Dijital Pazarlama

Mobil Pazarlama Nedir?

Mobil Pazarlama Nedir?

Günümüzde çevrimiçi pazarlama faaliyetleri içerisinde önemi giderek artmakta olan mobil pazarlama, akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazları kullanan kullanıcılara ulaşmayı amaçlayan çok kanallı bir çevrimiçi pazarlama tekniğidir. Adından da anlaşılacağı üzere mobil pazarlama, mobil cihaz kullanımının sağlandığı hemen her türlü platform üzerinden uygulanabilmektedir. Özellikle e-mail, sms, çağrı, video ve görsel pazarlaması yolu ile mobil cihazlarda pazarlaması yapılan ürün ve hizmetler, doğru pazarlama stratejileri ile kullanıcılara tamamen kişiselleştirilmiş bir kullanım sağladıklarından avantajlıdırlar.

Mobil Pazarlamanın Önemi

Mobil pazarlamanın, pazarlama dünyasındaki artan öneminin en temel nedeni olarak dünya çapında artış gösteren mobil cihaz kullanımını gösterebiliriz. Geçtiğimiz son 10 yıl içerisinde artan mobil cihaz teknolojisine bağlı olarak gelişen mobil cihaz kullanımı günümüzde çok ciddi seviyelere ulaşmıştır ve her geçen yıl çok ciddi seviyede artış göstermektedir.

Mobil cihazların görece daha düşük ulaşabilirlik maliyeti, kişiselleştirilebilme avantajı ve kullanıcılarına sağladığı kolay kullanım avantajları, kişilerin bu teknolojiye çok daha hızlı adapte olmasına ve çok daha yoğun bir şekilde tercih etmesine sebep olmuştur.

Mobil cihaz kullanım grafiğiStatista tarafından yayınlan bu istatistiksel grafikte, 5 yıllık süre içerisinde (2016-2021) mobil cihaz kullanımının ne seviyede artış gösterdiğini ve 2021 yılına gelindiğinde beklenen mobil cihaz kullanımına ait rakamları görebilirsiniz.

Grafik üzerinde görebileceğiniz şekilde 2016 yılından günümüze mobil cihaz kullanıcı sayısına her yıl ortalama 300 milyon civarında yeni mobil cihaz kullanıcısı eklenmektedir. 2021 yılı itibariyle dünya nüfusunun %50 den fazlası aktif olarak mobil cihaz kullanıcısı olacaktır.

Yüksek kullanıcı sayılarına ek olarak mobil cihazlar, sağladıkları yüksek online süreleri ile özellikle şirketlerin kullanıcılara ulaşabileceği süreyi arttırdığından şirketlerin pazarlama faaliyetleri açısından oldukça önemlidir.

internet kullanım oranları

We are social tarafından ocak 2020 yılında gerçekleştirilen bu grafik çalışması ile günlük internet kullanım oranlarını ülke ülke ve dünya genelinde istatistik olarak görüntüleyebilmekteyiz. Grafiği incelediğimizde dünya genelinde ortalama günlük internet kullanım süresinin 6 saat 43 dakika olarak belirtildiğini görüyoruz.

Total Mobil cihaz kullanım oranı
Total Mobil cihaz kullanım oranı

Yine we are social tarafından gerçekleştirilen bu ikinci grafik çalışmasında, toplam internet kullanımının mobil cihazlara dağılımını ve yıllara göre yaşadığı artışı görüntülemekteyiz. Yazımızın üst kısımlarında ifade ettiğimiz artan mobil cihaz kullanımını destekler nitelikte ki bu grafik ile günlük olarak dünya çapında gerçekleştirilen ortalama 6 saatlik internet kullanımının yaklaşık 3 saatinin (%50) mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiğini ve bu sürenin her geçen yıl artış gösterdiğini görüntülemekteyiz.

Günlük internet kullanımının ortalama 3 saatinin mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiği düşünüldüğünde özellikle gün içerisinde internet üzerinden mobil cihaz kullanıcılarına yönelik yapılacak pazarlama çalışmalarının ne denli geniş kitlelere ulaşabilir olduğunu ön görmek hiç de zor olmayacaktır.Mobil cihaz alışveriş grafiği

Search Engine Land tarafından yayınlanan bu grafik ile bilgisayarlar, telefonlar ve tabletler üzerinden yapılan yerel aramalarda gerçekleştirilen satın alımlar istatistiksel olarak grafik haline getirilmiş. Grafiği incelediğimizde görüyoruz ki mobil cihazlar üzerinde gerçekleştirilen yerel alışveriş aramalarının %78’lik bölümü satın alım ile sonuçlanmakta.

Özellikle e-ticaret siteleri için çok önemli bir metrik olan bu grafik ile mobil cihazlar üzerine yapılacak yeniden pazarlama ve doğrudan pazarlama kampanyanlarının satış oranının bilgisayar ve tabletlere göre çok daha başarılı olacağını ön görebiliyoruz.

mobil e-ticaret artış grafiği
Mobil e-ticaret satış oranları 2016 – 2021 ( Amerikan Doları cinsinden)

2016-2021 yılları arasında yıl başına gerçekleştirdiği ciddi  büyüme oranları ile mobil cihazlar üzerinden yapılan e-ticaret faaliyetlerinin günümüz ve gelecek için çok ciddi potansiyeller arz ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu grafikte görebileceğiniz gibi 2021 yılı itibariyle beklenen mobil kaynaklı e-ticaret satış rakamının yaklaşık 3 trilyon dolar olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.  Bu neden ile mobil cihazlar baz alınarak geliştirilecek pazarlama faaliyetleri başta e-ticaret siteleri olmak üzere çok çeşitli kategoride ürün ve hizmet satan şirketler için oldukça önemlidir.

Mobil Pazarlama Nasıl Çalışır?

Mobil pazarlama diğer pek çok pazarlama türüne benzer şekilde çalışır. Burada görülen en temel fark pazarlama faaliyetlerinizin mobil cihazlar üzerinden kullanıcılara ulaşıyor olmasıdır.

Mobil pazarlama içerisinde video ve görsel pazarlama, MMS, SMS, e-mail pazarlama, mobil websiteleri, mobil uygulamalar ve mobil oyunlar içerisinden sağlanan mobil reklamlar gibi çok sayıda pazarlama kanalını barındırır.

Mobil pazarlama sağladığı düşük maliyetli pazarlama avantajları ve birden fazla alanda birden fazla tüketici tipine sağlanabilecek reklam modelleri ile özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler için oldukça avantajlıdır.

Mobil pazarlamada kullanıcılar, demografik özelliklerinden ziyade cihazlar üzerinde gerçekleştirdiği davranışlarına göre gruplandırılırlar.

İphone kullanıcılarının yaşlarının daha ileri ve gelir seviyelerinin daha yüksek olması demografik gruplandırmaya bir örnektir. Bu demografik gruplandırmaya bakarak yüksek fiyatlı ürünlerin pazarlanmasında iphone kullanıcılarının baz alınması sık görünen bir pazarlama stratejisi değildir.

Mobil pazarlama stratejilerinin temelini oluşturan bu kullanıcı davranışı gruplandırmaları ile şirketler, kendi ürünlerine ilgi duyabilecek potansiyel kullanıcı tiplerini ve vakit geçirdikleri platformları belirleyerek belirli alanlara özel reklam formatları hazırlayarak pazarlama faaliyetlerini yürütürler.

Savaş konulu bir mobil oyun geliştirmiş bir firma için savaş oyunlarını indiren, savaş oyunları ile alakalı sayfaları beğenen ve savaş oyunlarına yönelik aramalar gerçekleştiren kullanıcılar, potansiyel birer kullanıcı iken ev eşyaları satan bir firma için herhangi bir pazarlama potansiyeli barındırmazlar.

Bir diğer örnek olarak: Mobil cihazları üzerinden genellikle kişisel bakım ürünleri satın alan kullanıcıların mobil cihazlarında sıklıkla vakit geçirdiği platformlar, kişisel bakım şirketleri için potansiyel pazarlama sahalarıdır.

Mobil pazarlamada ekran boyutları kullanıcı davranışlarını belirleyen bir diğer önemli metrik olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyük ekrana sahip cihazları kullanan kullanıcılar için iyi düzenlenmiş kaliteli ve büyük görseller içeren pazarlama faaliyetleri çok daha dikkat çekici ve kullanıcıyı tetikleyici olurken, küçük ve orta ölçekli ekran büyüklüğüne sahip kullanıcılar için metinler çok daha dikkat çekici olabilmektedir.

Özetle mobil pazarlamada, Pazarlama faaliyetlerini yürüten şirketler kullanıcı hedeflemesini, kullanıcı ile marka arasındaki bağlantıyı ve iletişimi doğrudan mobil cihazlar üzerinden sağlarlar ve pazarlama stratejilerini kullanıcıların mobil davranışlarına odaklı şekilde oluştururlar.

Mobil Pazarlama Türleri Nelerdir?

İşletmelerin mobil pazarlama stratejilerinde yer verebileceği çok sayıda mobil pazarlama türü mevcuttur. Bütçe, kullanıcı davranışları, kullanıcı segmenti ve ürün özellikleri gibi etmenler hangi pazarlama türlerinin kullanılacağının belirlenmesinde etkili rol oynar.

Gelişen mobil cihaz teknolojisi ve mobil cihaz kullanımına bağlı olarak mobil pazarlamada kullanılan pazarlama türleri gelişim göstermektedir. Günümüz mobil teknolojisinde sıklıkla kullanılan bazı mobil pazarlama türleri şunlardır;

  • Mobil Uygulama Pazarlaması
  • Oyun İçi Reklam Pazarlaması
  • QR Kodları
  • Mobil Banner Reklamları
  • Lokasyon Bazlı Pazarlama
  • SMS
  • Sesli Pazarlama
  • Mobil Arama Reklamları

Mobil Uygulama Pazarlaması: Mobil uygulama pazarlaması, işletmelerin mobil uygulamalar üzerinden reklam yayınlamasına olanak sağlayan bir mobil pazarlama türüdür. Mobil cihaz kullanım süresinin yaklaşık %80 lik bölümünün uygulamalar ile bağlantılı geçtiği düşünüldüğünde mobil uygulama odaklı pazarlama stratejilerinin önemi ortaya çıkmaktadır.

Mobil uygulama pazarlaması yapabilmek için kendi uygulamanızın yanı sıra facebook tarafından geliştirilen facebook mobil, instagram gibi uygulamaları kullanarak da pazarlama faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle günümüzde gençler arasında sosyal medya uygulamalarının kullanım sürelerinin günlük 150 dakikaya kadar yükseldiği düşünüldüğünde sosyal medya uygulamaları üzerinden yürütülecek pazarlama faaliyetleri son derece önemlidir.

Oyun İçi Reklam Pazarlaması: Oyun içi reklam pazarlaması, mobil oyunların içerisinde uygulanan reklam faaliyetlerine verilen genel bir isimdir. Oyun içi reklamlar genellikle banner, bütün bir video veya tam görsel olarak yayınlanabilir.

Özellikle yükleme ekranları sırasında kullanılan oyun içi reklamlar, gereğinden fazla yayınlandığında kullanıcı deneyimini düşürme ve markaya yönelik antipatiyi arttırma potansiyeline sahiptir.

QR Kodları: Qr kodları genellikle websiteleri aracılığı ile kullanılan ve kullanıcıları marka ile ilişkilendirilen belli sayfa, uygulama veya promosyon kodlarına yönlendiren uygulamalardır.

Kullanıcılar genellikle QR kodları ile ulaşacakları sayfayı bilmediklerinden marka güvenilirliği düşük şirketler tarafından yayınlanan QR kod çalışmaları beklenilen verimliliği sağlayamama potansiyeline sahiptir.

Mobil Banner Reklamları: Mobil banner reklamları, masaüstü cihazlarda kullanılan şekli ile mobil pazarlama faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Mobil versiyonda en önemli fark banner reklamların cihazların ekran boyutuna göre küçültülmüş olmasıdır.

Lokasyon Bazlı Pazarlama: Lokasyon bazlı pazarlama, mobil cihazların konum özelliği kullanılarak, arama yapan kullanıcının lokasyonuna göre reklamlar yayınlayarak uygulanır. Bu pazarlama türünde temel mantık kullanıcının aramayı gerçekleştirdiği lokasyon işletmenizin hizmet alanına yakın ise reklamı görmesini sağlamaktır.

Genellikle belli bölge yada şehirlere yönelik hizmet veren markalar lokasyon odaklı pazarlama stratejilerini benimserler.

SMS Pazarlaması: Sms pazarlaması, mobil pazarlama türleri içerisinde en yoğun kullanılan türlerden biridir. SMS pazarlaması ile şirketler potansiyel ve mevcut kullanıcılarına ürün tanıtımı, promosyon ve özel tekliflerini son derece hızlı ve düşük maliyetli şekilde iletirler.

Bu pazarlama türünün uygulanabilmesi için müşterilere ait telefon numaraları barındıran geniş veritabanlarına ihtiyaç duyulur.

Sesli Pazarlama: Sesli Pazarlama, bilgisayarlar üzerinden otomatikleştirilmiş aramalar ile yapılan pazarlama türüdür. Otomatikleştirilmiş aramalar ile müşterilere sunulan hizmetler ve ürünler hakkında bilgi vermeyi amaçlar.

Mobil Arama Reklamları: Google arama ağı reklamlarında mobil cihazlar için özel olarak uygulanan reklamlar bu pazarlama türüne dahildir. Mobil cihazlardan yapılan aramalarda harita, tıkla ara ve sms gibi özellikler mobil aramalara özel ek reklam özellikleridir.

Dijital Pazarlama çalışmalarınızda kullanabileceğiniz teknik ve stratejilere göz atmak için Dijital Pazarlama kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu