Teorik SEO

Google Hummingbird Algoritması Nedir? Neden Önemlidir?

Google Hummingbird Algoritması (Sinekkuşu algoritması), Google tarafından ilk defa 2013 yılında duyurulan ve Google’ın bir sorgunun arkasında yatan arama amacını ve sorgunun anlamını algılamasına yardımcı olmak amacı ile geliştirilmiş olan algoritmadır. Sinekkuşu yani Hummingbird isminin kaynağı olarak algoritmanın hızlı çalışması ve doğruluk payının yüksek olması belirtilmiştir.

Amit Singhal tarafından Google’ın 2001 yılından itibaren yayınlandığı en kapsamlı algoritma olarak ifade edilen Hummingbird algoritması ile birlikte Google, sorguların içerisindeki kelimelere ve temelde bu kelimelere yer veren sitelere odaklanmak yerine sorguların anlamlarına, sorguların arka planında yatan arama amacına ve sorguların yorumlanmasına odaklanmaya başlamıştır.

Böylece Google çok daha kompleks sorgular olarak ifade edilen doğal dil sorgularını (natural language queries) ve uzun kuyruklu (long tail) sorguları çok daha başarılı şekilde anlamlandırmaya ve değerlendirmeye başlamıştır.

Doğal dil sorguları (natural language queries) ifadesi ile klasik anlamda kısa (short tail) anahtar kelimeler ile Google’da gerçekleştirilen aramalar yerine sözlü konuşmada kullanıldığı hali ile çok daha uzun ve kompleks sorguların arama motorlarında kullanılması kast edilmektedir.

Örneğin: Google’da “En yakın hamburger alabileceğim yerler?” ifadesi ile bir sorgu girdiğinizde Hummingbird algoritması, yer (place) ile restoran ve hamburgerci anahtar kelimelerini (entitylerini) kast ettiğinizi yorumlayarak ilgili sorgudaki yer ifadesini restoran veya hamburgerci olarak değiştirerek sonuçları buna göre düzenler.

Google’ın hummingbird algoritması dahilinde gerçekleştirdiği bu uygulama ile yer (place) ile restoran, hamburgerci varlıklarının (entitylerinin) eşleştirilmesi ve sorgunun yeniden yorumlanması Google’ın bu sorgunun arka planında yatan arama amacının hamburgerci, restoran bulmak ve satın almak olduğunu anlaması sonucu gerçekleşmektedir.

Bu tarz görece kompleks ve arama amacının çok net ifadeler ile belirtilmediği durumlarda Google Hummingbird algoritması sorguyu yorumlayarak, sorgu içerisinde yer alan varlıkları (kelimeleri) eş anlamlıları ile yada anlamsal olarak birbirine yakın kelimeler ile eşleştirerek sorguyu çözümlemekte ve arama sonuçlarını buna göre oluşturmaktadır.

Hummingbird algoritması ile alakalı Google algoritmaları;

Hummingbird Algoritmasının Amacı Nedir?

Hummingbird algoritmasının temel amacı kullanıcıların arama sorgularını çok daha iyi anlamlandırarak (yorumlayarak) arama sonuçlarının kalitesini kullanıcı arama ihtiyacına yönelik geliştirmektir.

Hummingbird algoritması ile Google bir sorgu içerisindeki belirli kelimeler üzerinden arama gerçekleştirerek ilgili içerikleri ve web sitelerini arama sonuçlarında göstermek yerine kullanıcı sorgusunu çok daha iyi yorumlamayı ve sorgunun anlamına, arama amacına en uygun içeriği barındıran web sitelerini arama sonuçlarında göstermeyi amaçlamıştır.

Hummingbird algoritması ile herhangi bir sorgu içerisindeki belirli kelimelere daha fazla önem gösterilerek arama sonuçlarının oluşturulması yerine sorgu içerisindeki tüm kelimelere daha fazla önem gösterilmeye başlanmış ve sorgunun bütünü dikkate alınarak sorgunun en net arama amacı hedeflenmeye başlamıştır.

Sorgunun arama amacının ve sorgunun anlamının çözülmesi, daha iyi yorumlanması semantic search engine (anlamsal arama motoru) geliştirmesinin bel kemiğini oluşturan en temel 2 faktördür.

Google’a göre Hummingbird ile özellikle Voice Search kullanılarak oluşturulan ve çok daha kompleks olan doğal dil sorgularının çok daha iyi yorumlanması ve çok daha uyumlu arama sonuçlarının kullanıcılara sunulması amaçlanmıştır.

Özetle: Hummingbird algoritması ile birlikte bir entity’nin sinonimlerinin (synonyms) çok daha başarılı kullanımı ve Google’ın hayata geçirdiği Knowledge graph vb semantic iyileştirmeler ile kullanıcı sorgularının çok daha iyi yorumlanması, anlaşılması hedeflenmiş ve kullanıcı sorgusu (arama amacı) ile arama sonuçlarında gösterilen dokümanların birbiri arasındaki bağlantıların çok daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır.

Hummingbird Algoritması Neden Önemlidir?

Google tarafından kuruluşunun 15.ci yılında duyurulan Hummingbird algoritması Google’ın 2001 yılından beri duyurmuş olduğu en kapsamlı algoritma olarak arama sorgularının %90’ını doğrudan etkilediği Amit Singhal tarafından söylenmiştir.

Sorguların (Query) arkasında yatan arama amacının daha iyi anlaşılması ve sorgunun anlamı ile çok daha uyumlu şekilde oluşturulmaya başlanan arama sonuçları ile Google search box (Google arama kutusu) üzerinde kısa kuyruklu ve oldukça detaylı sorgular oluşturmak yerine doğal dil sorguları ile çok daha başarılı arama yapmanın adımları Hummingbird ile atılmıştır.

Doğal dil sorgularının anlamlandırılması ve bu tarz sorgulara uygun arama sonuçlarının çok daha başarılı şekilde kullanıcılara sunulması ile birlikte Google’ın başarılı şekilde cevaplandırmada zorlandığı Voice Search (Sesli Arama & Mobil Sorgular) çok önemli ölçüde gelişim göstermiştir.

Anlama dayalı arama motoru fikrinin somut adımlarının atılması ile Google, web geliştiricilerini ve içerik üreticilerini anlama dayalı, doğal dil akışına uygun ve çok daha kullanıcı odaklı web siteleri ve içerikler üretmeleri yönünde çok somut bir adım ile teşvik etmiştir.

Hummingbird algoritması ile bir sorguda yer alan herhangi bir ifade yada kelimenin (entity), eş anlamlı veya vekil sözcük olarak kullanabilecek farklı varyasyonlarının belirlenmesi ve sorguların Google tarafından çok daha başarılı şekilde yorumlanarak anlamının genişletilmesi sağlanmaya başlamış ve bu doğrultuda arama sorgularının arkasında yatan arama amacına ve sorguya yönelik en alakalı ve en kapsamlı içerikleri üreten web siteleri ödüllendirilmeye başlanmıştır.

Hummingbird Algoritması, Sıralamalar ve SEO

Hummingbird algoritması temelde Google’ın çekirdek algoritmasının çalışma prensibini değiştirmesinin yanı sıra özellikle sorguların bütününün ve kullanıcı arama amacının Google tarafından çok daha iyi yorumlanabilir olması ile birlikte içerik kalitesinin arama sonuç sıralamalarındaki önemini ciddi ölçüde arttırmıştır.

Hummingbird algoritması ile birlikte içeriklerin dizaynı, semantic yapısı, bir sorgu ile ilgili olan farklı konulara içeriklerde yer verilmesi gibi çalışmaların önemi artmış ve içeriklerin kalitesinin sıralamaya sağladığı etki artış göstermiştir.

Kopya olmayan, kaliteli ve kapsamlı içeriklere sahip, kod ve genel kullanım yapısı olarak temiz dizayn edilmiş web siteleri, Hummingbird sonrasında önemli sıralama avantajları elde ederken pek çok sorgu ve yayın kategorisi için Hummingbird algoritması kaynaklı sıralama kayıplarının yaşanması ile ilgili somut veriler yoktur.

Hummingbird algoritma güncellemesi sonrasında anahtar kelimeler önemini korumaya devam ederken arama sonuç sayfalarında yalnızca sorguda yer alan anahtar kelimeleri içeren sayfaların gösterilmesi yerine eş anlamlı kelimeleri ve alakalı içerikleri içeren web sayfaları, SERP’de (Arama Sonuç Sayfalarında) daha fazla görüntülenmeye başlamıştır.

Tüm bunların yanı sıra Hummingbird algoritma güncellemesinin sağladığı en ilginç yeniliklerden biri, uzun kuyruklu anahtar kelimelerin artan önemiydi. Hummingbird algoritma güncellemesinden sonra Google uzun kuyruklu sorgularda içeriğin sorgu ile olan nedensel ilişkisini çok daha başarılı şekilde anladığından, genişletilmiş (eş, yakın anlamlı) anahtar kelimelerin kullanımı iyileştirilmiş optimizasyon için iyi bir fırsat olarak ortaya çıktı.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu