Anahtar kelime analizi ( Anahtar kelime araştırması), başta arama motoru optimizasyonu uzmanları olmak üzere tüm sektör ve uzmanlıklardaki kişi ve kuruluşların, kullanıcıların ürün, hizmet veya genel bilgi ararken arama motorlarına girdiği arama terimlerini bulmak ve araştırmak için gerçekleştirdikleri çalışmalara verilen isimdir.
Anahtar Kelime Analizi SEO için Neden Önemlidir?
Anahtar kelime analizleri, sitenizin ve markanızın tanıtımında, içerik üretiminde, SEO ve genel pazarlama stratejilerinin belirlenmesinde ve gerekli görüldüğünde durumlarda sitenin tüm tanıtım ve promosyon stratejisinin oluşturulmasında kullanılacak terim ve cümle öbeklerinin belirlenmesinde doğrudan rol oynadığından SEO ve genel anlamda tüm marketing süreçleri, çalışmaları için büyük öneme sahiptir.
Anahtar kelime analizleri ile belirlenen odak anahtar kelimeler, sitenizin ve ürettiğiniz içeriklerin arama motorları üzerinde bulunacağı alanları ve sitenizin internet dünyasında hangi yöne ne şekilde evrileceğinin belirlenmesinde kritik rol oynar.
Bu yönüyle sitemizin varış hedefi, rotası olarak adlandırabileceğimiz anahtar kelimeler ve anahtar kelime analizleri çoğu durumda sitemizin SEO çalışmalarının önemli aktörlerinden biri olarak karşımıza çıkar.
Doğru şekilde gerçekleştirilmiş anahtar kelime analizleri web sitelerinin hızlı şekilde büyümesine ve kullanıcılarına çok daha doğru, başarılı şekillerde ulaşmasını olanak sağlarken başarısız analizler ile belirlenmiş anahtar kelimeler web sitelerinin büyüme oranlarını negatif yönde etkileyerek web sitenin rakiplerinin trafik anlamında çok gerisinde kalmasına sebebiyet verebilmektedir.
Anahtar kelime analizleri, web site hedeflemesinin ve stratejisinin oluşturulmasında oynadığı kritik rolün yanı sıra web sitelerinin hedeflediği potansiyel kullanıcıların arama amaçlarının anlaşılmasında, ihtiyaçlarının belirlenmesinde ve kitlenin davranış profillerinin belirlenmesinde kritik rol oynar.
Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?
Anahtar Kelime Analiz Araçlarını Kullanın
Anahtar kelime analizi yaparken kullanabileceğiniz çok sayıda ücretli ve ücretsiz analiz araçları mevcuttur. Bu araçları kullanarak hedeflemek istediğiniz kategori veya kategorilerde kullanıcıların ne tarz aramalar gerçekleştirdiği, ilgili aramaların aylık hacimleri, rekabet durumları ve en temelde kullanıcıların davranışlarının istatistiksel raporlarını almanız mümkündür.
Anahtar kelime analizi gerçekleştirerek sağlıklı SEO stratejisi oluşturmanın ilk ve en temel adımı sektörde yer alan analiz araçlarını detaylıca inceleyerek stratejiniz ve bütçeniz doğrultusunda size en uygun araç üzerinde çalışmaya başlamaktır.
SEO Çalışmalarınızda kullanabileceğiniz ücretsiz SEO araçlarını detaylıca incelemek için
Ücretsiz SEO araçları isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.
Google Keyword Planner (Google Anahtar Kelime Planlayıcısı)
Ücretsiz olarak anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz araçlardan bir tanesi olan Google keyword planner’ı (Google Anahtar Kelime Planlayıcı) Google Ads hesap düzeyinde ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Google anahtar kelime planlayıcıya erişim sağlayabilmek için öncelikle bir Google ads oluşturmalısınız. Google ads hesabınızı ücretsiz olarak son derece hızlı şekilde oluşturabilirsiniz. Hesabınızın oluşturma işlemlerini hızlıca hallettikten sonra hesaba giriş yaptığınızda açılan Google ads ana menüsü üzerinde sağ üst kısımda yer alan araçlar bölümünden Anahtar kelime planlayıcıya ulaşabilirsiniz.
Anahtar kelime planlayıcıya ulaştığınızda üstteki görseldeki gibi bir alan (sayfa) sizi karşılayacaktır. Bu alanda arama bölümünde bir veya birden fazla anahtar kelime ile alakalı arama gerçekleştirebilir ve girdiğiniz anahtar kelimelere yönelik yakın varyasyonlu tüm arama sorgularının raporlarına erişebilirsiniz.
Karşınıza çıkan arama sonuç raporlarında aradığınız anahtar kelimeye yönelik Google üzerinde gerçekleştirilen sorguların hacimleri, rekabet seviyeleri ve ortalama tıklama başı maliyet rakamlarını detaylıca görüntüleyebilir ve hedeflemek istediğiniz anahtar kelimeyi ölçümleyebilirsiniz.
Ubersuggest
Ubersuggest, SEO uzmanı Neil Patel tarafından oluşturulmuş olan ve ücretsiz şekilde anahtar kelime analizi ve ekstra olarak çeşitli SEO analizleri yapabilmenize olanak sağlayan bir SEO aracı, web sitesidir.
Google üzerinde ubersuggest olarak arama yaparak ulaşabileceğiniz web sitesine giriş yaptığınızda karşınıza üstteki görseldeki gibi bir karşılama ekranı gelecektir. Bu alanda ilk olarak sağ taraftan anahtar kelimenin hacim durumunun aranacağı ülkeyi seçtikten sonra sol tarafta yer alan bölüme sorgu gerçekleştirmek istediğiniz anahtar kelimeyi girerek arama yapabilirsiniz.
Üstteki görselde görebileceğiniz gibi biz deneme amacıyla ayakkabı kelimesinde bir arama gerçekleştirdik. Ubersuggest bize ilgili kelimenin aranma hacmini, SEO zorluğunu (rekabet), reklam zorluğunu (paid difficulty) ve CPC yani ortalama tıklama başı maliyetini, Türk lirası cinsinden sundu.
Ek olarak ilgili kelimenin aylara bölünmüş masaüstü ve mobil aranma trendlerini de sunan Ubersuggest, hemen alt kısımda ilgili aramaların en çok hangi yaş grubu ve cinsiyetten gerçekleştiğini de göstererek özellikle anahtar kelime üzerinden hedef kitle planlaması yapmaya çalışanlar için faydalı bilgiler sunmaktadır.
Bu aracın ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı kullanım planı bulunmaktadır.
Semrush
Semrush, ücretli şekilde üye olarak kullanabileceğiniz bir dijital pazarlama ve SEO aracıdır. ilgili araç içerisinde başta anahtar kelime analizi aracı olmak üzere SEO ve Dijital Pazarlama süreçleri ile alakalı ihtiyaç duyabileceğiniz pek çok farklı özellik ve araç yer almaktadır.
Anahtar kelime analizi yapmak amacı ile Semrush’a üye olup hesabınızı oluşturduktan sonra hemen sitenin üst kısmında yer alan arama alanına doğrudan sitenizi veya arama yapmayı düşündüğünüz anahtar kelimeyi yazarak gerek sitenizin gerekse arama yapmayı düşündüğünüz anahtar kelimenin tüm teknik detaylarına ulaşabilirsiniz.
Semrush üzerinden yalnızca aranma hacimleri ve anahtar kelime önerilerini değil aynı zamanda ilgili kelimelerin reklam platformlarındaki tıklama başı maliyetlerini (ppc) öğrenebilirsiniz.
Semrush arama bölümüne araştırma yapmayı düşündüğünüz anahtar kelimeyi yada kategoriyi yazdığınızda karşınıza bu şekilde keyword overview alanı çıkacaktır bu alan üzerinde ilgili kelimenin aranma hacmi, dönemsel aranma trendi, tıklama başı maliyeti, bu anahtar kelime ile alakalı arama terimlerini ve ilgili arama terimlerinin aranma hacimlerini görebilirsiniz.
Keyword overview alanı üzerinde anahtar kelimeniz ile bağlantı kelime önerilerini görebilir ve her anahtar kelimenin reklam maliyetini ve Google üstündeki rekabet zorluğunu karşılaştırabilirsiniz.
Ücretsiz Olarak Kullanabileceğiniz Kelime Analiz Araçları
Ücretli olarak kullanabileceğiniz Kwfinder, Ahrefs, Semrush, Moz gibi çok sayıda anahtar kelime analiz aracı mevcuttur. Ancak özellikle düşük ve orta ölçekli bütçelere sahip web siteleri için ilk etapta dolar üzerinden ücretlendiren bu analiz araçlarını kullanmak yüksek maliyetler doğurabileceğinden ücretsiz araçlarından bazılarını liste halinde paylaşmak istedik.
- Google Trends
- Google Keyword Planner (Google Ads Hesap Düzeyinde Kullanılabilir)
- Keyword Sheeter
- AnswerThePublic
- Keyworddit
Ücretli analiz araçlarına göre belli başlı kısıtlamaları bulunsa da listede yer alan 5 ücretsiz analiz aracı, düşük bütçeli web siteleri için anahtar kelime analizi noktasında ciddi katkılar sağlayabilecek araçlardır.
Kelimelerin Arama Hacimlerini İnceleyin
Anahtar kelime analizi yaparken ilk dikkat etmeniz gereken konu, anahtar kelimenin aylık aranma hacmidir. Çok basit bir denklem ile daha çok aranma hacmi = daha çok trafik ve daha çok trafik = daha çok dönüşüm olarak kabul gördüğünden yüksek hacimli kelimeler her zaman için her web sitelerinin birincil hedefidir.
Peki iyi bir aranma hacmi ne kadar olmalıdır? Bu durum değişebilir, hedeflediğiniz sektöre göre aranma hacimleri, düşük hacim ve yüksek hacim rakamları değişiklik gösterecektir.
Örneğin laptop satışı yapan bir e-ticaret sitesi için laptop kelimesinde ubersuggest kullanılarak bir inceleme yapıldığında ilgili kelimenin aylık aranma hacmi, 301.000 olarak görüntülenmekte. Bu demek oluyor ki jenerik olan bu anahtar kelimenin aylık tahmini olarak ulaşabileceği ortalama hacim 300.000 civarında.
Burada jenerik olan kısa kuyruk laptop kelimesinin ortalama 300.000 lik hacmi bizim için bir limitleyici olmaktan ziyade satışını yapmayı düşündüğümüz ürünün ortalama kullanıcı potansiyelini belirleyerek anahtar kelime analizlerimizde ne seviyedeki hacimlere sahip kelimeleri normal yada düşük hacimli olarak kabul etmemiz gerektiği noktasında bize fikir verici olacaktır.
Aynı şekilde SEO odaklı bir blog sitesi için SEO jenerik anahtar kelimesinin hacmine baktığımızda laptop kelimesine göre çok daha stabil bir arama dağılımı olan bu kelimenin ortalama hacminin 33.000 olduğunu görüntülüyoruz.
Buradan yola çıkarak bu kadar jenerik bir kelimede ortalama 33.000 aranma hacmi var olduğu düşünüldüğünde SEO kelimesinin farklı bir varyasyonu 10.000 yada 5.000 aranma hacmine sahip ise ilgili kelime bizim için ideal ve hedeflenebilir seviyede hacime sahiptir diyebiliriz.
Yani jenerik kelimenin hacmi ile farklı varyasyon (orta, uzun kuyruk) kelimelerin hacimlerini birbirine oranlayarak hangi kelimenin aranma hacminin normal seviyede yada düşük seviyede olduğunu belirleyebilir ve analizlerimizde bir değerlendirme kriteri olarak kullanabiliriz.
Rakiplerinizin Sıralama Elde Ettiği Kelimeleri İnceleyin
Rakiplerinizin Google üzerinde sıralama elde ettiği ve sitesine trafik çektiği kelimeleri gözlemlemek anahtar kelime analizinin olmazsa olmaz adımlarındandır.
Benzer hedef kitlelere yönelik içerikler sunduğunuz web siteleri ile benzer kelimelerde rekabete girmeniz oldukça doğaldır. Aynı şekilde sizden çok daha önce yayına başlamış yada çok daha fazla içerik girişi sağlamış web sitelerinin sizden bir veya bir kaç adım önde olarak çok daha fazla anahtar kelimede görünürlük elde etmesi de oldukça olasıdır.
Bu noktada rakiplerinizin hangi kelimelerde kaçıncı sırada olduğunu, ilgili kelimenin rekabet durumunu ve bu kelimelerin ne kadar trafik sağladığını görmek için yukarıda belirttiğimiz ücretli analiz araçlarını kullanabilirsiniz.
Rakip analizi yapabilmek için yapmamız gereken ilk işlem, Google üzerinde sitemize çekmeyi hedeflediğimiz kitleye yönelik düzenli içerik girişi sağlayan siteleri belirlemektir. Örneğin biz dijital pazarlama ve SEO odaklı bir blog sitesi olduğumuzdan bizim potansiyel rakiplerimiz yine bu alanlarda yayın yapan siteler olacaktır.
Bu bağlamda yapmamız gereken ilk işlem Google üzerinde çok jenerik bir anahtar kelime olan SEO için arama gerçekleştirmektir.
Google üzerinde SEO jenerik anahtar kelimesi ile arama gerçekleştirdiğimizde büyük bir bölümü reklam olmakla birlikte ilk 4 de görselde görebileceğiniz siteler sıralanmaktadır. En üstteki site Google’a ait olduğundan o siteyi es geçerek diğer rakiplerimize göz atıyoruz.
İlk sırada Sempeak’e ait siteyi görüntülemekteyiz. Sempeak SEO danışmanlığı sağlayan bir ajans olduğundan dolayı ağırlıklı olarak SEO ve dijital pazarlama üzerine içerikler sunduğundan bizim için incelenmesi gereken ciddi bir rakiptir.
Bu noktada bu 3 web sitesini kenara kaydediyor ve analizi nasıl gerçekleştireceğimizi anlattığımız bölüme geçiyoruz.
Ahrefs’in web sitesinden aldığımız bu örnekte görebileceğiniz üzere Ahrefs üzerinde ücretli bir üyelik oluşturduktan sonra site explorer bölümüne analiz gerçekleştirmek istediğimiz web sitesini yazarak arama gerçekleştiriyoruz.
Görseldeki örnekte rakip analizinin ana aktörü olarak hedeflenen web sitesi uncommongoods.com, hediyelik eşyalara yönelik içerikler sunan bir web sitesi ve ahrefs blogunda rakip analizi için bu web sitesi tercih edilmiş. Burada siz uncommongoods.com yerine sizin incelemek istediğiniz web sitesini yazarak aramayı gerçekleştirebilirsiniz.
Daha sonrasında açılan ekranda görseldeki sol tarafta yer alan organic keywords’e tıklayarak rakibinizin mevcutta sıralama elde ettiği tüm kelimeleri, rekabet oranlarını, hacimlerini, kelimelerdeki mevcut sıralamalarını ve arama terimlerini (kısa kuyruk, uzun kuyruk) detaylıca görüntüleyebilirsiniz.
Anahtar kelimeleri detaylıca görüntülediğiniz bu ekranda web sitenizin veya stratejinizin ihtiyaç duyduğu şekilde filtremeler yaparak rakibinizin sıralama elde ettiği kelimelerde sizin işinize yarayacak kelimeleri seçebilirsiniz.
Örneğin yeni açılmış bir web sitesi için KD yani anahtar kelime zorluğu (Keyword Difficulty) çok yüksek kelimeleri hedeflemek mantıksız olacaktır. Bu noktada görseldeki ekran üzerinde üst kısımda yer alan KD ifadesine tıklayarak maksimum KD seviyesini yeni açılmış siteler için 1 ila 10 seviyesine getirebilir ve çok daha düşük rekabete sahip kelimeleri hedefleyebilirsiniz.
Ahrefs kullanıcıları için bir tüyo; Ahrefs üzerinde rakiplerin anahtar kelimelerini analiz ederken organic keywords sayfasına ek olarak top pages sayfasını inceleyerek rakibin en çok trafik getiren ve en iyi sıralama elde ettiği sayfaları, anahtar kelimeleri görüntüleyebilir ve çok iyi performans veren kelimeleri hızlıca listenize dahil edebilirsiniz.
Picture Source: Ahrefs
Hedef Kitlenizi ve Arama Niyetlerini Analiz Edin
Son derece zorlu bir süreç olan anahtar kelime analizi sürecini başarı ile tamamlamak için öncelikle Google üstünde görünmek istediğiniz ve sitenizi genel anlamda takip etmesini istediğiniz hedef kitlenin arama amaçlarını, ihtiyaç duyduğu içerikleri ve gerçekleştirdikleri aramaları iyice analiz edin.
Hemen her web sitenin bir kuruluş amacı ve hitap etmeyi planladığı kategoriler ve hedef kitleler vardır. Bu hedef veya hedefler sizin sitenizde politikaya yönelik haber içerikleri üretmek iken Dijitalzade olarak bizim sitemizde SEO ve Dijital Pazarlama olabilir.
Bu bağlamda yayın hayatına başlamayı düşündüğünüz yada maddi edinimler hedeflemeyi düşündüğünüz kategori veya kategorilere ilgi duyan kullanıcıları ve bu kullanıcıların arama eğilimlerini iyi analiz etmeniz önemlidir.
Örneğin ticari maksatlı bir web sitesi kurarak ilgili site üzerinden yeni ürettiğiniz bir muhasebe yazılımını satmak istediğinizi düşünelim. Satış amacı ile oluşturduğumuz web sitemizin ilk ve öncelikli amacı temelde hızlıca marka bilinirliğini arttırmak ve ilk etapta siteye kullanıcı çekerek bu kullanıcıları satın alım evresine yönlendirmek olmalıdır.
Bu noktada muhasebe programına ilgili duyabilecek ve finalde programımızın satışına yönelik bir satış sürecine dahil edebileceğimiz kitlelerin arama gerçekleştirdiği anahtar kelime sorgularını belirlemek ilk ve en önemli adımımız olacaktır.
Bir arama sonrasında satın alım gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar, Google üzerinde genellikle karşılaştırma ve inceleme içeriklerine göz atarlar ve sonrasında iphone 8 satın al gibi arama sorguları gerçekleştirerek satın alım sürecine girişirler.
Bu tip arama sorguları transactional yani satın alım sorgusu ve commercial investigation ( satın alım öncesi araştırma) olarak adlandırılır.
Bu noktada web sitemizin amacı, muhasebe programına ilgi duyabilecek kullanıcıları sitemize çekmek ve onlara ürünümüzü satmak olduğundan, satın alım amacı ile yada satın alım öncesi bilgi alma amacı ile gerçekleştirilmiş arama sorgularındaki anahtar kelimeleri belirlemek ve bu anahtar kelimelere yönelik içerikler üretmek sitemiz için temel strateji olmalıdır.
Daha iyi açıklamak gerekirse; Kuruluş amacı muhasebe programı satmak olan bir web sitesi için mercimek çorbası tarifi veren bir kelimede sıralama elde etmek boş bir trafik kaynağından öteye gitmeyecektir. Çünkü mercimek çorbası anahtar kelimesine yönelik içerik oluşturmak birincisi bizim uzmanlık alanımız veya hedefimiz değil ikincisi ilgili anahtar kelimeden sitemize gelen kullanıcıların muhasebe programı ile ilgilenme ihtimali çok düşük yada yok denecek kadar azdır.
Bu noktada bizim öncelikli hedefimiz muhasebe yazılımlarına ilgili duyabilecek kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen aramalar olduğundan analizlerimizi muhasebe, muhasebe programı gibi kelimeler üzerinden gerçekleştirmemiz daha sağlıklı olacaktır.
Örneğin Google üzerinde muhasebe programı anahtar kelimesi ile bir sorgu gerçekleştirdiğimizde karşımıza üstteki görseldeki gibi muhasebe programı satan web siteleri ve ilgili bölümün en altında Google tarafından gösterilen bizim sorgumuz ile alakalı sorgular bölümü gelecektir.
Rakip analizinde kullanılabilecek siteler bölümünde gösterdiğimiz web siteleri bizim potansiyel rakiplerimiz ve üst bölümde anlattığmız rakip analizinde incelemeler gerçekleştirebileceğimiz sitelerdir. Bu sitelerin detaylı incelemelerini yaparak ilgili sitelerin muhasebe programı ile ilgili olabilecek kullanıcıları sitelerine yönlendirdikleri anahtar kelimeleri belirlemeli ve o anahtar kelimelere yönelik içerikler oluşturmalıyız.
Ek olarak Google tarafından oluşturulan ilgili aramalar bölümünde yer alan kelimeleri inceleyerek sitemize değer sağlayabileceğimiz kelimeleri (sorgu öbeklerini) belirleyebiliriz. Örnek olarak bu görselde gördüğümüz en iyi online muhasebe programı kelimesi (sorgusu) potansiyel alım gerçekleştirecek kullanıcıların sitemize çekilmesinde etkili olabilecek bir kelimedir.
Bu kelimeye yönelik muhasebe programlarının karşılaştırıldığı yada mevcutta satmaya çalıştığımız muhasebe programımızın özelliklerinin detaylıca anlatıldığı bir blog yazısı hazırlayarak kullanıcıları sitemize çekebilir ve çeşitli pazarlama taktikleri ile onları satın alım fikrine yönlendirebiliriz.
Hedefimiz öncelikli olarak siteye kullanıcı çekerek daha sonra onlara bir ürün, hizmet satmak olduğundan özellikle satın alım amacı ile gerçekleştirilen arama sorgularını hedef listemize dahil etmeliyiz.
Kullanıcı arama niyeti nedir? isimli makalemize göz atarak Kullanıcı arama niyetleri ile ilgili detaylı bilgilere erişebilir ve anahtar kelime hedeflemenizi çok daha başarılı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Özetle; Sitemizin yayın amacına ve sitemize ilgili duyabilecek hedef kitleleri ve bu hedef kitlelerin gerçekleştirdiği arama sorgularını, rakip analizleri ve anahtar kelime analizleri ile belirlemeli ve bu alanlara yönelik içerikler oluşturmalıyız. Anahtar kelime analizi yaparken, hedef kitlemizin arama amacına iyi çalışmalı ve hedeflerimize uygun arama niyetlerine yönelik gerçekleştirilen arama sorgularını ve anahtar kelimeleri hedeflemeliyiz.
Tıklama Oranlarını (CTR) İnceleyin
Anahtar kelime analizi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli konulardan bir tanesi olan tıklama oranı (CTR), üreteceğiniz içeriğin kullanıcılar ile ne kadar etkileşime girme potansiyeline sahip olduğunun en önemli göstergesidir.
X bir konu ile alakalı dönüşüm potansiyeli olan yada web sitenizin stratejisi ile yüksek uyuma sahip bir anahtar kelimenin ortalamanın üstünde bir kullanıcı arama potansiyeli olabilir. Burada kelimenin değerlendirmesini yaparken dikkat edilmesi gereken asıl konu ilgili anahtar kelime ile ortaya konulacak bir içeriğin kullanıcı tarafından % kaç oranında tıklanacağı ve sitemize trafiği yönlendireceğidir.
Örneğin; Recep Tayyip Erdoğan kaç yaşında anahtar kelimesi ile arama gerçekleştirdiğinizde Google kullanıcının aradığı cevabı doğrudan üst kısımda öne çıkarılmış snippetler bölümünde göstererek kullanıcının ihtiyacını hızlıca gidermektedir.
Kullanıcı deneyimi noktasında Google için ve kullanıcı için son derece tatminkar olan bu durum web site sahipleri için oldukça negatif bir durumdur. Çünkü kullanıcıların çok ciddi bir bölümü aradığı cevabı ve potansiyel ihtiyaç duyabileceği diğer arama sorgularının cevaplarını öne çıkarılmış snippet alanında görüntülemekte ve hemen aşağıda bu kelimede içerik üretmiş siteleri inceleme ihtiyacı duymamaktadır.
Benzer bir durum ile karşılaşmamak için bir anahtar kelimeyi belirlemeden önce ilgili kelimeyi mutlaka Google üzerinde aratarak öne çıkarılmış snippet yapılarını inceleyin.
Manuel incelemeye ek olarak anahtar kelimelerin organik tıklama oranları ile ilgili analizleri Ahrefs , Semrush ve MOZ gibi araçlar üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Moz üzerinde Recep Tayyip Erdoğan yaş anahtar kelimesi için organik tıklama oranı %26 olarak belirlenmiş. Bu demek oluyor ki bu anahtar kelimede ilk 3 sırada yer alsak dahi potansiyel rakiplerimiz ile bölüşme ihtimalimizin olduğu toplam tıklama oranı yaklaşık %26 yani her 100 aramanın yalnızca 26 tanesinde kullanıcılar siteleri tıklayarak ziyaret ediyor.
Eğer anahtar kelimenin total hacmi yüksek ise %26 lık tıklama oranı web sitelerini memnun edebilir ancak çoğu durumda anahtar kelime hacimleri orta seviyelerde seyrediyor ise %26 lık tıklama oranı çok düşük kalacaktır. Bu noktada düşük tıklama oranına sahip kelime aynı şekilde düşük trafik ve dönüşüm oranına sahiptir ve web siteleri için düşük değer üretir.
Bu noktada düşük CTR’a sahip anahtar kelimelerin elemine edilmesi yada çok daha geri planda kullanılmaları bazı senaryolar için web siteleri için daha faydalıdır.
Anahtar Kelime Tipleri ve Rekabet
Rekabet (Anahtar Kelime Zorluğu)
Anahtar kelime seçerken dikkat etmeniz gereken en kritik metriklerden bir tanesi olan anahtar kelime zorluğu (rekabet), uzun vadede websitenizin yükseliş stratejisinin en kritik aktörlerindendir.
Anahtar kelimenin zorluk seviyeleri analiz araçlarında en temelde seçtiğiniz anahtar kelimede ilk sayfalarda yer alan web sitelerinin kalitesine göre belirlenir.
Örneğin yukarıda arama hacmi bölümünde örneğini verdiğimiz laptop kelimesinin aranma hacmi aylık 300.000 dir ve zorluğu 91 olarak belirtilmiştir. Zorluk seviyesinin 100 üzerinden 91 gibi yüksek bir rakam ile belirtilmesinin en temel nedeni kelimede ilk sayfalarda yer alan web sitelerinin kalitesinin (domain otoritesi, page rank değerleri, aylık trafik hacimleri, genel otoriteleri vb) çok ciddi seviyelerde olmasıdır.
Bu demek oluyor ki özellikle yeni kurulmuş sitelerin ve orta ölçekli yeni gelişmekte olan sitelerin bu kelimede sıralama elde etmesi özelliklede ilk sayfaya gelmesi kısa vadede oldukça güç (zorludur).
Bu noktada özellikle yeni kurulmuş ve orta ölçekli web siteleri için aşağıda bahsettiğimiz uzun kuyruklu anahtar kelimeler üzerinden stratejiler oluşturarak belirli bir web site otoritesi kazanana yüksek rekabetli kelimelere odaklanmamak çok daha faydalı olacaktır.
Kısa Kuyruk Anahtar Kelime ve Arama terimleri
Kısa kuyruk (short tail) anahtar kelime (kısa ölçekli anahtar kelime) olarak adlandırılan arama terimleri kullanıcılar tarafından kısa ve net şekilde yapılan aramalara verilen isimdir. Örneğin Google üzerinde yapılan SEO nedir ? arama sorgusu bir short tail yani kısa kuyruk aramadır ve pek çok kullanıcı tarafından kullanılır.
Kısa kuyruk anahtar kelimelerin ortak özelliği çok net bir kelime yada kelime öbeği ile bağlamsal olarak daha genel bir ifadeyi temsil ediyor oluşlarıdır.
Gerek kullanım şekli gerekse net bir ifadeyi özet şekilde barındırmasından ötürü pek çok kullanıcı tarafından bu hali ile kullanılır ve aramalar bu anahtar kelime öbekleri üzerinde yoğunlaşır çünkü farklı arama şekilleriyle türetilmesi zor ve manasızdır.
Esas itibariyle kısa kuyruk anahtar kelimelerin aranma hacimleri ve rekabetleri ilgili anahtar kelimelerin çok daha genel arama sonuçlarına net ve özet bir şekilde hitap etmelerinden ötürü çok yoğundur.
Bu görsel üzerinde de görebileceğiniz gibi SEO nedir anahtar kelimesi ile Semrush üzerinde arama yaptığımızda ilgili arama teriminin Türkçe ve SEO özelinde ortalamanın üstünde seviyede aylık tahmini 8100 arama hacmine sahip olduğunu görüntülüyoruz.
Çünkü bu arama hem çok net bir ifadeyi, net bir soruyu hem de içerisinde SEO nedir? Nasıl yapılır? SEO ne demek ? gibi soruların cevabını içerecek kaynakları barındırdığından sorgu ve aranan cevap olarak çok daha net ancak kendi içerisinde bağlam olarak çok daha genele ve genel bir içeriğe işaret eder.
Bu sebeple otoriter ve büyük siteler tarafından üretilen çok daha kapsamlı ve bilgilendirici içerikler bu tarz anahtar kelimeler üzerinde yoğunlaşır.
Görsel üstünde görüntüleyebileceğiniz gibi ilgili anahtar kelimenin alakalı ancak öbek olarak farklı olan uzun versiyonlarında yapılan arama hacimleri giderek düşmekte ve rekabet kolaylaşmaktadır.
Uzun Kuyruk Anahtar Kelime ve Anahtar Terimleri
Üst bölümde değindiğimiz kısa kuyruk anahtar kelimelerin aksine uzun kuyruk (Long Tail) anahtar kelimeler (arama terimleri) genelde düşük ve orta ölçekli web siteleri için ideal olan ve kullanıcı trafiğini siteye yönlendirme noktasında çok daha hızlı şekilde başarı sağlanabilecek anahtar kelimelerdir.
Uzun kuyruk anahtar kelimelerin en önemli avantajı düşük rekabet iken en önemli dezavantajı ise çok daha düşük aranma hacmine sahip olması ve ilgili anahtar kelimelerde üretilecek içeriklerin çok daha spesifik ve keskin bir alana hitap etmek zorunda olmasıdır.
SEO nedir anahtar kelimesi üzerinde bir içerik üretmek istediğimizde ilgili içerikte SEO ile ilgili çok fazla konuya yer verebiliriz çünkü ilgili arama terimi hem çok genel hem de çok fazla konuyu içerisinde barındıran çok daha geniş kapsamlı bir aramadır.
Öte yandan SEO nedir, nasıl yapılır? yada SEO yapılırken dikkat edilmesi gerekenler gibi uzun kuyruklu aramalar çok daha spesifik bir alana hitap ettiğinden bu aramalar kullanıcı tarafından net bir soruya cevap almak adına yapılır.
Genellikle net bir cevaba ulaşmak adına yapılan uzun kuyruklu aramalar çok daha düşük aranma hacmine sahip olduklarından büyük ölçekli sitelerin dikkatini çekmezler. Bu yönüyle uzun kuyruk kelimeler ve arama terimleri düşük ölçekli siteler için kullanıcıyı yakalama ve içerik üretme noktasında tartışmasız en ideal kelime tipleri olarak karşımıza çıkarlar.