E-Ticaret Siteleri için 10 SEO İpucu
İçindekiler
- 1 E-Ticaret Siteleri için SEO Kontrol Listesi
- 1.1 1. E-Ticaret Sitenizin Taranabilir Olduğundan Emin Olun
- 1.2 2. 4xx Hatası Veren Sayfalarınızı Düzenleyin
- 1.3 3. Robots.txt Dosyasını Dikkatlice Düzenleyin
- 1.4 4. E-ticaret Sitelerine Schema İşaretlemeyi Eklemeyi Unutmayın
- 1.5 5. Ürünlerinize Trafik Çeken Anahtar Kelimeleri Belirleyin
- 1.6 6. Anahtar Kelimelerin Niyetine Odaklanın
- 1.7 7. İçeriklerinizin Kopya Durumuna Düşmemesine Dikkat Edin
- 1.8 8. Ürünlerinizin Birbiriyle Yarışmadığından Emin Olun
- 1.9 9. Zayıf Ürün Sayfalarınızı Düzenleyin
- 1.10 10. Ürün Sayfalarınızın Mobil Uyumlu Olmasına Dikkat Edin
Bugün ki yazımızın temel konusu E-Ticaret Siteleri için 10 Adımlık SEO Kontrol Listesi ve internet temelli ticaretin önemi. 2020 yılında aksilikler peş peşe gelirken, internet dünyasının aslında reel hayata ne kadar kuvvetli bir alternatif olduğu herkes tarafından fark edildi.
Evlere kısıldığımız ve ekonomik anlamda ciddi kayıplar yaşadığımız bu dönemde başta Amazon olmak üzere e-ticaret ve internet temelli şirketlerin peş peşe büyük karlar açıklaması ve işçi alımında ciddi boyutlarda arttırıma gidilmesi ile internetin gelecekte yaşanacak ticari faaliyetlerde ne denli kuvvetli bir pazar ve alternatif olduğu tescillenmiş oldu.
E-ticaretin artan fırsatlarını yakalamak isteyen kullanıcılarımız için e-ticaret sitelerinin SEO çalışmalarında dikkat etmeleri gereken 10 maddelik SEO kontrol listesini paylaşıyoruz;
E-Ticaret Siteleri için SEO Kontrol Listesi
Teknik SEO her zaman için SEO stratejilerinin olmazsa olmazı ve en önemli adımıdır.
Aşağıda yer alan 10 adımlık önerileri ve E-Ticaret SEO Rehberimizde yer alan adımları takip ederek E-ticaret sitenizin SEO çalışmalarını başarıyla gerçekleştirin.
1. E-Ticaret Sitenizin Taranabilir Olduğundan Emin Olun
E-ticaret sitesi olsun yada olmasın her tarzda websitesi için dikkat etmeniz gereken ilk adım, sitenizde yer alan içeriklerinizin gerek robots.txt gereksede yazı içi meta etiketleri ile taranabilir olduğundan emin olmaktır. Arama motoru botlarının sitenizi rahatlıkla tarayabildiğinden emin olmak için robots.txt dosyanızı oluşturmayı ve özellikle WordPress siteler için site taramasını açmayı ihmal etmeyin.
2. 4xx Hatası Veren Sayfalarınızı Düzenleyin
Sitenizi Google search console üzerine kaydettirdikten sonra yapmanız gereken ilk işlem sitenizde yer alan sayfa ve içeriklerin, 4xx yani ulaşılamıyor hatası verip vermediğini kontrol etmektir.
4xx hatası ile karşılaşan sayfalarınızı anasayfaya veya güncel içeriklere yönlendirmeli yada tarama bütçesinin dışına çıkarmalısınız. Tarama bütçesinin dışına çıkarmak için robots.txt dosyasını kullanabilirsiniz.
3. Robots.txt Dosyasını Dikkatlice Düzenleyin
Robots.txt dosyası düzenlemeleri yapılırken yapılan yanlışlardan ilki; Google botları tarafından taranması önemli olan içeriklerin bilerek veya bilmeyerek tarama dışına çıkarılmasıdır.
Robots.txt dosyanız üzerine Disallow: /etiket/ şeklinde bir komut girdiğiniz arama motoru botları yada harici botlar /etiket/ ifadesini içeren hiç bir içeriğinizi taramazlar ve ilgili içerikler arama sorgularında gözükmez.
Tarama bütçesini optimize etmek adına robots.txt dosyanızı düzenlerken önemli sayfaların taramaya açık olup olmadığını dikkatlice kontrol edin.
4. E-ticaret Sitelerine Schema İşaretlemeyi Eklemeyi Unutmayın
Google botlarının sitenizde yer alan içeriklerin birer satış ürünü olduğunu anlamasını ve içerikler ile ilgili kolay bilgi almasını sağlamak için sitenize mutlaka schema markup (schema işaretlemeyi) uygulamayı unutmayın.
Ürünlerinizin fiyatı, etiketi, açıklaması gibi önemli metriklerini içeren schema yapıları ile Google botlarının sitenizi daha kolay taramasını ve ürünlerinizin Google alışveriş bölümünde görünmesini sağlamayı ihmal etmeyin.
Google search console üzerinde ürünler bölümünden içeriklerinizin schema yapılarını ve mevcutta yer alan hatalarınızı görüntüleyebilirsiniz.
5. Ürünlerinize Trafik Çeken Anahtar Kelimeleri Belirleyin
E-ticaret sitesi sahiplerinin yaptığı en önemli yanlışlardan bir taneside yanlış kelimelerin hedeflenmesidir. E-ticaret sitenizde satışa sunduğunuz ürünlere hangi kelimelerin daha çok trafik getireceğini profesyonel analizler ile belirlemeli ve kritik anahtar kelimelere ürün sayfalarınızda yer vermelisiniz.
Yapılan en önemli yanlış satılan ürün ile ilgili gereğinden fazla rekabete sahip veya aranma hacmi düşük kelimelerin hedeflenmesidir.
Örnek olarak; Yeni kurulmuş bir e-ticaret sitesi sırf aranma hacmi yüksek diye çok yüksek rekabete sahip 2018 golf jantları kelimesini hedeflerse muhtemelen başarısız olacaktır. Onun yerine aynı kitleyi hedefleyen ve benzer aranma hacmine sahip ancak çok daha düşük rekabete sahip Golf jant modelleri kelimesinin hedeflenmesi site için çok daha uygun olacaktır.
(Aranma hacim ve zorluğuna dikkat edilmemiştir , örnek semboliktir)
6. Anahtar Kelimelerin Niyetine Odaklanın
Sitenizde hedeflediğiniz anahtar kelimelerin kullanıcının niyetini doğru okuduğundan ve kullanıcı niyetlerine doğru odaklandığınızdan emin olun.
Google yapay zekası algoritması sayesinde yapılan aramaların bilgi amaçlı mı yoksa dönüşüm odaklı mı yapıldığını kolayca belirleyebilir ve kullanıcıları yaptıkları arama ile alakalı sonuç ve sitelere yönlendirir.
E-ticaret sitelerinin pek çoğunda karşılaştığımız hata anahtar kelime kullanımlarının satış odaklığı olmaktan çok informal yani bilgi alma amaçlı kelimelerden oluşmasıdır.
E-ticaret sitelerinde anahtar kelimeler her zaman için dönüşüm odaklı şekilde seçilmelidir örn: Golf 2018 jant satın al, gümüş kolye fiyatları vb.
7. İçeriklerinizin Kopya Durumuna Düşmemesine Dikkat Edin
Her çeşit websitesinde önemli olduğu gibi E-ticaret sitelerinde de dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeride içeriklerin özgün şekilde düzenlenmesidir.
Google algoritması %60 ve üzeri benzerliğe sahip içerikleri kopya olarak değerlendirir ve ilgili içeriğin SERP skorunu düşürür.
Bu sebeple içeriklerinizin en azından %51 ve üstü olacak şekilde özgün oluşturulmasına dikkat etmelisiniz.
İçeriklerinizde kullandığınız meta etiketlerini, ürün açıklama ve başlıklarını özgün şekilde düzenlemeli ve benzer açıklamaları benzer ürünlerde kullanmaktan kaçınmalısınız. Özellikle etiketlerinizin meta düzenlemelerini yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin.
8. Ürünlerinizin Birbiriyle Yarışmadığından Emin Olun
Sitenizde satışa sürdüğünüz ürünlerin aynı anahtar kelimeler üstünden hedefleme yapmadığına dikkat etmelisiniz.
Farklı yada benzer tarzlardaki ürünler aynı anahtar kelimeleri hedeflediğinde Google hangi ürünün ilgili anahtar kelimede ön sırada yer alacağına karar veremez ve rastgele bir sıralama yapar.
Bu gibi durumlarda genelde istemediğiniz içerikler ön sıralarda yer alabilir veya Google içeriklerinizi sıralamanın dışına taşıyabilir bu sebeple hedefleme yaparken çok dikkatli olmalısınız.
9. Zayıf Ürün Sayfalarınızı Düzenleyin
Kullanıcı deneyimine son derece önem veren Google yeterince açıklama içermeyen, ürün ile alakalı görsel barındırmayan kısacası kullanıcı deneyimi açısından zayıf içeriğe sahip ürün sayfalarını arama sonuçları sıralamasının dışarısına atar hatta çoğu durumda indexlemez.
E-ticaret sitelerinin çoğunda karşılaştığımız sorunların en temel sebeplerinden biri olan bu zayıf içerik problemi, aslında çok basit ve ürünün satışı noktasında fayda sağlayacak belli adımlarla çözülebilecek bir problemdir.
Ürününüz ne olursa olsun ilgili ürün ile alakalı açıklayıcı bir alt metin, ürün ile alakalı görseller ve en önemlisi ürünün özelliklerini kullanıcıya net bir şekilde açıklamaya dikkat etmelisiniz.
10. Ürün Sayfalarınızın Mobil Uyumlu Olmasına Dikkat Edin
Günümüzde internet dünyasında yer alan internet sitelerinin %90’ı Google tarafından mobile first indexing yani mobil versiyona göre indexleme sistemi ile indexlenmektedir.
Mobilden yapılan arama sonuçlarının desktop arama sonuçlarını katlaması ile beraber Google mobil çalışmalarını hızlandırdı ve önce amp daha sonrasında mobil odaklı çok sayıda teknoloji ve algoritma değişikliği yaparak mobile verilen önemi büyük ölçüde arttırdı.
Bu sebeple güncel durumda sitenizin arama sonuçlarında nerede görüneceği desktop versiyonundan ziyade mobil versiyonunun SEO uyumuna göre değerlendirilmektedir.
E-ticaret sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını istiyorsanız; Sitenizin (temanızın) mutlaka mobil uyumlu olduğundan ve herhangi bir mobil uyumluluk problemi içermediğinden emin olmalısınız.
Özellikle ürün sayfalarınızın kesinlikle mobil uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Mobil uyumluluk sorunlarınızı incelemek için en iyi dostunuzun Google Search Console olduğunu unutmayın.
E-ticaret sitemizde çok sayıda duplicate content problemi yaşıyoruz. Problem genelde etiketlerden kaynaklı ancak sayıları çok yüksek bununla ilgili ne yapabiliriz ?
iyi çalışmalar
Merhaba,
etiket kaynaklı duplicate problemi genelde meta description etiket düzenlemesinin , etiket özelinde yapılmamasından kaynaklanır. Bu sorun ile alakalı bir bot(eklenti) yazdırarak hızlı şekilde meta alanlarını düzenleyebilirsiniz.
E-ticaret ve haber sitelerinde etiketlerin alt kategori olarak kullanılmasını önerdiğimiz için silinmesinden ziyade düzenlenmesi daha avantajlıdır.
Kaliteli paylaşım için teşekkürler
Ürün açıklamalarında blog sitelerinde olduğu gibi 300 kelime durumu şart mı ?
Ortalama 60 ila 100 kelime civarı açıklamalar ile oluşturuyoruz sitelerimizi. Konuştuğumuz SEO uzmanları 300 konusunda diretiyorlar sizin düşünceniz nedir?
Merhaba,
300 kelime önerisi ağırlıklı olarak Blog sitelerinde çalışmaktan kaynaklı eklenti kökenli “kemikleşmiş” bir mantıktır. Google tarafında, uzun yazının sıralama avantajı yaşadığı gibi bir durum net olarak ifade edilmesede “çok sayıda bilgi” içeren uzun içerikler hem backlink elde etmede hemde sıralamada diğer rakiplerine göre daha avantajlıdırlar.
Her sitede olduğu gibi E-ticaret sitelerinde de temel durum kullanıcı deneyimini iyi seviyede tutmaktır. Apple bilgisayar sattığınız bir e-ticaret sitesinde 300 kelimelik küçük bir makale formatında Apple ürününü tanıtmanın kullanıcı üstünde negatif tepki yaratma ihtimali çok yüksektir.
Bu sebeple kelime sayılarından ziyade, Ürünü iyi tanıtan ve kullanıcının aradığını bulabildiği açıklamalara odaklanmalısınız.
Güzel paylaşım
teşekkürler