Web siteniz ne kadar hızlı? Google tarafından site hızlarının bir SEO değerlendirme metriği olarak açıklanmasından sonra web sitelerinin açılış hızlarına verilen önem arttı. Özellikle yapılan çalışmalar gösteriyor ki 3 saniyenin altında açılan web sitelerinin dönüşüm oranları 3 saniyenin üstünde açılan sitelere oranla %1.9 civarında daha seyretmektedir.
Bu noktada kullanıcı deneyimine verdiği önem ile de bilinen Google tarafından da onaylandığı şekilde internet kullanıcılarının yaklaşık %47 lik bölümü web sitelerinin 3 saniyenin altında ortalama 2 saniye içerisinde açılmasını bekliyor.
Bu bilgiden hareketle yalnızca 1 veya 2 saniyelik bir süre kaybının sitemiz üzerinde yaratabileceği %40’lık trafik kaybının etkilerini hesap edebiliyormusunuz ? Üstelik web sitesini açılmadan terkeden kullanıcıların çok büyük bir bölümünün bir daha o siteye girmek istemediğini düşündüğümüzde yaşayacağımız trafik ve prestij kaybının etkileri büyük olacaktır.
Bu gibi kötü durumların önüne geçmek ve sitenizi hızlandırmak için yapabileceğiniz çok sayıda çalışma bulunuyor ancak biz bu makalemizde WordPress siteler için cache eklentisi kurarak sitesini hızlandırmak isteyen kullanıcılarımıza en iyi wordpress cache eklentilerini liste halinde açıklayacağız.
Cache Nedir?
Açıklamaya konunun temelleri ile başlayalım. Herhangi bir kullanıcı web sitenizi ziyaret ettiğinde kullanıcının browser yani tarayıcısından alınan istek web sitemizin barındırıldığı sunucuya gönderilir. Sunucu, kullanıcı tarayıcısından aldığı isteğe yanıt olarak web sitemizin dosyalarını kullanıcının tarayıcısına gönderir.
Kullanıcının tarayıcısında gerçekleştirilen son işlem olarak kullanıcı, oluşturulan web sitemizin final halini görür. Web sitemiz temelde sunucu tarafından gönderilen header, resimler, menüler, videolar, yazılar ve sitemizin temel kod dosyalarından oluşur.
Bu noktada sunucu her kullanıcının tarayıcısı tarafından oluşturulan isteğe web sitemizin dosyalarını cevap olarak döndürmek durumundadır. Web sitemizin büyüklüğüne göre bu cevap döndürme işleminin süresi değişiklik gösterebilir.
İşte cache ve cacheleme olayı tam da bu noktada devreye giren son derece önemli bir web hızlandırma tekniğidir. Cache uygulaması ile kullanıcılar tarafından ziyaret edilecek sayfamızın statik içerikleri ayrı bir dosya olarak depolanır ve herhangi bir sayfa için kullanıcı tarafından istek alındığında öncesinde cache haline getirilmiş bu statik içerikler sunucu ile yeni bir ekstra veri alışverişine girilmeden kullanıcının tarayıcısına gönderilir. Bu sayede sunucunun her istek ile alakalı derinlemesine olarak site dosyalarını tekrar tekrar gönderme zorunluluğu kaldırılmış olur.
Web sitemizin statik içerikleri cache uygulaması ile depolandığından sunucunun kullanıcı isteklerine yanıt süreleri kısalacak ve web sitemiz normalden çok daha hızlı açılacaktır.
WordPress Siteler Cache Eklentisine Neden İhtiyaç Duyar?
WordPress cache plugini sitemizde olmadığında web sitemize gelen tüm istekler sunucu tarafından tekrar tekrar aynı formatta yanıtlanmak durumundadır. WordPress içerik yönetim sisteminin sunucular üzerinde yarattığı ekstra etkilerde hesaba katıldığında WordPress siteler için özellikle farklı içerik yönetim sistemleri ile rekabet etme noktasında cache eklentilerinin kullanımı oldukça önemlidir.
İyi bir cache eklentisi WordPress sitenizde şu etkileri sağlayacaktır:
- Web sitenizin açılış süresini hızlandırır
- Kullanıcı deneyimini arttırır
- Sunucu yükünü azaltır
- Web sitenizin hızının artmasından ötürü SEO başarınız artacaktır.
- İlk bayta kadar geçen süreyi kısaltır. (TTFB – Time to First Byte)
Cache eklentileri web sitemizin değişmeyen statik HTML içeriklerini sunucumuz üzerinde saklayarak sitemizi ziyaret eden kullanıcıların bu içerikleri çok daha hızlı ve stabil şekilde indirmesini sağlar. Cache eklentisinin katkısı ile web sitemizde yoğun olarak kullanılan php kod bloklarının tekrar tekrar indirilmesi ve oluşturulmasında geçen süreyi ciddi derecede kısaltabilirsiniz.
Konu yüzlerce WordPress cache eklentisi içinden hangisinin iyi olduğunu seçmeye geldiğinde işiniz epey zor çünkü incelemeniz gereken bir sürü ücretli ve ücretsiz iyi olduğunu iddaa eden eklenti mevcuttur. Ücretsiz cache eklentileri bir cache eklentisinin ilgilenmesi gereken temel alanlarda hizmet sağlarken ücretli versiyonlar cache hizmetinin dışında dosyaları küçültme gibi siteyi çok daha fazla hızlandıran ekstra özelliklerede yer vermektedirler.
Sizi bu teker teker inceleme yükünden kurtarmak amacıyla mevcutta kullanılan en başarılı WordPress cache eklentilerini bir liste haline getirdik. İçlerinde ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan eklentilerden size en uygun olanını seçerek web sitenizi hızlandırabilirsiniz.
En İyi 6 WordPress Cache Eklentisi
Çok sayıda başarılı cache eklentisini denedikten sonra aşağıda yer alan toplamda 6 adet eklentiyi sizler için belirledik.
- WP Rocket (Ücretli)
- W3 Total Cache (Ücretsiz)
- WP Super Cache (Ücretsiz)
- WP Fastest Cache (Ücretsiz + Ücretli)
- Comet Cache (Ücretsiz + Ücretli)
- Hyper Cache (Ücretsiz)
1. WP Rocket
WP Rocket, Ücretli bir WordPress cache eklentisidir. Listedeki tüm WordPress cache eklentileri ile karşılaştırıldığında diğer bütün rakiplerine açık ara fark atan bu eklenti fiyat, performans denkleminde kullanıcısına hem kolay kullanım avantajı hemde performans anlamında ciddi bir memnuniyet sunuyor.
Dijitalzade olarak bizimde web sitemizde kullandığımız WP Rocket eklentisi toplamda 800.000 civarında WordPress sitesinde aktif olarak kullanılmakta olan gerçekten harika bir eklentidir.
Listedeki diğer rakipleri ile karşılaştırıldığında tartışmasız 1 numara olan bu eklentiyi bütçesi dahilinde olan her web sitesine öneriyoruz.
2. W3 Total Cache
W3 total cache ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir cache eklentisidir. 1 Milyondan fazla aktif indirmeye sahip W3 Total cache ücretsiz eklentiler arasında en başarılılardan bir tanesidir diyebiliriz.
Ücretsiz olmasına rağmen http istek küçültmesi, html,css ve javascript dosyalarının küçültülmesi gibi alanlarda destek sağlamaktadır. Web sitenizin hem mobil hemde masaüstü versiyonunda kullanabileceğiniz bu eklentiyi CDN servisiniz ile uyumlu şekilde kullanabilirsiniz.
W3 Total cache sağladığı ücretsiz avantajları ile göz doldursada 16 sayfalık ayarlama yapabileceğiniz sayfa sayısı ile özellikle yeni WordPress kullanıcıları için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Bu nedenle WordPress kullanımında yeni iseniz W3 Total cache eklentisinin ayarlarını yapabilmek için mutlaka yazılı bir kaynaktan yada videodan destek almalısınız.
W3 Total Cache eklentisini WordPress kütüphanesinden ücretsiz indirebilirsiniz.
3. WP Super Cache
WP Super Cache, aktif olarak 2 milyondan fazla indirmeye sahip bir eklentidir. İndirme sayıları her zaman için takip etmeniz gereken bir metrik olmasada kalitenin önemli somut göstergelerinden biridir.
Yine bu eklentide üstteki rakibi W3 Total Cache gibi ücretsiz bir eklentidir. Bütçesi kısıtlı kullanıcılar için iyi bir alternatifdir.
Bu eklenti cacheleme uygularken 3 alternatif model seçeneği sunmaktadır. Bunlar;
- Basit
- Uzman
- WP – Cache Cacheleme
Çoğu web sitesi için basit cacheleme özelliği yeterli olacaktır. Bu özelliğin basit olarak adlandırılmasının en temel sebebi sitede yer alan sayfaların çoğunlugunun yine dinamik bir formatta bırakılmasıdır. Basit modda cache konfigürasyon ayarlarının yapılışı kolaydır ekstra bir çabaya ve .httaccess üzerinde isteklerde bulunmaya gerek kalmadan ayarlarınız hızlıca konfigüre edilir.
Öte yandan Uzman mod adından da anlaşılacağı gibi kodlamaya hakim kullanıcılar tarafından oluşturulmuş bu seçenekte cache ayarları ile ilgili tüm detaylı değiştirmeler tarafınızdan gerçekleştirebilmektedir. Eğer web geliştirme noktasında deneyimli iseniz bu özelliği kullanarak konfigürasyon ayarlarınızı kendinize özel şekilde düzenleyebilirsiniz.
Son model seçeneği olan wp-cache cacheleme de içerikler yalnızca bilinen kullanıcılar için cachelenir. Mantık olarak cache sisteminin çalışma mantığının biraz dışında olsada bu özellik login olmuş kullanıcılar, yorum bırakan kullanıcılara sabit içerik göstermek isteyen web siteleri için idealdir.
4. WP Fastest Cache
En iyi wordpress cache eklentisi listemizin 4 numarası WP Fastest Cache eklentisi yukarıda saydığımız ücretsiz eklentilere oldukça benzeyen başarılı ücretsiz eklentilerden bir tanesidir.
Cache eklentileri arasında en çok güncelleme alan eklentilerden bir tanesi olan fastest cache toplamda 1 milyondan fazla aktif indirmeye sahiptir ve WordPress kütüphanesinde 5 üzerinden 5 ile derecelendirilmiştir.
Yazımızın alt bölümüne ekleyeceğimiz karşılaştırmalı hız grafiğinde değerlerini inceleyebileceğiniz fastest cache çıkardığı güncellemeler ile performansını her geçen gün arttırak kullanıcıları için oldukça olumlu sinyaller vermektedir.
5. Comet Cache
Listemizin önemli cache eklentilerinden bir tanesi olan Comet Cache, listedeki diğer rakipleri ile karşılaştırıldığında çok daha az indirme oranlarına sahiptir (60.000). Eklentinin en önemli özelliği kurulum ve kullanım süreçlerinin oldukça basit olmasıdır.
Özellikle sitenize kurduğunuz eklentinin sizi bilgilendirmeler ile yönlendirmesini ve basit kullanım paneli ile kullanıcı dostu olmasına değer veriyorsanız bu eklenti tam size göre.
Eklentiyi sitenize yüklediğinizde eklenti içerisinde yer alan çok sayıda kaynaktan faydalanarak eklentinin ücretli ve ücretsiz özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Ücretsiz sürümü çoğu eklentinin ücretli sürümde yer alan özelliğini oldukça tatmin edici bir şekilde kullanıcı ile paylaşmaktadır.
Ancak ücretli sürümü satın aldığınızda eklentinin asıl farkı yaratan bütün mariteflerinden tam kapsamlı olarak yararlanabilmektesiniz.
Pek çok kullanıcı tarafından daha önce duyulmamış eklentilerden bir tanesi olan Comet Cache aşağıda yer alan hareketli grafiklerde daha net görebileceğiniz şekilde performans olarak WP Rocket eklentisine en yakın eklentidir.
6. Hyper Cache
Hyper cache, Özellikle WordPress blog siteleri ile %100 uyumlu şekilde çalışan php cache eklentisidir.
Herhangi bir WordPress blog sitesinde yüksek performanslı çalışan bu eklentinin diğer pek çok eklenti ile karşılaştırıldığında çok kolay bir konfigürasyon sistemine sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Hyper cache’nin çalışma mantığı ile ilgili aktif ve et bırak terimini kullanmak oldukça doğru olacaktır. Yükledikten sonra ekstra temizleme, oluşturma yada çalışma prensiplerini ayarlama gibi çok fazla düzenlemeye ihtiyaç duymayan bu eklenti özellikle yeni başlayan WordPress kullanıcıları için oldukça ideal.
WordPress sitelerin bandwith kullanımını azaltan ve sayfa açılış hızlarını çok ciddi boyutta artıran bu eklentinin başarılı performans skorlarına aşağıdaki grafiklerden göz atabilirsiniz.
Rakibi Comet cache gibi WordPress kullanıcıları arasında çok popüler olmayan bu eklenti, kolay konfigürasyon özelliği ve yüksek performansı ile WordPress bloglarda kullanılmasını önerdiğimiz cache eklentilerinden bir tanesidir.
Son olarak bu eklenti listemizdeki pek çok eklenti gibi ücretsizdir. Dilediğiniz zaman herhangi ekstra ücret ödemesine ihtiyaç duymadan WordPress kütüphanesinden indirerek sitenizde aktif edebilirsiniz.
Test Sonuçlarına Göre En İyi WordPress Cache Eklentileri
Infogram tarafından oluşturulan grafikler ile yukarıda adından söz ettiğimiz 6 en iyi wordpress cache eklentisi ile piyasadaki diğer önemli cache eklentilerinin performanslarını inter aktif bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.
Özet
WordPress cache eklentilerini sitenize kurmanız sitenizin açılış sürelerini çok ciddi boyutta kısaltarak hem sunucu üzerindeki yükü azaltacak hemde kullanıcı deneyimini Google’ın önerdiği seviyelerde arttıracaktır.
WordPress kütüphanesi üzerinde bulunan cache eklentilerinin her birinin kendi içerisinde farklı avantajları olsada özetle kullanım amaçları gereği ortak bir fayda doğrultusunda çalışırlar. Yukarıda listelediğimiz eklentilerin bazıları blog sitelerinde %100 performans sağlarken bazı eklentiler e-ticaret siteleri için daha performanslı çalışmaktadır.
Çoğu durumda cache eklentilerinin denenmesi ve performanslarının ölçümü teknik bilgi gerektirdiğinden ortalama bir WordPress kullanıcısı için ölçümlemesi bir hayli zor bir konu olarak karşımıza çıkar.
Bu noktada yukarıda listelediğimiz WordPress’in en performanslı cache eklentilerinin özelliklerini özet halinde okuyarak içlerinden herhangi birini bütçeniz ve kullanım amacınız doğrultusunda siteniz için tercih edebilirsiniz.