Teorik SEO

SEO uyumlu Domain ve Hosting Nasıl Seçilir?

Domain Nedir?

SEO uyumlu Domain ve hosting konusunu hemen hemen bütün internet kullanıcıları internette dolaştıkları süre boyunca en az bir defa dahig olsa duymuştur. Peki nedir bu domain? Domain, internet dünyasında yayın yapan web sitelerine ulaşmak için kullanabilecek ip adreslerinin hatırlanmalarının zor olması sebebiyle sitelere ulaşabilmek adına kullanılan site isimlerine (alan adları) verilen genel bir isimdir. Her web sitesi sahibi internet dünyasına açılmadan ve değer üretmeden önce bir domain adresi belirleyerek, internet kullanıcılarının web sitelerine nasıl ulaşacağını ve sitelerinin hangi isim üzerinden ulaşılabilir olacağını belirlemelidirler. Domain adresi, uzantısı ile birlikte web sitesine özel ve aynı insanlardaki parmak izlerinin kişiye özgü olduğu gibi, web sitesine özgü bir isimdir. Siz site sahibi olarak alan adı kayıt, hosting firmalarına düzenli olarak alan adınızın (domain) yıllık kaydını yapıp ödemesini tamamladığınız sürece, herhangi hiç bir kullanıcı ilgili domainin kullanım haklarını sizden alamaz. Burada temel kıstas almayı düşündüğünüz domain adresinin siz başvurmadan önce herhangi hiç bir kullanıcı tarafından alınmamış olmasıdır. Peki almayı düşündüğünüz domain adresinin boşta olup olmadığını nasıl anlarsınız?  Domain adresinin kullanılabilirlik durumuna bakmak için Google üzerinden whois yada domain sorgulama diye aratmanız yeterlidir. Karşınıza çıkacak herhangi bir web sitesi üzerinden satın almayı düşündüğünüz ilgili domain adresini yazarak adresin müsaitlik durumunu kontrol edebilirsiniz. Kontrol ettiğiniz domain adresi bir başka kullanıcı tarafından alınmış ise o kullanıcıya ait bilgilere ulaşabilir ve doğrudan kullanıcıdan domaini satmasını isteyebilirsiniz. İnternet dünyasında domain satışı gerçekten çok sık rastlanılan ve büyük ticari hacme sahip bir pazardır. Çok gösterişli, akılda kalıcı ve özgün isimler pek çok web sitesi tarafından kapılmaya çalışılmakta ve kullanıcılar arasında satışa sunulmaktadır.

SEO Uyumlu Domain Seçimi Nasıl Yapılır?


Anahtar Kelime İçeren Domain Seçimi Yapın

SEO uyumlu domain seçimi yapmak, web sitenizin daha kuruluş aşamasında Google arama motorundaki kariyerine bir sıfır önde başlaması demektir. SEO uyumlu domain seçiminin ilk ve en önemli noktası, web sitenizin adının aynı zamanda internet dünyasına vereceğiniz hizmet ve değerleri özetleyen bir anahtar kelime olduğunu bilmektir. Web siteniz vasıtasıyla internet dünyasına sağlayacağınız değerlerin ne olduğunu daha kullanıcı web sitenizin adresine baktığında anlamalıdır. SEO temelli bir web sitesi yapacaksanız, web sitenizin adresinin seouzmani.com seocuburada.com seo.com seocuyum.com gibi SEO anahtar kelimesini içeren ve sunduğunuz hizmeti yansıtan şekilde seçilmesi çok önemlidir. Belirttiğimiz şekilde yada bu formata yakın bir domain tercihi yaptığınızda, Google üzerinde SEO anahtar kelimesindeki aramalarda üst sıralarda bulunma şansınız artacaktır.

Domain Adresiniz Kısa ve Akılda Kalıcı Olsun

SEO uyumlu domain seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, domain adresinizin kısa ve akılda kalıcı şekilde seçilmesidir. Web siteniz için domain seçerken mutlaka domainin kısa, özgün ve akılda kalıcı olmasına dikkat edilmelidir. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar sitenizi beğendiği halde sitenizi herhangi bir şekilde hızlı kullanım amacıyla kaydetmemiş olabilir. Böyle durumlarda kullanıcı tekrar sitenize ulaşmak için doğrudan sitenizin adını yada içeriğinizin adını Google üzerinde aratarak sitenize ulaşmaya çalışacaktır. Eğer siz oluşturduğunuz web sitenizin adresini çok uzun ve akılda tutması zor bir şekilde seçerseniz, kullanıcı muhtemelen sitenizin adresini hatırlamayacak ve farklı adreslere yönelecektir. Özellikle yeni kurulan sitelerde doğrudan trafik ve doğal trafiği arttırabilmenin en önemli yolu, sitemize bir kez gelmiş kullanıcıyı tekrar sitemize çekebilmektir. Bunun en önemli adımları ise özgün ve kaliteli içerikler üretmek ve sitenizin isim seçimini kolay, akılda kalıcı bir şekilde yapmaktır.

Domain Adresinizin Yaygın Kullanılan Uzantılarını Satın Alın

Domain adresinizi yukarıdaki önerilere uygun bir şekilde belirlediğiniz durumlarda yapmanız gereken işlemler bunlar ile sınırlı değildir. Web sitenizin adresinin yaygın olarak kullanılan tüm uzantılarını da satın almayı da muhakkak düşünmelisiniz. (.com .net .org .web .co .biz vb).   Çünkü web sitenizin ilerleyen dönemlerde çok büyüdüğü ve yüksek hit yakaladığı durumlarda bu pozisyondan faydalanmak isteyecek internet dünyasının “lamer” denilen kullanıcıları sitenizin sonundaki uzantının farklı versiyonunu satın  alarak kullanıcılarınızı kendi oluşturduğu siteye yönlendirmeye çalışabilirler. Sitenizin adresinin birebir aynısı ancak sadece sonundaki uzantı .com yerine .co veya .net olan bir web sitesi, kullanıcılar tarafından sizin siteniz ile ilişkilendirilip trafiğinizi doğrudan etkileyebilir. İnternet dünyasında karalama kampanyaları ve marka değersizleştirme işlemleri genellikle bu tarz uzantı boşluğundan yararlanılarak yapılmaktadır. İleride sıkıntı çekmemek açısından bu maddeyi dikkate almalısınız. Web sitenizi pek tabi ki bu madde de anlattığımız işlemi yapmadan açabilir ve çok başarılı olabilirsiniz. Ancak dijitalzade.com olarak geçmiş yıllardan elde ettiğimiz deneyimlere dayanarak bu maddenin gerçekten hafife alınmayacak önemde olduğunu hatırlatmak isteriz.

dijitalzade hosting görsel

Hosting Nedir?

Hosting yani türkçe adıyla barındırma, bir web sitesinin A’dan Z’ye her türlü görsel, yazılı, video, veritabanı ve teknik içeriklerinin barındırıldığı bilgisayara verilen genel bir isimdir. hosting ve hosting firması denildiği zaman, bir web sitesinin yada database’in bulundurulduğu bilgisayarın ve o bilgisayarı hizmete sunan şirketin kast edildiği anlaşılmalıdır. Bu bilgisayarlara sanal platformlar üzerinden ulaşım sağlayıp web sitemizi üstüne kurabilir yada ilgili sunucu üzerinden ihtiyacımıza göre farklı işlemler yapabiliriz. Günümüz internet dünyasında kullanılan her türlü site ve görseller bu bilgisayarlar üzerinde saklanmakta ve kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. İnternet dünyasında yayın yapmayı düşünen her kişi veya firma mutlaka bir barındırma hizmeti almalı ve web sitelerini ilgili firmanın sağlayacağı sunucu üzerinde barındırmalıdırlar.

SEO Uyumlu Hosting Seçimi Nasıl Yapılır?


Benzer Kategorilerde Yayın Yapan Siteleri Analiz Edin

Hosting seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, web sitenizin temel ihtiyaçlarının doğrudan karşılanıp karşılanmadığıdır. Bir hosting seçimi yapmadan önce mutlaka websitenizin türünde yayın yapan websitelerinin ortalama data tüketimleri hakkında fikir sahibi olmalısınız. Benzer kategorilerde yayın yapan web sitelerini araştırmak size ileride web sitenizin kullanabileceği potansiyel data tüketimleri hakkında bilgi verecek ve uzun vadede seçmeniz gereken hosting tipi ile alakalı size çok net bir fikir verecektir. Ortalama bir blog sitesi maksimum 30 minimum 1 ila 3 gb arası disk alanı tüketmektedir. Blog sitesi açmayı düşünen bir kişi bu bilgi ile daha hesaplı ve kendisine uygun bir hosting paketi seçimi yapabilecektir. Günümüzde pek çok hosting firması sınırsız kapasite adı altında hosting paketleri çıkarmakta ve satışa sunmaktadır. Ancak bu paketlerin pek çoğu gereksiz özelliklerle doldurulmakta ve kullanıcıların gereksiz harcamalar yapmasına sebep olabilmektedir. Özellikle blog siteleri için 100 gb ve üzeri alan sağlayan hosting paketleri gereksizdir. Çok büyük bir haber sitesi, sosyal paylaşım sitesi yada bir video içeriği sunan web siteniz yok ise çok büyük olasılıkla 200 – 300 gb üzerinde bir alan kullanımı yapmayacaksınız. Bu sebeple gerekmedikçe sınırsız disk alanı sağlayan hosting paketlerine yönlenmek pek avantajlı değildir. Hosting firmaları son yıllarda bu durumu fark etmiş olacaklar ki, çok daha kullanışlı ve kullanıcı odaklı barındırma paketleri satışa sunmaya başladılar.

Sunucu Güvenliği Yüksek ve Kaliteli Şirketleri Tercih Edin

Hosting paketi seçmekten çok daha önemli olan bir şey var ise bu kesinlikle sunucu güvenliğidir. Hosting paketini yanlış seçtiğiniz durumlarda paket yükseltmesi yapabilir yada hosting sağlayıcınızı değiştirebilirsiniz. Ancak sunucu güvenliğine dikkat etmediğiniz bir hosting firmasından hizmet satın aldığınızda ilgili firmanın maruz kalacağı her saldırıdan doğrudan etkilenecek ve hacker saldırılarının açık hedefi haline geleceksiniz. Örneğin Türkiye’de son derece bilinen ve tercih edilen bir Türk Hosting firması geçtiğimiz yıllarda bir saldırıya maruz kaldı ve sunucuları saldırılar sonrasında çöktü. İlgili sunucularda web sitelerini barındıran binlerce kullanıcının sitelerine ulaşım engellendi ve siteler günlerce kapalı kaldı. Bu gibi durumlarda sitenizin kalite sinyalleri başta Google olmak üzere pek çok arama motoru gözünde ciddi ölçüde negatif olarak etkilenecektir. Uzun vadede kapalı kalma durumu arttıkça sitenizin dizinden silinme tehlikesinin de gerçekleşme olasılığı artış gösterecektir. Yıllarca uğraşıp emek harcadığınız ve güvenliği için site üzerinden büyük çaba gösterdiğiniz web siteniz, sizinle doğrudan hiç bir alakası olmayan bir durumdan ötürü bir günde tepe taklak olabilir. Bu gibi durumları önlemek için ilk etapta sitenizin iç güvenliğini sağlamak noktasında büyük çabalar göstermelisiniz. Güvenlik sağlama noktasında teknik bilginizin yeterli olmadığını düşündüğünüz durumlarda profesyonel destek almalısınız. Sunucu güvenliği sağlama noktasında ise kaliteli, dünyaca tanınan ve herhangi hiç bir saldırı, çökme geçmişi olmayan (yada görece daha az olan) Hosting firmalarını tercih etmelisiniz. Dünya üzerinde binlerce web site tarafından tercih edilen Hosting firmaları bulunduğu gibi Türkiye merkezli gayet kaliteli ve hızlı hosting firmalarıda bulunmaktadır.

Sunucu Hızı Yüksek Hosting Firmalarını Tercih Edin

Sunucu hızı yüksek hosting sağlayıcılarından hizmet almak sitenizin SEO uyumluluğunda ve uzun vadede hızlıca yükselişinde kilit rol oynamaktadır. Siz sitenizi ne kadar hıza dayalı dizayn ederseniz edin, hosting sağlayıcınızın sunucuları yavaş çalışıyorsa ve gelen tepkilere hızlıca dönüş sağlayamıyorsa websitenizin kalitesi düşecektir. Google her yıl güncellediği algoritmasında site hızlarına ve sayfa hızlarına büyük önem göstermektedir. Google page speed ve Gt metrix gibi hız değerlendirme sitelerini kullanarak sitenizin güncel durumuna bakabilir ve yapılması gereken işlemleri inceleyebilirsiniz. Sitenizin hızlandırmak için yapılması gereken işlemlerini başarı ile uygulasanız dahi sunucu hızlarınız düşükse Google üzerinden tam puan alamazsanız ve kalite skorunuz büyük oranda etkilenir. Hosting seçimi yaparken çok detaylı bir şekilde hostinglerin hız verilerini incelemeli ve büyük şirketler tarafından önerilen edilen hosting firmalarına yönelmelisiniz.

Seçtiğiniz Hosting & Sunucu Paketlerinin Panel / Arayüz Desteği İçerip İçermediğine Dikkat Edin

Genel olarak düşük ve orta düşük seviye siteler için ideal olan hosting paketlerinde default olarak kullanıcıya sunulan cpanel, plesk gibi sunucu kontrol arayüzleri, özellikle daha performanslı bir site kurmak isteyen site sahiplerinin tercihi olan VPS / VDS tarzı sunucu tiplerini tercih ediyorsanız ve sitenin arka planı olarak adlandırılan sunucu / backend bölümünde teknik olarak yeterli değilseniz, muhakkak sahip olmanız gereken siteler için olmazsa olmaz araçlardandır.  Sunucu kontrol panelleri, aslında sağladıkları avantajlar ile teknik olarak zayıf olup olmadığı fark etmeksizin her seviyeden site yönetimi sağlayan kişi ve kişiler için son derece avantajlı olan görsel ve kullanım açısından zenginleştirilmiş, kolaylaştırılmış araçlardır. Özellikle bir kaç tıklama ile sitenizin veritabanı, SSL kurulumu, dizin dosya kontrolü gibi alanlarını browserdan çok daha görsel şekilde halledebiliyor olmanız panellerin kullanıcılarına sağladığı en önemli avantajlardandır. Bu noktada sektördeki en meşhur paneller olan Plesk ve cPanel gibi özelleştirilmiş kullanıcı panelleri sağladıkları güncel özelliklerle hemen her çeşit kullanıcının son derece sorunsuz ve hızlı şekilde sunucu kontrolü gerçekleştirebilmesini sağlamaktadırlar. Tüm bu avantajlara rağmen sunucu kontrolü noktasında panel kullanımının da belirli durumlarda yeterli gelmeyebileceğini ve sunucu içerisinde yer alan komut kontrol alanından belirli kodlar yazarak işlemler yapmanız gerekebileceğini unutmamalısınız.

Hosting Paketi Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Teknik Konular

Bir internet kullanıcısı olarak hosting paketi seçmeye çalışırken, hangisini seçmeniz gerektiğine karar vermede zorluk yaşayabilirsiniz. Son derece normal olan bu durumun sebebi artık gelişen teknolojiler ile beraber çok çeşitli hosting paketlerinin piyasaya sürülmesidir. WordPress tabanlı site kuracaksanız ve cPanel ile uğraşmak istemiyorsanız WordPress hosting seçebilir yada kendinize ait sunucunuz olsun istiyorsanız, size özel hosting sunucu paketlerini (VPS & VDS) seçebilir veya doğrudan klasik paylaşımlı sunucu paketleri seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Tabi ki bu seçeneklerin her biri kendi içinde özelliklerine, sağladıkları avantajlara ve kullanım stratejilerine göre kategorilere ayrılmaktadırlar. Örneğin fazlaca büyük olmayan küçük ve düşük orta ölçek siteler için paylaşımlı klasik hosting tipleri gayet uygun olabilirken, çok yoğun trafik alan büyük siteler için paylaşım hosting paketleri tercih listesine kesinlikle dahil edilmez.

Bu noktada özellikle sunucu yada hosting paket seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken kritik konulara aşağıda maddeler halinde değinmeye çalıştık.

INODE Limitleri

Web dünyası ile alakalı olan kullanıcıların aşina olduğu ancak web dünyası ile yeni tanışan kullanıcıların çoğunlukla yanıldığı konuların en başında gelen inode limitleri konusuna kesinlikle çok ama çok dikkat etmelisiniz. Detaylara geçmeden önce inode nedir? ilk olarak bunu açıklayarak başlayalım; Inode, web sitenizin barındırıldığı paylaşımlı sunucu üzerinde kullanıcıların gerçekleştirdiği tüm dosya (veri) işlemlerinin kayıtlarının tutulduğu sisteme verilen isimdir. Bu kayıt süreci içerisinde kullanıcıların sunucu üzerinde gerçekleştirdiği veritabanı kayıt ve işlemleri, dizine dosya kaydetme, sunucu üzerine kayıt edilen mailler gibi pek çok sunucu üstü işlemi inode olarak kayıt edilir ve paylaşımlı hostinglerde kullanıcıya belirlenen limitler dahilinde uygulamaya alınır. Paylaşımlı hosting için seçim yaparken hemen her web sitesinde sınırsız disk alanı tabiri ile karşılaşacaksınız ancak temel mantık gereği paylaşım bir hosting de sizden başka kullanıcıların bulunması ve kullanıcılar arası adaletsiz dağıtım sorunlarının önüne geçmek adına günümüzde pek çok yerel ve yabancı hosting şirketi, inode kullanımlarını belirli limitler dahilinde belirleyerek kullanıcılara hizmet sağlamaktadırlar.

Bu noktada kullanıcı ve satın alımcı olarak sizin göreviniz, paylaşımlı hosting satın alırken sınırsız disk ifadesine dikkat etmeden özellikle inode limitlerini kontrol ederek seçim yapmaktır. Yani bir hosting şirketi size sunduğu pakette sınırsız disk alanı ifadesini kullanıyorken, inode limiti olarak 200.000 ifadesini size sunuyor ise satın alacağınız bu paylaşımlı sunucu üzerinde kesinlikle sınırsız disk kullanımı (barındırma) yapamazsınız. Çünkü 200.000 inode ile limitlendirilmiş olan sunucunuzda yer alan maillerde dahil olmak üzere sunucu üzerinde oluşturduğunuz her bir dosya, boyutu fark etmeksizin inode oluşturacağı için siteniz 200.000 dosya seviyesine ulaştığında kesinlikle ama kesinlikle sunucuza ekstra yazma (ekleme) işlemi gerçekleştiremezsiniz.

Inode limitleri genellikle çok sayıda dosya barındıran büyük boyutlu siteler (haber, sağlık, video, sosyal medya siteleri vb) için uygun değildir. Bu noktada sitenizin trafiği ne kadar az olursa olsun sitenizde çok sayıda dosya barındırıyorsanız inode limiti içermeyen bir paylaşımlı hosting paketi aramalı yada VPS & VDS sunuculara yönelmelisiniz. Öte yandan genellikle blog siteleri ve düşük seviyede dosya barındırma ihtiyacı bulunan orta ölçek siteler için 200.000 inode limiti çoğu durumda yeterli olabilecek bir limittir.

Inode limitleri ile alakalı kesinlikle bu seviye iyidir yada kötüdür gibi bir ifade kullanımı sağlıklı değildir. Sitenizin yapısı ve kullanım amacınıza göre 50.000 inode bile sizin için yeterli olabilecekken bazı siteler için 1 milyon inode yetersiz olabilecektir.

Ram ve Cpu Kapasitesi

Hosting paketi seçerken dikkat edilmesi gereken diğer önemli metrikler cpu ve ram kapasitesidir. İstediğiniz depolama kapasitesine sahip bir sunucu bulduğunuzda bakmanız gereken diğer önemli metrikler, sunucunun ram kapasitesi ve cpu özellikleridir. Cpu kapasite seviyelendirmeleri (paylaşımları) hosting şirketlerinde benzer olmak ile birlikte kiralayacağınız sunucunun cpu özellikleri genellikle satış sayfalarında core cpu adı altında anılmaktadır. Herhangi bir hosting paketinin altında yalın olarak core cpu yazıyor ise; o sunucu tek core yani temel cpu değerlerini tek çekirdek üzerinden sağlayan bir sunucudur. Sitenizin kullanım seviye ve yoğunluğuna bağlı olmak ile beraber genellikle aşırı bir yükleme yada sunucu tabanlı bir saldırı olmadığı sürece cpu değerlerinin aşırı derecede kullanılmasına ve sunucu kitlenmelerine pek rastlanılmaz. Ancak siteniz çok sayıda trafik, yükleme işlemi ve saldırı durumları ile karşı karşıya kalıyor ise yüksek cpu kapasitesi içeren ve genellikle “2x, 4x, 8x core cpu” ve üstü olarak adlandırılan hosting paketlerini seçmeniz önerilir. Özellikle yüksek trafik ve yükleme işlemi yapılan sitelerde, cpu kullanım değerleri %100 seviyelerine ulaştığında sitede yavaşlama, anlık kilitlenmeler gibi hatalar ile karşılaşmak olasıdır.  O sebeple üstte belirttiğimiz gibi sitenizin trafik, kullanım yoğunluğu gibi verilerinden hareketle bir ön araştırma yaparak sitenizin ihtiyaç duyabileceğini cpu kapasitesini önceden belirlemeli ve buna göre hosting paket terchinizi yapmalısınız.

CPU kapasitesinden hariç olarak dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu ise sunucunun ram kapasitesidir. Özellikle WordPress tabanlı bir siteniz var ise sitedeki çeşitliliği ve kullanılabilirliği arttırmak adına sitenize çok sayıda eklenti indirmeniz çok olasıdır. İndireceğiniz bu eklentiler sebebiyle sitenizde yapılan her işlemde sunucunun ram kullanımı artmakta ve azalmaktadır. Seçeceğiniz ram boyutuna göre sunucunuzun eklentileri taşıyabilme ve cevap verebilme yeteneği doğrudan artacak veya azalacaktır. Bu noktada özellikle orta ve uzun vadede artabilecek trafik potansiyelinizi, eklenti ve site üstü uygulama ihtiyaçlarınızı doğru analiz ederek sitenizde gerçekleşecek işlem ve isteklere hızlı şekilde yanıt verebilecek bir ram kapasitesine sahip sunucu tercih etmeniz son derece önemlidir.  Trafik potansiyeli çok az olan web siteleri için de sağlıklı bir şekilde çökme, anlık kilitlenme vb sorunlarla karşılaşmadan internet üzerinde yayın yapabilmek için minimum 1 gb ram ve 2x core cpu içeren paylaşımlı hosting paketlerini tercih etmelerini öneriyoruz.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu