Teorik SEO
Trend

Google Benim İşletmem Rehberi

Yerel SEO çalışmalarına başlamanın ilk ve en önemli adımlarından olan Google benim işletmem kaydı, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler için yerel SEO çalışmalarında yoğunlaşılması gereken en önemli alanlardandır.

Google arama raporlarına baktığımızda kullanıcıların çok büyük bir bölümü herhangi bir ürün yada teknik destek ile ilgili arama yaptıklarında özellikle yakınlarında yer alan işletmeleri ve websitelerini tercih etmektedirler. Kullanıcılar tarafından yapılan arama genellikle ” Bana yakın bilgisayar tamircileri”, “Kadıköy Telefon Tamircisi” şeklinde olmaktadır.

Müşterilerinize çok daha kolay ulaşmak ve potansiyel müşteri trafiğini kaçırmamak adına Google benim işletmem kaydını ve SEO çalışmalarını optimize etmek ve üzerinde yoğun olarak çalışma yapmanız kaçınılmazdır.

Adım Adım Google Benim İşletmem Kaydı

 

Adım Adım Google Benim İşletmem Kaydı

  • Adım 1: Google benim işletmem hesabınızı barındıracağınız Google hesabınıza giriş yapın. (Gmail hesabı)
  • Adım 2:  Google benim işletmemi bağlamayı düşündüğünüz hesaba giriş yaptıktan sonra business.google.com adresine gidin ve şimdi başlayın butonuna tıklayın.
  • Adım 3: Açılan ekranda Google benim işletmem bölümünde kullanacağınız işletme adınız sorulacaktır. Bu alana güncel olarak kullandığınız işletme adını girin. Örn: Kardeşler Büfe
  • Adım 4: Devam eden pencerede işletmenizin açık adresini girin. (Bu adres işletmenizin Google haritalarda görüntülenmesini sağlayacağından hatasız girmeye dikkat edin)
  • Adım 5: Kaydınızın bu bölümünde müşterilerinize yönelik mal ve hizmet teslimi yapan bir işletme iseniz müşterilerime mal ve hizmet sağlıyorum seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Adresinizi gizlemek istediğiniz durumda “sadece bölgemi göster” seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz. (Bu seçeneği seçtiğinizde yalnızca işletmenizin bulunduğu bölge görüntülenecektir.)
  • Adım 6: İşletmenizin bağlı bulunduğu kategoriyi seçin.
  • Adım 7: İşletmenizin  iletişim bilgilerini bu adımda girmeniz gerekmektedir. (Telefon ve internet adresiniz)
  • Adım 8: Kayıt sürecinin son ve en önemli adımı olan onaylama seçeneği bölümünde işletmenizi Google’a nasıl onaylayacağınızı seçeceksiniz. Eğer onaylama işlemi için hazır değilseniz “başka bir yöntem dene” ve “sonra” seçeneklerine basarak onay işlemini askıya alabilirsiniz.

Google İşletme Kaydını Nasıl Onaylayabilirim?

Google benim işletmem onay süreciGoogle’da işletme kaydını onaylamak için izleyebileceğiniz 5 aktif yöntem bulunmaktadır;

  • Telefon ile Onaylama
  • Posta yolu ile Onaylama
  • Anlık Onaylama
  • Toplu Onaylama
  • E-mail Yolu ile Onaylama

Telefon ile Onaylama Süreci

Google işletme kaydının onay sürecinde kullanabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi olan telefon ile onay süreci şu şekilde ilerlemektedir;

  • Adım 1: Google benim işletmem’e giriş yapıp telefon onay seçeneğini seçmelisiniz.
  • Adım 2: Telefonunuzun doğruluğunu kontrol ettikten sonra onaylayıp işleme devam edin.
  • Adım 3: Telefonunuza gelen onay kodunu Google benim işletmem onay bölümündeki alana girmelisiniz.

Posta ile Onaylama Süreci

  • Adım 1: Google benim işletmem hesabınıza giriş yapın ve onaylamak istediğiniz hesabı seçin. (Zaten giriş yaptıysanız bu adımı geçerek doğrudan onaylama sürecine yönlendirilirsiniz.)
  • Adım 2: Posta yolu ile onaylama pin kodunu alacağınız için işletme adresinizin Google üzerine doğru şekilde girildiğinden emin olun.
  • Adım 3: İşletme adresinizin yazdığı panelin sağ alt köşesinde yer alan onay butonuna basarak postalama işlemini başlatabilirsiniz.

Anlık Onaylama Süreci

İşletmenize ait websitesini daha evvel Google search console üzerine kayıt ettirdiyseniz, Google işletmem kaydını hızlıca onaylayabilirsiniz.

Adım 1: Google benim işletmem kaydını yaptığınız eposta adresine kayıtlı Google search console’a giriş yapın ve anlık onaylama işleminin Google tarafından otomatik olarak yapılmasını izleyin. Yalnız bu süreçte dikkat etmeniz gereken önemli nokta, bazı kategorilerin anlık olarak onaylama işlemi yapılamamaktadır. Bu sebeple eğer benim işletmem üzerinde listeleme yapın uyarısı ile karşılaşıyorsanız bu onaylama yöntemi sizin için geçerli değildir.

E-Posta Yolu ile Onaylama Süreci

Google bütün işletmelere olmasada bazı işletmelere e-posta yolu ile onaylama sürecinin önünü açmıştır. Sizde işletme kaydınız sırasında E-posta yolu ile onay yapabilen işletmeler arasında yer alıyorsanız “E-posta ile onayla” seçeneğini seçerek ilerleyebilirsiniz.

  • Adım 1: E-posta adresinizin doğruluğunu kontrol ettikten sonra onayla diyerek devam edin.
  • Adım 2: E-posta adresinize giriş yapın ve Google benim işletmem tarafından gönderilen mailde yer alan onayla butonuna tıklayın.

Toplu Onaylama Süreci

Google işletmem alanı üzerinde 10’dan fazla bölge barındıran işletmeler için ideal olan bu onaylama süreci ile toplu olarak bütün lokasyonlarınızın onaylama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu seçenek yalnızca 10 dan fazla lokasyonda kayıt barındıran işletmeler için kullanıldığından eğer sizin işletmenizde bu seçenek görünmüyorsa diğer seçenekleri deneyiniz.

  • Adım 1: Google benim işletmem hesabınıza giriş yapın ve zincir seçeneğine tıklayın.
  • Adım 2: Zincir seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza işletmenizin bilgilerini doldurmanız gereken bir form çıkacaktır. Bu form üstünde işletmenizin adı, ülkesi, adresi ve telefon numara bilgilerini dikkatle doldurmalısınız.
  • Adım 3: Formu doldurduktan sonra gönder butonuna basın ve Google’ın işletmenizle ilgili detayları inceleyip topluca onaylamasını bekleyin. İşletmenizin barındırdığı bölge sayısına göre işlemenizin süresinin değişiklik göstereceğini unutmayın.

Google Benim İşletmem Listelemesi Nasıl Optimize Edilir?

Google benim işletmem optimizasyonuGoogle benim işletmem kaydınızı tamamlayıp işletmenizi onayladıktan sonra yapmanız gereken bir diğer önemli işlemde yerel SEO başarınızı arttırabilmek adına işletme optimizasyonunu yapmanızdır.

İşletmenizle ilgili Detayların Tamamını Paylaşın

Google benim işletmem üzerinde başarılı bir SEO çalışması yapmak ve yerel rakiplerinizi geçmek için yapmanız gerekenlerin en başında yer alan bu başlığı kesinlikle hafife almayın.

Yerel arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için yapmanız gereken ilk adım şirketinizin kullanıcı odaklı tüm bilgilerinin benim işletmem bölümünde yer aldığından emin olmaktır.

Listeleme sırasında Google tarafından sorulan soruların tamamına doğru ve açıklayıcı cevaplar verdiğinizden ve formdaki hiç bir alanı boş bırakmadığınızdan emin olun.

Anahtar Kelime Kullanımına Dikkat Edin

Klasik website SEO çalışmalarının vazgeçilmezi olan anahtar kelime kullanımına işletme kaydının optimizasyonunda da rastlıyoruz.

Yerel SEO çalışmalarınızda kullanmak üzere kullanıcılarınızın potansiyel olarak yazacağı yada yazdığını belirlediğiniz kelimelere listeleme çalışmalarınızda yer vermelisiniz.

Google anahtar kelimeler vasıtasıyla vereceğiniz sinyalleri dikkate alarak özellikle kullanıcıların sıklıkla arama yaptığı kelimelerde işletmenizi ön plana çıkaracaktır.

İşletmenizin Çalışma Saatlerini Doğru Girin

Google benim işletmem üzerine gireceğiniz çalışma saatlerinizin güncelliğinden ve doğruluğundan emin olun. Google sıklıkla tatil dönemlerinde ve bayramlarda çalışma süreleriniz ile alakalı hatırlatma mailleri gönderecektir. Bu mailleri ciddiye almayı ve çalışma tarih ve sürelerinizi güncellemeyi unutmayın.

Google kullanıcı odaklı bir çalışma prensibi belirlediğinden ilgili güncellemeleri atlamanız ve olumsuz yorum almanız durumunda sizi sıralama kaybı ile cezalandıracaktır.

İşletmenizin Fotoğraflarını Ekleyin

Fotoğraflar işletmenizin Google üzerinde dikkatleri çekmesinde son derece etkilidir.

Google tarafından açıklanan raporlara göre; Resim barındıran Google arama sonuçları %42 daha fazla Google haritalar tarafından yön tarifi alma isteği almakta ve %35 daha fazla tıklanma trafiği elde etmektedir.

İşletmenize Gelen Yorumları Kontrol Edin ve Etkileşime Geçin

İşletmenize yapılan müşteri yorumlarını sıklıkla kontrol etmeli ve müşterilerinizle doğrudan ve olabilecek en hızlı şekilde etkileşime geçmelisiniz.

Günümüz internet müşterilerinin neredeyse tamamı hızlı şekilde cevap alabileceği ve devamlı olarak bir muhattap bulabileceği işletmeleri tercih etmektedirler.

Google benim işletmem üzerinden müşterilerinizle hızlı şekilde iletişime geçerek onların sorunları hakkında bilgi sahibi olmalı ve işletmenizin eksiklerini kapatmalısınız.

Müşterilerinizle doğrudan iletişiminizi arttırarak onların işletmeniz ile alakalı olumlu geri dönüşler içeren mesajlar bırakmaları yönünde teşvik etmelisiniz.

Google Benim İşletmem Listelerinde Resim Kullanımı

Google benim işletmem resim kullanımıGoogle benim işletmem üzerinde oluşturacağınız listelemelerinizde ve profilinizde resim kullanılması son derece önemlidir. Resimlerin kişiler üzerinde oluşturacağı etki yapacağımız pek çok optimizasyon çalışmasından çok daha etkilidir ve kalıcıdır.

Logo Resim: Müşterilerinizin işletmenizi kolayca tanıyabilmeleri ve akılda kalıcılık adına şirketinizin logosunu profilinize mutlaka ekleyin.

Kapak Fotoğrafı: Bir markanın kişiselliğini ve kalitesini başarılı şekilde gösteren alanlardan olan kapak fotoğrafı bölümünü markanızı iyi şekilde yansıtan ve kaliteli bir görsel ile süsleyin.

Ek Fotoğraflar: Müşterilerinizin ürünleriniz ve sunduğunuz hizmetler hakkında fikir sahibi olmasını kolaylaştırmak adına işletmenizin ekstra fotoğraflarını listelerinize eklemeyi ihmal etmeyin. Müşterilerinizde güven uyandırmak ve kaliteli imajı yaratmak adına ürün ve hizmetlerinizin fotoğraflarını yeterli sayıda eklemeyi unutmayın.

Resim Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Format: JPG veya PNG
  • Boyut: 5 KB ile maksimum 10 MB
  • Çözünürlük: Minimum çözünürlük boyutu 720×720 olmalıdır.
  • Kalite: Paylaştığınız resimlerinizin kalitesinin kullanıcılar tarafından rahat algılanabilir ve odak sorunu olmayan resimler olmasına dikkat etmelisiniz.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu