Wordpress

WordPress Yedek Alma Nasıl Yapılır?

WordPress dünya üzerinde en çok kullanılan içerik paylaşım sistemlerinden (CMS) biridir. Açık kaynak kodlu yapısı ve kullanıcı dostu işlevselliği ile pek çok website sahibi tarafından kullanılan WordPress de yine kullanım oranına paralel şekilde  site çökmeleri, hacklenmeler ve içerik kayıpları ile karşılaşılmaktadır. Aslında bu durum her tarz site ve sistemde yaşan bir durumdur ancak WordPress siteler üzerinde kullanıcılar çok daha fazla oynama yapabildiklerinden özellikle kullanıcı kaynaklı site çökmesi ve içerik kaybına WordPress sitelerde çok daha sık rastlanılmaktadır. Bu sebeple bugün ki yazımızın konusu WordPress yedek alma nasıl yapılır üzerine olacak.

WordPress Site Yedekleme Nasıl Yapılır?

WordPress sitelerin yedeğini alma işleminde eklentileri ve manuel olarak gerçekleştirdiğimiz belli başlı işlemleri kullanıyoruz.  Özellikle WordPress sitelerde kullanılan eklentiler ile sitemizin otomatik olarak yedeğini alabiliyoruz. Bu yönüyle WordPress diğer pek çok içerik yönetim platformuna göre son derece avantajlı konumda. Yedekleme işleminde kullanıldığımız teknikler bu yönü ile 3’e ayrılmaktadır.

cPanel Kullanarak Yedek Alma

Wordpress yedek alma - cPanel yedekleme sihirbazı

İlk olarak cPanel’e giriş yapıyoruz ve bütün cPanellerde yer alan yedekleme sihirbazını çalıştırıyoruz. cPanel’i İngilizce olan siteler için net ismini üstteki görselde görebilirsiniz.

wordpress yedek alma

Yedekleme sihirbazına giriş yaptığınızda karşımıza üstteki görselde yer alan panel açılacaktır. Burası yedekleme işlemlerimizi gösteren 3 seçeneğin yer aldığı ve bize hangi işlemi gerçekleştireceğimizin sorulduğu bir alan. Burası üzerinde backup seçeneği ile sitemizin yedeğini alabilir veya restore yani geri yükle seçeneğiyle elimizde mevcut olan bir yedeği sitemize yükleyebiliriz.

Wordpress yedek alma - cpanel backup

Yedekle seçeneğine tıkladığımızda karşımıza tam yedekleme yada kısmi yedekleme seçenekleri açılacak ve bunlardan hangisini üzerinden yedek alacağımızı belirlememiz bizden istenecektir. Bu kısımda tam yedekleme seçeneği ile sitemizin tam kapsamlı yedeğini alabiliyoruz. Kısmi yedekleme seçeneği ile sitemiz içerisinden nelerin yedeğini almak istiyorsak onları manuel olarak belirleyebilir ve yedeğini indirmek istediğimiz alanı belirten seçeneğe tıklayarak dosyaları bilgisayarımıza indirebiliriz. Kısmi yedekleme bölümünde home directory ( ana dizin – public_html), MySQL ( veritabanı yedeği) ve üçüncü seçenek olarak e-mail veritabanı yedeğini alabiliyoruz.

Geri Yükleme

wordpress yedek alma geri yükleme

Yukarıdaki adımları izleyerek sitemizi yedekledikten sonra ilgili yedeği sitemize tekrar kurmak istediğimizde, yedekleme sihirbazına tekrar giriş yapıyoruz ve bu sefer soldaki seçenek değil sağda yer alan seçenek olan geri yükle (restore) seçeneğini tıklıyoruz.

Wordpress yedek alma

İlgili seçeneğe tıkladıktan sonra karşımıza, üst bölümde yedeklediğimiz dosyaları yükleyebilmemiz için açılan bir paneli göreceğiz. Burada home directory, mysql databases ve email forwarders seçeneklerini ayrı ayrı kullanarak sitemizin tam kapsamlı olarak yedeklemesini gerçekleştirebiliyoruz. Sitenizin yedeğini tek seferde yani hepsinin yedeğini tek dosya olarak indirdiyseniz, her bir alan için ilgili dosyayı sitenize yükleyerek, geri yükleme işlemini sonlandırabilirsiniz.

Bu işlemlerin bitişi ile birlikte hem sitenizin yedeğini hemde geri yüklemesini sağlıklı olarak yapmış oluyorsunuz. Diğer 2 tekniğe nazaran bu sistem son derece kolay ve hızlıdır. Sitenizde cPanel kullanıyorsanız, yedekleme işlemlerinde bu tekniği kullanmanızı tavsiye ederiz.

FTP Programları ile Yedek Alma

WordPress sitemizin yedeğini almak için kullandığımız methodlardan biride FTP üzerinden sitenin public_html klasörünün içindeki dosyaları masaüstüne indirmektir. Sitenizin FTP dizinine bağlanmak için kullanabileceğiniz çok sayıda program mevcuttur ancak hem güvenlik hemde hız açısından biz Filezilla programını öneriyoruz.

filezilla giriş

Filezilla programına giriş yaptığınızda karşınıza üstteki görseldeki gibi bir alan açılacaktır. Burada sunucu bölümüne sitenizi barındırdığınız sunucunuzun ip adresini ve barındırma hizmetini aldığınız şirket tarafından size sağlanan FTP kullanıcı adı, şifre ve port numarasını girmeniz gerekmektedir. Port yani kapı numarası olarak genellikle 22 kullanıldığından size bir bilgi verilmediği durumda 22 yazarak sitenize bağlanabilirsiniz.

public html ftp

FTP programı üzerine gerekli bilgileri girip bağlan dediğinizde, program sizi doğrudan sitenizin ana dizininde yer aldığı barındırma alanına götürecektir. Burası üzerinde public_html isimli klasörü bulmalısınız. İlgili klasöre girdiğinizde yukarıdaki görseldeki gibi bir alan karşınıza açılacaktır. Burası WordPress sitenizin bütün içeriklerinin barındırıldığı bölümdür. FTP yedekleme işlemi manuel bir yedekleme biçimi olduğundan cPanel veya eklenti kullanarak yapılan yedekleme işlemlerini 2 parçada manuel olarak gerçekleştiriyoruz.

 

wordpress yedek alma

Public_Html klasörünün içerisinde yer alan bütün dosyaları seçiyoruz ve ilgili dosyaları masaüstümüzde belirlediğimiz klasöre tutup sürüklüyoruz.

Bu işlem sonrası sitemizin ana dizinin yedeğini gerçekleştirmiş oluyoruz. Şimdi ikincil olarak gerçekleştirmemiz gereken işlem sitemizin veritabanın, MySQL üzerinden yedeğini almaktır.

MySQL Yedeği Alma

MySQL yani veritabanı yedeğimizi almak için cPanel üzerinden veritabanları bölümüne giderek phpmyadmin e tıklayarak sunucuda barındırılan bütün veritabanlarımıza ulaşım sağlıyoruz.

wordpress yedek alma

 

 

veritabanı sihirbazına giriş yaptıktan sonra sol taraftaki bölümden sitenize ait veritabanını seçmeli ve hemen sağ üstte yer alan dışa aktar butonuna basarak yedekleme işlemine geçmelisiniz.

wordpress yedek alma

 

Dışa aktar seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza üstteki görseldeki gibi bir alan açılacaktır. Burada veritabanını ne şekilde aktarmak istediğinizi seçip aşağıdan Git e basarak ilgili veritabanı yedeğini bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Dışa aktarma ayarları genellikle default geldiği şekli ile bırakılmalıdır ( default hali üst görselde mevcuttur) Siz ekstra bir işlem yapmayacaksınız bu özellikleri değiştirmeyin.

Dışarı aktarma işlemini de yaptıktan sonra sitenizin manuel olarak yedekleme işlemini başarı ile gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

FTP ve MySQL Yedeklerini Geri Yükleme

FTP ve MySQL yedeklerini yükleme işlemi aynı yedeklemeleri yaptığımız şekilde gerçekleşmektedir. İlk olarak FTP programları vasıtasıyla sunucuya uzaktan erişim sağlıyoruz.

wordpress site yedekleme

Ana dizinimizin yedeğini public_html klasörüne yüklemeden önce ilgili klasörde yer alan herhangi eski bir mevcut ise o dosyaları hepsini seç dedikten sonra siliyoruz.

ftp geri yükleme filezilla

public_html klasörünün içerisindeki eski dosyaları silip klasörü boşalttıktan sonra masaüstünde bir klasör içerisine aldığımız yedek dosyalarımızın hepsini filezilla programı ile seçiyoruz ve sağ tıklayıp yükle diyoruz. Yükleme işlemi sitenizin büyüklüğüne göre ortalama 15 dakika ile 1 saat arasında sürebilmektedir. Bu işlem süresinde site üzerinde herhangi bir işlem yapmamaya dikkat edin.

MySQL Yedeğini Geri Yükleme

Yukarıda nasıl alınacağını anlattığımız MySQL yedeğini geri yüklemek için yine cPanel üzerinden veritabanları bölümünde yer alan phpmyadmine tıklıyoruz.

phpmyadmine giriş yaptıktan sonra yine sol taraftan yedeğini yükleyeceğimiz siteye ait veritabanını seçiyoruz ve sağ üst kısımda yer alan içe aktar seçeneğini seçiyoruz. Veritabanında eskiye ait her türlü veritabanı kalıntısını bu işlem öncesinde silmeyi unutmayın.

İçe aktar’a tıkladığınızda karşınıza üstte yer alan görseldeki gibi bir alan açılacaktır. Bu alan üzerinden 2 numaralı alandan veritabanı yedeğimize ait dosyayı seçiyoruz. 3 4 5 numaralı alanlar genellikle default olarak ayarlı şekilde gelir, SQL bilginiz mevcut değil ise bu alanlara dokunmamanızı tavsiye ederiz. 2 Numaralı alandan dosyanızı yükleyip 3-4-5 numaralı alanların yukarıdaki görselde ki gibi olduğundan emin olduktan sonra en alt kısımda yer alan Git butonuna basarak veritabanımıza ait yedeği geri yüklüyoruz. Görsel – wpmavi.com

Bu işlemide gerçekleştirdikten sonra sitemizin manuel olarak yedek alma ve geri yükleme işlemlerini tamamlamış oluyoruz.

WordPress Eklentileri ile Yedek Alma

WordPress tabanlı siteler için yedek alma işlemini eklentiler vasıtasıyla yapmak gerçekten çok kolaydır. Bu alanda kapsamlı yedekleme sunan ücretli ve ücretsiz olmak üzere çok sayıda eklenti bulunmaktadır. Ücretsiz WordPress eklentileri içinden özellikle All in one wp migration eklentisi hem site taşıma durumlarınızda hemde yedekleme işlemlerinizde son derece kullanışlı ve işlevlidir.

All in One Wp Migration

all in one migration dijitalzade.com

All in one wp migration eklentisini kurmak için admin paneli üzerinden eklentiler > yeni ekle diyoruz. Açılan eklenti arama menüsünde ki arama bölümüne All in one wp migration yazıp aratırıyoruz ve karşımıza yukarıdaki görselde yer alan eklenti gelecektir. İlgili eklentiyi indirip etkinleştiriyoruz ve kurulum işlemimiz tamamlanıyor.

all in one migration eklentisi kullanımı görseli

All in One WP Migration eklentisini yukarıda özetlediğimiz gibi indirip aktif ettikten sonra sol tarafta yer alan admin menüsünde All in one wp migration ikonuna tıklayıp eklentinin menüsüne giriyoruz. Açılacak alan üzerinden sitenizin yedeğini son derece hızlı bir şekilde alabilirsiniz (üstteki görsel). Gelişmiş seçenekler bölümünden dışarı aktarılmasını istemediğiniz alanları manuel olarak belirleyebilir ve yedeklemenin dışında tutabilirsiniz. Aşağıda yer alan bölümde indireceğiniz site yedeğinin hangi dosya formatında olması gerektiğini belirtebilirsiniz. İhtiyacınızın olan özel bir dosya formatı yok ise bu kısımda direk “dosya” tipini seçip aşağıdan yedeklemeyi başlatmanız yeterlidir.

İçeri Aktarma

All in one wp migration kullanarak sitemizin yedeğini aldıktan sonra aynı yedeği sitemize kurmak istediğimizde yine all in one wp migration ikonuna geliyoruz ve bu sefer dışarı aktar yerine içe aktar seçeneğini seçiyoruz. İçe aktar seçeneğine girdiğimizde hemen üstteki görselde yer alan panel karşımıza gelecektir. Burada içeri aktarma formu denilen alana tıklayarak veya dosyayı sürükle bırak yaparak, indirdiğimiz yedeği sitemizi tekrar kurabiliriz. Kullanımı son derece kolay olan all in one wp migration eklentisi ile bu kadar kolay ve hızlı şekilde sitemizin yedeğini oluşturabilir ve geri yükleyebiliriz. Dosyanın geri yüklenmesi bittikten sonra sitemiz yedek üzerinden kullanıma hazır hale gelecektir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Wordpress Yedek Alma İşlemleri Sırasında Veri Kaybı Yaşarmıyım ?

Yukarıda bahsettiğimiz methodları kullanarak sitenizin yedeğini alırsanız herhangi hiç bir şekilde veri kaybı yaşamazsınız. Ancak işlemleri uygularken makale üzerindeki anlatımlardan ve görsellerden faydalanmayı ihmal etmeyin. Olası bir yanlış seçimde kısmide olsa veri kaybı yaşayabilirsiniz.

Wordpress Yedek Alma İşlemlerini Ne Sıklıkla Gerçekleştirmeyelim

Her çeşit websiteniz için ideal yedekleme modeli içerik paylaşım yoğunluğunuza göre değişmektedir. Gün içerisinde sitenizde çok sayıda paylaşım yapıyorsanız, günlük yedekleme yaparak olası veri kaybını en aza indirmelisiniz. Ancak kişisel blog siteleri yada az oranda paylaşım yapan siteler için paylaşım sürelerine göre yedekleme işlemi yapmak uygundur.

Sitemin Yedek Dosya Boyutları Çok Büyük Ne Yapmalıyım ?

Site yedeği almanın en büyük zorluklarından biride içerisinde çok fazla içerik barındıran site yedeklerini saklayacak alan bulamamaktır. Bazı haber siteleri çok sayıda görsel ve içerik barındırdığından site boyutları 50 gb ve daha üstüne çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda günlük yedekleme yapmak yada yedeği bilgisayar üzerinde saklamak zorlaştığından bu tarz siteler için sunucu üstünden barındırma hizmeti aldığınız şirketlerden bir destek talep etmeniz veya Harici diskler üzerinde sitenizin günlük yedeklerini barındırmanız tavsiye edilir. Harici disklere site yedeğini yazma indirme işlemleri uzun süreceğinden en mantıklısı sanal sunucular üzerinde site yedeklerinizin saklanmasıdır. Şuanda pek çok hosting firması yedekleme alanında destek vermektedir.

Wordpress Dosya Upload Limiti Sorunu Nasıl Çözülür?

All in one wp migration üzerinden içe aktarma yaptığınızda veya herhangi başka bir program üzerinden içe aktarma yaparken php kaynaklı boyut uyarısı ile karşılaşmanız son derece normaldir. Bu durum programla alakalı değil doğrudan sitenizin php ayarları ile alakalıdır. Bu sorunu php düzenleme eklentilerini kullanarak veya sunucu üzerinden php ayarlarını yeniden düzenleyerek çözebilirsiniz. Eklenti kullandığınız durumda eklenti içerisinden ; php_value upload_max_filesize 128M, php_value post_max_size 128M php_value max_execution_time 300 php_value max_input_time 300 bölümlerini isteğiniz doğrultusunda artırarak upload kapasitenizi arttırabilirsiniz. Bizde kısa zaman içerisinde bu konu ile alakalı detaylı bir rehber paylaşacağız.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu