SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
SEO Uyumlu Makale Nedir?
SEO uyumlu makale nasıl yazılır detaylı olarak anlatmadan önce SEO uyumlu içerik nedir açıklayarak başlayalım. Google da üst sıralara çıkmak için uyguladığımız çalışmaların geneline verdiğimiz bir isim olan SEO ile uyumlu şekilde üretilmiş görsel, yazılı veya videolu her çeşit ürün veya hizmetler SEO uyumlu içerikler olarak adlandırılır. SEO uyumlu içerik üretmek Google başta olmak üzere diğer pek çok arama motorunda üst sıralara hızlıca tırmanmanın ilk adımıdır. İçeriğinizi üretim aşamasında iken SEO ile uyumlu şekilde oluşturursanız, sonrasında ekstra tekniklere gerek duymaksızın yükselirsiniz. Google tarafından sevilen içerikler üreterek, Google’ın sevilen siteler listesine girebilir ve son derece büyük bir pasta olan doğal trafikten payınıza düşeni alabilirsiniz.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu makale hazırlarken dikkat etmeniz gereken belli başlı konular vardır. İlgili konulara gereken özeni gösterdiğinizde rakipleriniz tarafından uygulanan pek çok SEO tekniğine gerek kalmadan rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.
Anahtar Kelime Analizi
Sitenizde herhangi bir içerik oluşturmadan önce ilgili içeriğinizin hangi anahtar kelimede daha çok görüntülendiğini ve ilgili anahtar kelimedeki rekabet seviyelerini iyi analiz edin. İngiltere seyahat rehberi isimli bir makale yazacağınız durumda ingiltere seyahat rehberi kelimesi üzerinde bir analiz yapmalı ve rakiplerinizin hangi anahtar kelime üzerinde içerik ürettiğini belirlemelisiniz. Düşük rekabet oranına sahip ve arama hacmi yüksek kelimeleri, yoğun analizler ile belirleme ve ilgili anahtar kelimelere yönelik içerikler üreterek hızlıca sıralama kat etmelisiniz. Üreteceğiniz içeriğin konusu ile uyumlu ve rekabet oranı en düşük kelimeyi belirleyerek içeriğinizi o anahtar kelimeye göre oluşturmalısınız. Analizlerinizi yaparken ücretli ve ücretsiz olmak üzere çok sayıda SEO kelime analiz aracından faydalanabilirsiniz.
Anahtar Kelime Yoğunluğu
SEO uyumlu makalenizi oluşturmadan önce belirlediğiniz anahtar kelimenizin yazı içerisinde ne sıklıkla yer alacağına dikkat etmelisiniz. Gereksiz çok sayıda anahtar kelime kullanımı arama motoru botları tarafından spam uygulama olarak algılanacağından yarardan çok zarar getirir. 250 kelimelik bir makalede 15 kere ilgili anahtar kelimenizi kullandığınızda Google bu oranın çok yüksek olduğunu düşünecek ve makalenizi spam kategorisine sokacaktır. İçeriklerinizde anahtar kelimenizi doğrudan kullanmak yerine uzun kuyruklu ve eş anlamlı hallerini kullanmak hem makale kalitesi açısından hemde SEO anlamında çok daha faydalıdır. Genel anlamda 500 – 600 kelimelik bir yazı için bir anahtar kelimenin 3 veya 4 defa kullanılması yeterlidir.
Özgün Ve Kaliteli İçerik Üretin
Hangi anahtar kelimeyi baz alarak içerik üreteceğinizi belirledikten sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer konu, üreteceğiniz içeriğin tamamen size özgü ve kaliteli olduğundan emin olmaktır. Ürettiğiniz içerikler farklı sitelerden çok sayıda alıntı ve cümleler içeriyorsa bu durum SEO ile tamamen zıt ve Google tarafından negatif olarak değerlendirilen bir durumdur. Bu sebeple içeriklerinizi tamamen kendi özgün cümleleriniz ve görselleriniz ile oluşturmalısınız. Diğer önemli konuda tabiki içeriklerinizin kaliteli olması. Ürettiğiniz içeriklerde çok sayıda imla hatası bulunması, devrik cümleler, kalitesiz rastgele oluşturulmuş paragraflar hem okuyucunuz hemde Google tarafından negatif olarak değerlendirilecek ve sıralamanızı etkileyecektir. Google kendisi üzerinde arama yapan kullanıcıların en kaliteli ve en gerekli bilgiye en hızlı şekilde ulaşmasını amaçladığından gereksiz kelime kullanımından veya spam içerik üretiminden kaçının.
SEO Uyumlu Makale Başlığı ve Meta Başlıkları Oluşturun
SEO uyumlu makale yazılırken dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri başlıklardır. Makale üzerinde kullanılan başlıklar yazı başlığı ve meta başlıkları olmak üzere ikiye ayrılır. Yazınızın başlığı, kullanıcıların doğrudan yazı içerisindeki iken gördüğü başlıklardır. Yazı başlıklarını oluştururken başlığınızın makalenizi iyi açıkladığından ve odaklanmayı düşündüğünüz anahtar kelimeyi barındırdığından emin olmalısınız. Çok uzun ve kafa karıştırıcı yazı başlıklarından kaçınmalısınız. SEO uyumlu ideal yazı başlığı 50 ile 70 karakter arasında olmalıdır. Meta başlıkları ise arama motorları tarafından kontrol edilen ve yazınızın geneli hakkında arama motorlarına bilgi veren başlıklardır. Meta title ve meta description olarak adlandırılan bu etiketlerin SEO uyumlu şekilde oluşturulması çok önemlidir. Meta description yani meta açıklamasının yazı sınırı 160 karakterdir. 160 karakterden fazla meta description açıklaması girmeniz durumunda yazınız tam anlamıyla gözükmez ve SERP adı verilen SEO kriterinden düşük puan alırsınız. Makalenizi oluştururken meta etiketlerini girmeyi unuttuğunuz durumlarda Google botları bunları rastgele olarak yazı içerisinden seçecektir buda arama sonuçlarında yazınızın istemediğiniz bir şekilde gözükmesine sebep olabilir.
Yazı içi Başlık Kullanımı
SEO uyumlu makalenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu yazı içerisindeki başlıkların boyutları ve kullanım şekilleridir. Yazının ilk ve ana başlığı olan tepe başlık otomatik olarak h1 yani heading 1 formatı ile geleceğinden onun üzerinde bir işlem yapmanıza gerek yoktur. İkincil olarak gelen yazı içerisindeki temel başlıklarınızı h2 etiketi ile kullanmalı ve ilgili başlığın alt başlıklarını h3 veya h4 etiketi ile kullanmalısınız. Yazı içerisinde başlıklar arası hiyerarşiyi oluşturmak hem arama motoru botlarının yazıyı daha iyi analiz etmesine hemde kullanıcılarınızın yazı içerisindeki önem sıralamasını belirlemesine yardımcı olur.
SEO Uyumlu URL Yapısına Dikkat Edin
Yazıyı oluşturmadan önce analizler ile belirlediğiniz anahtar kelimenizin yazınızın url sinde yer aldığından mutlaka emin olun.
Site İçi Linkleme Uygulayın
SEO uyumlu makalenizin içerisinde site içerisindeki farklı makalelere link vermeyi unutmayın. Site içi linklemesi hem sitenizin genel SEO puanını hemde yazınızın page rank (sayfa değeri) puanını doğrudan etkileyen önemli bir SEO tekniğidir. Doğrudan makalenizin yazılışını etkilemesede makale içerisinde kullanıcının ihtiyaç duyduğu farklı makalelere linkler üzerinden yönlendirme yapmak hem kullanıcıların sitede daha fazla vakit geçirmesine hemde site içerisinde ihtiyaç duydukları alanlara daha hızlı ulaşmalarına olanak sağlamaktadır. Yukarıdada belirttiğimiz gibi Google kullanıcı odaklı politikalara önem verdiğinden site içi linklemesi düzgün düzenlenmiş siteler her zaman rakiplerinin önünde yer alırlar.
Resim Alt Etiketleri Kullanın
SEO uyumlu makale yazarken pek çok kişi tarafından unutulan önemli konulardan bir diğeride yazı içerisinde kullanılan resimlere makale ile uyumlu ve anahtar kelimeyi içeren alt etiketler kullanmaktır. Makalenizin içerisinde kullandığınız resimlere mutlaka bir alt etiket ekleyerek arama motoru botlarının yazı içerisindeki resimlerin içeriği hakkında fikir sahibi olmasını sağlamalısınız. Resimlere alt etiket verirken anahtar kelimeyi çok sık kullanmamaya dikkat edin; Yazı içerisindeki bütün resimlerin altına gereksiz şekilde anahtar kelimeyi içeren bir metin yazarsanız buda Google tarafından spam olarak algılanacaktır. Gerçekten makale ile uyumlu ve anahtar kelimenin yer alması gereken resimlere ilgili kelimeyi içeren alt açıklamalar eklemelisiniz.
Sonuç
SEO uyumlu makaleler yazmaya dikkat etmek uzun vadeli SEO başarısının garantisidir. SEO uyumlu makale nasıl yazılır detaylıca açıkladığımız bu rehberden faydalanarak SEO uyumlu makalelerinizi yazmaya başlayabilir ve sitenizde yayınlayabilirsiniz. Bir websitesiniz olmasa bile SEO uyumlu makale yazma kurallarına dikkat ederek oluşturduğunuz makaleleri farklı sitelere ve içerik üreticisi arayan şirketlere satarak para kazanabilirsiniz. SEO rekabetinin giderek kızıştığı günümüz internet dünyasında başarılı SEO yazarları her daim aranan kişiler listesinin başında yer alır.