Dijital Pazarlama

B2B Pazarlama Nedir?

(Business to Business) B2B Pazarlama yani türkçesiyle firmadan firmaya pazarlama, Bir şirket tarafından satışa sunulan ürün, hammadde ve hizmetlerin başka bir şirket veya organizasyona satılması, pazarlanmasına verilen isimdir.

Bir şirket tarafından üretilen ürün, hizmet yada hammaddenin farklı bir firmaya satılması sürecinde gerçekleşen bu pazarlama modelinin ticari faaliyet hacmi, şirket sayı ve ihtiyaçlarının artışına paralel şekilde gelişmektedir.

B2B pazarlama, klasik anlamda pazarlama denilince akla gelen Business to Consumer (B2C) yani üreticiden tüketiciye pazarlama işlemlerine göre daha zor ve daha komplike bir pazarlama türüdür. Klasik bir tüketici, ortalama bir şirket gibi ROI (Return of Invesment) yani yatırımın kendisine dönüşünü yada aldığı üründen kazanacağı maksimum faydayı hesaplama gibi işlemler ile uğraşmayacağından tüketiciyi ikna çok daha kolay gerçekleşir.

B2B pazarlama görece olarak klasik pazarlama anlayışına göre daha zorlu olsada günümüz şartlarında artan şirket sayısı ve şirketler arası ticaret hacim ve ihtiyaçlarının buna paralel olarak artmasından ötürü giderek önem kazanmaktadır.

B2B Pazarlama Örnekleri Nelerdir?

B2B pazarlama denildiğinde akla gelen akla gelen ilk hizmetler genellikle; yazılım, grafik tasarım, hammadde tedariği ve lojistik hizmetleri gibi alanlardır. Ancak günümüzde artan şirketlerin sayısı ve genişleyen ürün yelpazesini düşündüğümüzde gündelik hayatta sıklıkla kullandığımız pek çok ürünün üretim aşamasında sıkı B2B pazarlama aşamalarının bulunduğunu söyleyebiliriz.

En temel manada B2B pazarlama için verilebilecek örneklerden bir tanesi; Kaşar peyniri üretimi yapan bir mandıra için B2B pazarlamanın  ilk etabı süt tedariği sağlayan üretici yada ilgili sütü toplayan toplayıcı ile gerçekleşir.

Sütü elinde bulunduran firma kendi pazarlama method ve stratejisi dahilinde hammaddeyi kulanarak üretimi gerçekleştirecek olan mandıraya mevcutta bulunan ürününün pazarlamasını yapar.

hammaddenin tedarik kapasitesi, hammaddenin lojistik maliyetleri, ürünün kalitesi ve ürünün pazarlanabilirlik durumu ilgili satıcının mandıraya yapacağı pazarlama adımlarının temel stratejisini oluşturur.

Benzer durum şirketler için yazılım üreten firmalar içinde geçerlidir; Genellikle şirketlerin işleyişini kolaylaştırma noktasında üretilen yazılımların, şirketlere pazarlanmasında ilgili yazılımın kullanılabilirliği , kullanım maliyetleri, bakım ve teknik destek hizmetleri gibi konular yürütülecek pazarlama stratejisinin temellerini oluşturur.

B2B Pazarlama Stratejisi

B2B pazarlamanın uygulandığı satın alım süreçlerinde klasik B2C pazarlama sürecinden farklı olarak, Pazarlama süreci birden fazla kişi (satın alım grubu) ile yürütülmektedir.

Bu satın alım grubu, Şirketler tarafından genellikle pazarlama yapmayı düşündüğünüz ürün hakkında oldukça yeterli ve hatta uzmanlık seviyesinde bilgiye sahip kişilerden oluşturulur. Buna bağlı olarak pazarlama sürecinde kullanılacak argümanlar çok daha profesyonel ve formal şekilde düzenlenmelidir.

B2B pazarlama sürecini gerçekleştirdiğimiz karşı şirkete ait satın alım grubunu ikna etmek ve ürünün başarılı pazarlamasını sağlamak adına kuvvetli stratejiler ve hatta süreç öncesi ön pazarlama stratejilerinden faydalanmak elzemdir.

Pazarlama Stratejilerinde Sıklıkla Kullanılan Yöntemler

Pazarlama Stratejilerinde Sıklıkla Kullanılan Yöntemler1. İçerik Pazarlaması

Özellikle ürün deneyimine yönelik paylaşımları barındıran bloglar vasıtasıyla yapılan içerik pazarlaması, ürünün satın alım süreci öncesi genel tüketiciye nazaran daha fazla araştırma yapan şirketlere yönelik etkili bir ikna aracıdır.

Piyasaya sunduğunuz ve şirketlere pazarlamasını yaptığınız ürününüz ile alakalı pozitif deneyimlerini yada ilgili ürünün pozitif özelliklerinden bahseden başarılı içerikler satın alım gruplarını ve şirketlerin satın alım departmanlarını etkilemede son derece başarılıdır.

2. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Ürününüzün arama motorları üzerinde başarılı şekilde pazarlanmasını sağlama noktasında mutlaka başvurmanız gereken yöntemlerden olan arama motoru optimizasyonu, ürününüzün reklam harcaması noktasında daha düşük maliyetli ve doğal şekilde pazarlanmasında çok etkilidir.

SEO görece olarak diğer pazarlama methodlarına göre daha sık değişiklik gösterir ve çok daha uzun süreç gerektirir. Bu sebeple B2B pazarlama stratejisi oluşturulurken bu durum göz önüne alınmalıdır.

SEO ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için Kapsamlı SEO Rehberi isimli rehberimize göz atabilirsiniz.

3. Sosyal Medya

Ücretli yada doğal olması fark etmeksizin sosyal medya, şirketleri ve son kullanıcıları etkileme yönünde oldukça etkili bir B2B pazarlama methodudur.

Sosyal medya potansiyel müşterilerinize doğrudan ve aktif şekilde yaklaşmak ve onları etkilemek üzere kullanabileceğiniz harika bir alandır. B2B satın alım departmanları, satın alım öncesi bu tarz departmanlar üzerinden doğrudan iletişim kurmayı sıklıkla tercih etmektedirler.

4.Email

Dijital pazarlamada önemi ve etkinliği pek çok uzman tarafından tartışılmaya başlansada B2B pazarlama noktasında emaillerin kullanımı hala oldukça önemli bir yer tutuyor.

Spam filtrelerinin büyük ölçüde geliştirilmesi ile email kaynaklı pazarlama girişimlerinde azalmalar görülsede hala pek çok B2B pazarlama uzmanı linkedin inmail gibi platformlar üzerinden email pazarlama yolu ile müşterilerine ulaşmaya çalışmaktadır.

5. Videolar

Video reklamcılığı, yukarıda sözünü ettiğimiz pek çok alanda aktif şekilde kullanılsada başlı başına youtube gibi platformlar üzerinden yapılan video pazarlama yöntemleri, B2B pazarlama noktasındada oldukça başarılıdır.

Akılda kalıcılık noktasında pek çok pazarlama methoduna göre çok daha başarılı olan video pazarlama uzunca yıllar B2B pazarlama ve türevi pek çok pazarlama türünde adından söz ettirecektir.

Şirketinizin reklam yaratıcılığına bağlı olarak çok daha etkileyici şekilde potansiyel müşterilerinizi ulaşabilir ve özellikle şirketlere ulaşma noktasında çok daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz.

Dijital Pazarlamada kullanılan farklı pazarlama yöntemlerini incelemek üzere Dijital Pazarlama kategorimize göz atabilirsiniz.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu