilgili anahtar kelimede ön sırada yer alacağını algoritmik hesaplama ile belirler.

Bu tarz bir senaryoda Google algoritması sorgu ile en alakalı gördüğü, başarılı içeriği diğerinin önünde çıkarır ve her iki içerikte birbirinin sıralama şansına negatif olarak etki eder. Bu sebeple içeriklerinizin hedef anahtar kelime ve sorgularını iyi analiz etmeli ve benzer sorguları hedefleyen içerikleri birleştirerek daha kaliteli ve birbiri ile rekabete girmeyen içerikler oluşturmalısınız.

9. Zayıf İçerik Kalitesine Sahip Sayfalarınızı Düzenleyin

Kullanıcı deneyimine son derece önem veren Google yeterince açıklama içermeyen, ürün ile alakalı görsel barındırmayan kısacası kullanıcı deneyimi ve içerik kalitesi açısından zayıf içeriğe sahip web sayfalarını arama sonuçlarından düşürebilir veya bu tarz sayfaları tarayıp dizine eklemeyebilir.

Bu sorunun önüne geçmek adına sitenizdeki zayıf içerikli sayfaları belirleyerek içeriklerinizi yenilemeli ve zayıf içerikli sayfalarınızın içeriklerinin kalitesini arttırmalısınız. Bu noktada benzer sorguları hedefleyen yada benzer amaca sahip sayfaları birbiri ile birleştirerek birden çok zayıf sayfa yerine bir kaliteli sayfa oluşturma gibi çalışmalar uygulayabilirsiniz.

Google Search Console üzerinde yer alan kapsam raporu bölümünden crawled but not indexed (Tarandı ancak dizine eklenmedi) bölümünü inceleyerek Google açısından zayıf (önemsiz) olarak belirlenmiş, taranmış ancak dizine eklenmemiş sayfaları görüntüleyebilir ve bu sayfaların zayıf içerikli olanlarını güncelleyebilirsiniz.

Özellikle e-ticaret siteleri için ürün ve ürün listeleme sayfalarının kaliteli olması ve kullanıcı arama niyeti ile uyumlu olması SEO ve dönüşüm için önemlidir.

10. Sayfalarınızın Mobil Uyumlu Olmasına Dikkat Edin

Günümüz internet dünyasında mobilden gerçekleştirilen arama sayısının masaüstü arama sonuçlarını geçmesi ile beraber Google mobil aramalara, mobil kullanıcılara ve mobil cihazlara yönelik site performanslarına gösterdiği önemi arttırmıştır.

Google geçiş yaptığı mobile first indexing sistemi ile birlikte siteleri öncelikli olarak mobil botlar ile taramaya ve indekslemeye başlamış ve sitelerin sıralamalarını belirlerken özellikle mobil performans ağırlıklı kriterlerin önemini arttırmıştır.

Bu sebeple Google başta olmak üzere arama motorlarında başarı elde etmek isteyen web siteleri için mobil kullanıcıların sitede yaşadığı deneyim son derece önemli hale gelmiştir. E-ticaret siteleri mobilden ziyaret gerçekleştiren kullanıcıları daha fazla satın alıma yönlendirmek ve kullanıcıların pozitif deneyim yaşayarak siteye ve markaya karşı sadakat beslemesini sağlamak amacıyla başarılı mobil kullanılabilirlik deneyimi sağlamalıdır.

Bunun için sitenin mobil kullanılabilirlik ve mobil uyumluluk testleri yapılarak özellikle genelde masaüstü cihazlarda daha başarılı şekilde sağlanan kullanıcı deneyimi ve performans kalitesi, mobil cihazlarda da sağlanmalı ve mobil kullanıcıların siteyi son derece kolay ve başarılı şekilde kullanabiliyor olması sağlanmalıdır.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

6 Yorum

  1. E-ticaret sitemizde çok sayıda duplicate content problemi yaşıyoruz. Problem genelde etiketlerden kaynaklı ancak sayıları çok yüksek bununla ilgili ne yapabiliriz ?

    iyi çalışmalar

    1. Merhaba,

      etiket kaynaklı duplicate problemi genelde meta description etiket düzenlemesinin , etiket özelinde yapılmamasından kaynaklanır. Bu sorun ile alakalı bir bot(eklenti) yazdırarak hızlı şekilde meta alanlarını düzenleyebilirsiniz.

      E-ticaret ve haber sitelerinde etiketlerin alt kategori olarak kullanılmasını önerdiğimiz için silinmesinden ziyade düzenlenmesi daha avantajlıdır.

  2. Ürün açıklamalarında blog sitelerinde olduğu gibi 300 kelime durumu şart mı ?

    Ortalama 60 ila 100 kelime civarı açıklamalar ile oluşturuyoruz sitelerimizi. Konuştuğumuz SEO uzmanları 300 konusunda diretiyorlar sizin düşünceniz nedir?

    1. Merhaba,

      300 kelime önerisi ağırlıklı olarak Blog sitelerinde çalışmaktan kaynaklı eklenti kökenli “kemikleşmiş” bir mantıktır. Google tarafında, uzun yazının sıralama avantajı yaşadığı gibi bir durum net olarak ifade edilmesede “çok sayıda bilgi” içeren uzun içerikler hem backlink elde etmede hemde sıralamada diğer rakiplerine göre daha avantajlıdırlar.

      Her sitede olduğu gibi E-ticaret sitelerinde de temel durum kullanıcı deneyimini iyi seviyede tutmaktır. Apple bilgisayar sattığınız bir e-ticaret sitesinde 300 kelimelik küçük bir makale formatında Apple ürününü tanıtmanın kullanıcı üstünde negatif tepki yaratma ihtimali çok yüksektir.

      Bu sebeple kelime sayılarından ziyade, Ürünü iyi tanıtan ve kullanıcının aradığını bulabildiği açıklamalara odaklanmalısınız.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu