Dijital Pazarlama

Google Ads vs SEO: İşletmeniz için En İyisi Hangisi ?

Google ads ve SEO, arama motoru pazarlaması (SEM) süreçlerinde pazarlamacılar tarafından yoğun olarak kullanılan iki önemli ve son derece etkili pazarlama yöntemleridir.

Reklam ve pazarlama süreçlerinde dijital platformları kullanmayı düşünen  her çeşit şirket, kişi ve organizasyonun yolunun bir dönem mutlaka kesiştiği iki önemli pazarlama tekniği olan Google ads ve SEO, özellikle birlikte kullanıldıklarında harika sonuçlar doğurabilen iki başarılı çalışma arkadaşıdır.

Kendi içlerinde sahip oldukları avantaj ve dezavantajlara göre spesifik çalışma durumlarında içlerinden bir tanesi diğerine karşı çok daha üstün konumda olabilmektedir.

Bu yönüyle özellikle doğru bir pazarlama planlaması oluşturmak isteyen şahıs ve şirketler için bu önemli ikilinin farkları ve hangi durumlarda ve stratejilerde etkili oldukları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Bu yazımızda Google ads ve SEO süreçlerinin detayları ve pazarlama hedeflerine göre hangisinin hangi durumlarda çok daha etkili olabileceği hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Google ads nedir?Google Ads, dijital pazarlama dünyasında yoğun olarak kullanılan adından da anlaşılabileceği gibi Google tarafından ortaya çıkarılmış olan bir dijital pazarlama platformudur.

Google arama motoru ve iş ortakları üzerinde belirli maliyetlere dayanarak reklam vermeye yarayan bu platform üzerinden bireysel veya şirket olarak pazarlama faaliyetleri yürütebilirsiniz.

Google ads kullanarak; Google arama ağı, Youtube reklamları , Görüntülü reklam ağları, uygulama reklamları ve Google iş ortağı (adsense) sitelerinde reklamlarınızı tıklama başı maliyet, görüntüleme başı maliyet gibi pazarlama fiyat terim ve ölçeklendirmeleri üzerinden yayınlayabilirsiniz.

Bir pazarlama kampanyası dahilinde Google ads platformunu kullanarak son derece hızlı şekilde reklamlarınızı oynatabilir ve ulaşmayı hedeflediğiniz kitlenize hızlıca ulaşabilirsiniz.

Google ads’in genel çalışma mantığı şu şekildedir; Bir kullanıcı reklam vermeyi hedeflediğiniz anahtar kelimede sorgu gerçekleştirdiğinde reklamınız, tıklama başı maliyet teklifiniz ve reklamınızın kalite skoru gibi etmenlere göre değerlendirilerek kullanıcıya sunulur.

Yoğun rekabetin yaşandığı kelimelerde maliyetler ve kalite skorları normalden çok daha önemli bir hal alır ve arama sonuçlarının üst ve alt kısmlarında yer alan alanların hangi siteler tarafından bölüşeceği yoğun bir rekabet ve ölçümleme sonrası belirlenir.

Yani Google ads kullanarak yalnızca para ödemesi ile her zaman için en üst kısımda görünürsünüz diye bir garanti vermek mümkün değildir. Arama sorgularının en çok dikkat çeken bölümlerinde üst sıraları alabilmek için kaliteli bir site, kaliteli bir reklam kampanyası ve rakiplerden çok daha yüksek tıklama başı maliyetler oluşturulmalıdır.

Özetle; Kullanım kolaylığı, pazarlama süreçlerine ve süresine yaptığı katkıyla göz dolduran Google ads, en temelde aktif bütçe tüketimine dayandığından her şirket, şahıs ve organizasyon için kullanıma uygun olmayabilir.

SEO Nedir?

SEO Nedir?SEO (Search Engine Optimization) yani türkçe ismi ile arama motoru optimizasyonu, dijital pazarlama süreçlerinin bir parçası olan ve arama motorları üzerinden sitelere trafik kazandırmayı amaçlayan bir pazarlama modeli, çalışmasıdır.

Arama motoru optimizasyonu süreçleri içerisinde uzmanlar, website sahipleri ve şirketler, arama motoru üzerinde yer alan doğal trafiği, websitelerine yönlendirmeyi amaçlarlar.

Bu amacın gerçekleştirilebilmesi için gerçekten ciddi uzmanlık ve yoğun çalışma gerektiren işlemler bütününün sağlıklı şekilde uygulanması gereklidir. SEO çalışmaları zaman içerisinde meyvelerini vermeye başlayan ve  Google ads çalışmalarına göre çok daha uzun soluklu şekilde düşünülmesi gereken ancak Google ads’e göre çok daha düşük maliyetli çalışmalardır.

SEO çalışma süreci belirttiğimiz gibi çok daha teknik bilgiye ve çok daha uzun süreli stratejik çalışmaya ihtiyaç duyar. Google ads kampanyalarının aksine SEO’da belirli bir miktar para ödeyerek herhangi bir arama sorgusunun en üst kısmında görüntülenme elde etmek mümkün değildir. Bu yönü ile SEO üzerinden trafiği kontrol etmenin yolu Google ve kullanıcı dostu siteler oluşturmak ve Başarısı kanıtlanmış SEO teknik ve stratejilerine harfiyen uymaktır.

Özetle; Başarılı SEO çalışmaları ile Google dostu siteler oluşturarak,  arama motoru sorguları üzerinde çok iyi sonuçlar elde edebilir ve ekstra reklam maliyetlerine ihtiyaç duymadan doğal arama trafiğini sitenize yönlendirebilirsiniz.

SEO Nedir, Nasıl Yapılır? Detaylıca öğrenmek için SEO Nedir? isimli makalemize göz atabilirsiniz.

SEO çalışmalarınızda kullanabileceğiniz teknik ve stratejilere erişmek için Kapsamlı SEO Rehberi isimli makalemize göz atabilirsiniz.

Google Ads’in Avantaj ve Dezavantajları

  • Pazarlama süreçleri çok daha hızlıdır. Kampanyanızı dilediğiniz zaman dilediğiniz şekilde çok hızlı olarak oluşturabilirsiniz.
  • Sitenize gelen trafiği, yalnızca kampanyanız aktif olduğu süreç boyunca kontrol edebilirsiniz. Reklam yoksa trafikte yoktur.
  • Reklamlarınız Google ile alakalı tüm platformlarda yayınlanır. Özellikle potansiyel müşteri kitlesi oluşturmak isteyen yeni girişimler ve orta segment markalar için geniş bir hedef kitle yelpazesine sahiptir.
  • Ödemelerinizi yanlızca reklamlarınıza tıklandıkça yaparsınız. Trafiği elde etmeden ödeme yapmıyor oluşunuz önemli bir artıdır.
  • Kısa kuyruk yada uzun kuyruk kelime fark etmeksizin istediğiniz kelime yapılarında reklamlara çıkabilirsiniz.
  • Kampanyalarınızın geri dönüşlerini çok daha hızlı elde edersiniz.
  • Kampanyanızın sonuçlarını çok daha hızlı analiz edebilirsiniz.
  • Çok ciddi bir teknik uzmanlığa ihtiyaç duymaz. Kısa süreli kaynak okuması ile Google ads üzerinde kolayca kampanyalar oluşturabilirsiniz.
  • Reklamlarınız kaliteli değil ise ilk sayfanın üst ve alt bölümünde görüntülenme elde edemeyebilirsiniz. Özellikle rekabetin yoğun yaşandığı kelimelerde yalnızca para üzerinden başarı elde etmeniz çok zordur.
  • Aynı anda birden çok kelimede görüntülenme elde edebilirsiniz.
  • Google ads üzerinde kampanya yayınlanmanın maliyetleri sektörlere göre yükselip alçalabilmektedir. Bu nedenle Google ads üzerinde kampanyalar oluşturmadan önce maliyet hesaplarını oluşturmak gereklidir.

SEO’nun Avantaj ve Dezavantajları

  • Pazarlama süreci çok daha uzun ve sancılıdır. Uzun süreli başarı yada başarı garantisi vermek mümkün değildir.
  • Yoğun rekabet
  • Pazarlama süreçleri ücretsizdir. Dilerseniz herhangi hiç bir harcama yapmadan hedeflediğiniz anahtar kelimelerde sıralama elde etmeniz mümkündür.
  • Sitenize gelen trafik çok daha uzun soluklu ve maliyetsizdir. Sitenizde ekstrem değişiklikler olmadığı sürece anahtar kelimelerde sıra kaybı ve trafik kayıpları yaşamazsınız.
  • SEO ile siteniz yalnızca arama motorları üzerinde görüntülenir. Ekstra platformlarda pazarlama ve reklam çalışmaları yapmadığınız sürece harici platformlardan trafik elde edemezsiniz.
  • Kısa ve uzun kuyruk kelimelerde sıralama hedeflemesi yapabilirsiniz.
  • Dönüşümleri ölçümlemek çok daha zordur. Belirli bir dönüşüm istatistiğinin oluşması zaman alır.
  • SEO ile başarı elde etmek için çok ciddi uzmanlık ve çalışma disiplini gereklidir. SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken çok sayıda faktör vardır.
  • SEO çalışmalarında birden fazla kelimede yüksek sıralama elde etmek oldukça zordur. Özellikle yüksek rekabetin yaşandığı kelimeler hedefleniyor ise tek bir kelime üzerine yoğunlaşmak faydalı olacaktır.

Pazarlama Süreciniz için Hangisi İyidir?

Yeni ve Hızlı Büyümek İsteyen Şirketlerin Dostu “Google Ads”

SEO ve genel anlamda Dijital Pazarlama süreçlerinin tümünde verdiğimiz desteklerden yola çıkarak rahatlıkla söyleyebiliriz ki hem SEO hemde Google ads’i kullanan şirketler ve websiteleri çok daha hızlı ve başarılı sonuçlar elde ederler.

Ancak çoğu durumda gerek şahıslar gerekse şirketler her iki alana enerjilerini ve bütçelerini harcamak yerine pazarlama stratejileri dahilinde onlara en çok faydayı sağlayacak alana yoğunlaşmak isterler.

Özellikle yeni kurulmuş (startup) ve orta ölçekli şirketler mevcuttaki departmanların azlığı, yetişmiş alanında uzman eleman yetersizliği, mevcuttaki ürünlerin test edilmesi, hızlıca hedef kitlelerin saptanması gibi sebepler ile görece daha basit ve çok daha hızlı sonuçlar elde edebilecekleri strateji ve platformlara yönelmeyi tercih ederler.

Bu noktada özellikle hızlı sonuçlar elde etmek ve çok daha hızlı büyüme gerçekleştirmeyi amaçlayan şirketlerin tercihi Genellikle Google Ads’dir.

Çünkü Google Ads yukarıdaki bölümlerde belirttiğimiz gibi çok daha hızlı şekilde reklamlar oluşturarak kullanıcılarınızın karşısına çıkabileceğiniz ve SEO ile karşılaştırıldığında çok ciddi teknik bilgi birikimine ihtiyaç duyulmaksızın salt reklam maliyetleri ile hedef kitlenize ulaşabileceğiniz ideal bir pazarlama kanalıdır.

Google ads ile elde ettiğiniz her trafik için belirli reklam maliyetleri ödeyecek olsanız dahi reklamlarınızın karlılığı devam ettiği sürece pazarlama stratejilerinizi Google Ads üzerinden kurgulamanız oldukça mantıklı olacaktır.

Belirttiğimiz gibi Google Ads üzerinden pazarlama, SEO ile kıyaslanıldığında çok daha basit gibi gözüksede reklamlarınızın sonuçlarını izlemede ve kampanyaya müdahalelerde bulunma noktasında yetersiz olduğunuz durumlarda kumar oynamaktan farksızdır.

Google ads üzerinde reklamlar oluşturmak ve belirli maliyetler belirterek bu reklamları yayına almak her ne kadar kolay olsada bu reklamların sonuçlarını analiz etmek, rakipleri analiz etmek, anahtar kelime analizlerini gerçekleştirmek ve bu analizlere göre müdahalelerde bulunmak oldukça zorludur.

Bu noktada Google ads üzerinde analiz gerçekleştirecek seviyede bilgi birikimine sahip değilseniz, Google Ads kampanya yönetimi yapan ajanslar ve şahıslar ile iletişime geçerek uzman desteği alabilirsiniz. Bu sayede Google ads’in avantajlarından yararlanarak şirketiniz için kar topu etkisi yaratabilir ve hızlı büyüme rakamlarına kolayca ulaşabilirsiniz.

Google Ads üzerinde reklam kampanyası oluştururken, Reklamlarınıza harcadığınız maliyet başına dönüşüm ve reklam genel karlılığı (ROI,ROAS) gibi metrikleri dikkatlice hesaplamaya özen gösterin. Aksi takdirde maliyetlerin doğru hesaplanmadığı bir kampanya yönetimi ile başarı sağlamanız oldukça güç olacaktır.

SEO

Google Ads ile çalışmaya başlamak çok daha hızlı sonuçlar elde edildiğinden ötürü büyük bir avantaj olarak karşımıza çıksada SEO ve içerik pazarlaması ile çok daha düşük maliyetli ve başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.

SEO’nun Google Ads’e karşı en önemli avantajı başarılı şekilde uygulandığında çok daha düşük pazarlama maliyetlerine ihtiyaç duyması ve spontane şekilde gelen uzun soluklu trafik kaynağı oluşturmasıdır.

Başarılı şekilde uygulanan SEO çalışmalarına ek olarak kaliteli içerik pazarlaması ve sosyal medya pazarlaması ile desteklenen markalar arama motorlarında çok çok uzun süre sarsılmayacak seviyede sıralamalar elde ederek reklam vermeye ihtiyaç duymaksızın trafik elde edebilirler.

SEO, sitenizin arama motorlarına uygun hale gelmesi ve kullanıcı deneyimini arttırmanız noktasında katkı sağlarken içerik pazarlaması, markanızı iyi şekilde yansıtan içerikler ortaya çıkarmanız da ve sosyal medya pazarlaması, ürettiğiniz SEO uyumlu içeriklerinizin çok daha geniş kitlelere ulaşmasında katkı sağlayacaktır.

Bu anlamda SEO ile başarı sağlamanın kilit noktası kaliteli şekilde oluşturulmuş içeriklerden geçmektedir. Google  Ads’in aksine SEO ile başarı sağlamak için mevcutta çok sayıda metriğe uyumlu şekilde düzenlenmiş bir websitesi ve son derece kaliteli içerikler oluşturmak şarttır. Aksi durumda aşırı optimal seviyede bir websitesi oluştursanız yada çok başarılı SEO süreçleri geçirseniz dahi kalitesiz içerikler yada içerik yoksunluğu ile başarı sağlamanız mümkün değildir.

Bu sebeple SEO ile başarı sağlamak ve uzun soluklu masrafsız dijital pazarlama süreçleri geçirmek istiyorsanız yolunuz mutlaka içerik pazarlaması ve sosyal medya pazarlaması ile kesişecektir. Masrafları her ne kadar Google ads ile kıyaslandığında neredeyse yok denecek kadar az olsada süreç içerisinde harcanacak emek bir hayli fazladır.

Bu noktada pazarlama sürecinin normalden daha uzun sürmesini problem etmeyecek, reklam harcamaları için herhangi bir bütçe ayırmamış yada rakiplerine kıyasla düşük bütçelere sahip ve içerik pazarlaması noktasında problem yaşamayan kişi ve şirketler için SEO üzerinden bir pazarlama stratejisi oluşturmak hem daha ekonomik hemde daha avantajlıdır.

Google ads’e kıyasla çok daha teknik bilgi gerektiren bir alan olduğunu söylediğimiz SEO ile başarı sağlamak için çok sayıda metriği iyi şekilde bilmeli ve çalışmalarınızı gerçekleştirirken ortalamanın üzerinde uzmanlığa sahip olmalısınız. Bu noktada uzmanlığınızın yeterli olmadığını düşünüyorsanız uzman desteği almayı kesinlikle düşünmelisiniz.

SEO çalışmalarınızda uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız SEO Danışmanlığı isimli sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Özet

Google ads ve SEO, dijital pazarlama cephaneliğinde barınan iki önemli strateji ve araçtır. Bu iki aracı ister dost bir şekilde beraber kullanarak istersenizde pazarlama stratejiniz dahilinde tek tek kullanarak çok başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Eğer hızlı bir büyüme elde etmek ve masraf farketmeksizin kullanıcılarınız ile hızlıca buluşmak, geri dönüşümler elde etmek istiyorsanız; Google ads tam size göre. Ancak uzun soluklu ve çok daha stabil, tahmin edebilebilir bir pazarlama süreci yürütmek istiyorsanız SEO sizin için biçilmiş kaftandır.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu