On Page SEO

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

SEO uyumlu içerik, arama motorlarının bir web sayfasını daha kolay anlamasına ve indekslemesine yardımcı olan belirli kriterleri karşılayan içeriktir. SEO uyumlu içerik, bir web sitesinin arama motoru sıralamalarında daha yüksek bir pozisyon elde etmesine yardımcı olabilir.

SEO nedir, nasıl yapılır? detaylı bilgi almak üzere SEO nedir isimli makalemizi okuyabilir ve kapsamlı SEO rehberimizden teknikleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Bir İçeriğin SEO Uyumlu Olması Neden Önemlidir?

Bir içeriğin SEO’ya uyumlu olmasının önemli olmasının en temel sebebi SEO uyumlu içeriklerin web siteleri için en önemli trafik kanallarından olan organik kanalda başarılı olmak için içeriğin SEO kurallarına uygun olması gerekliliğidir.

SEO kuralları ve belirli teknik ihtiyaçlar görmezden gelinerek hazırlanan bir içerik, sunduğu değer anlamında başarılı olsada doğru metodlar ile arama motorlarına aktarılamadığı durumda organik kanallarda başarılı olamayabilir. Bu durumda bir web sitesine trafik getirmede önemli bir kanal olan organik kanalda başarı düşecektir.

Bunun yanı sıra bir içeriğin SEO uyumlu olması birçok açıdan önemlidir:

Daha Fazla Trafik

Arama motorları en alakalı ve yüksek kaliteli sonuçları sunmaya çalışır. Üstte belirttiğimiz gibi SEO uyumlu içerik, bir web sitesinin arama sonuçlarında daha yüksek bir sıralama elde etmesine yardımcı olur, bu da daha fazla trafik anlamına gelir.

Marka Bilinirliği

Yüksek arama motoru sıralamaları genellikle daha yüksek marka bilinirliği ile sonuçlanır. İnsanlar genellikle ilk sayfadaki arama sonuçlarına daha fazla güvenir.

Kullanıcı Deneyimi

SEO sadece arama motorları için değil, aynı zamanda iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için de önemlidir. Mantıken SEO kriterleri kullanıcı ihtiyaçları da dikkate alınarak ortaya çıkarılan kriterler olduğundan SEO uyumlu bir site ve içerik yapılanması artan kullanıcı deneyimini ortaya çıkaracaktır. Kaliteli içerik ve iyi bir site yapısı ziyaretçilerin site içinde daha fazla zaman geçirmesini sağlar.

Dönüşüm Oranları

SEO uyumlu içerik genellikle kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanacağından kullanıcının aradığı bilgileri sağlar, bu da daha yüksek dönüşüm oranlarına yol açabilir. Kullanıcılar aradıklarını hızlı ve kolay bir şekilde bulduklarında, bir ürün veya hizmet satın alma olasılıkları daha yüksektir.

Rekabet Avantajı

Birçok şirket ve web sitesi, dikkat çekmek ve ziyaretçi çekmek için arama motoru sıralamalarında yüksek bir pozisyon elde etmeye çalışır. SEO uyumlu içerik, rakiplerle rekabet edebilmek için kritik bir faktördür.

Düşük Maliyet

Organik arama sonuçları genellikle ücretli reklamlardan daha az maliyetlidir. Kaliteli, SEO uyumlu içerik zaman içinde sürdürülebilir bir şekilde trafiği artırabilir, bu da düşük maliyetli bir pazarlama stratejisi olabilir.

SEO Uyumlu İçerik Yazılır?

seo uyumlu makale kontrol listesi

SEO uyumlu bir içerik hazırlarken dikkat etmeniz gereken konular şunlardır:

1.  Anahtar Kelimeler Kullanın
2. Başlıklar ve Alt Başlıklar Kullanın
3. Meta Etiketlerini Kullanın
4. Görsellerinizi Optimize Edin
5. İç ve Dış Bağlantılar Kullanın
6. Yazım Kurallarına Dikkat Edin
7. URL Yapınızı Optimize Edin
8. Paragraf ve İçerik Uzunluğunu İhtiyaca Göre Ayarlayın
9. Görsel Kullanımına Dikkat Edin

Anahtar Kelimeleri Kullanın

SEO uyumlu içerik hazırlarken mutlaka kullanıcılarınızın sitenizi ve içeriğinizi bulabilmesi için arama motorlarında gerçekleştireceği sorguları belirlemeli ve bu sorgu kalıplarına (anahtar kelimelere) içeriğinizde yer vermelisiniz.

İçeriğinize bir kullanıcının erişebilmesi için kullanıcının arama motorunda bir sorgu (anahtar kelime kullanımı) yapması gerektiğini bilmeli ve kullanıcılar tarafından en çok kullanılan anahtar kelimeyi yazınızın kritik yerlerinde (meta başlığı ve sayfa içi başlıklar (h etiketleri)) mutlaka kullanmalısınız.

Anahtar kelime kullanımı yaparken spam olacak şekilde aşırı bir kullanımdan kaçınmalı ve yazı içerisinde anahtar kelimelerinizi gerçekten kullanıcının ihtiyaç duyduğu yerde, ihtiyaç duyduğu sayıda kullanmalısınız. Sırf anahtar kelimeyi kullanmak amacıyla gereksiz, alakasız, spam yazılar yazmaktan kaçınmalısınız.

Bir konu ile alakalı kullanıcıların ne tarz arama yaptıklarını belirleme süreci SEO’da anahtar kelime analizi olarak adlandırılır. SEO uyumlu makalenizi hazırlamadan önce hedef anahtar kelimelerinizi mutlaka belirlemelisiniz.

Anahtar kelime analizi nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir öğrenmek için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Başlıklar ve Alt Başlıklar Kullanın

SEO uyumlu bir içeriği diğerlerinden ayıran en temel kriterlerden bir tanesi yazı içerisinde başlıkların doğru bir şekilde kullanılmasıdır. SEO uyumlu bir içerikte yazı içi başlıkların hiyerarşisi çok önemlidir. Doğru bir hiyerarşide kullanıcının başlıkların birbiri ile alakalı olan ilişkilerini kolay anladığı içerikler, SEO uyumlu ve başarılı içeriklerdir.

Doğru kurgulanmış, doğru bir hiyerarşi ve yapı ile kullanıcıya sunulan başlıklar içeriğin okunabilirliğini arttırır. Bir konudan bahsederken o konunun alt konularını başlıklandırarak hangi bölümde hangi konudan bahsettiğinizi çok daha kolay bir şekilde kullanıcıya aktarabilir ve yazınızın okunabilirliğini arttırabilirsiniz.

Dümdüz bir paragraflar blogundan oluşan görece daha sıkıcı ve takip edilebilirliği zor bir içerik oluşturmak yerine doğru bir hiyerarşi ile içeriği bölümlere ayıran başlıklandırma modeli içeriğinizin kalitesini ciddi ölçüde arttıracaktır.

Meta Etiketlerini Kullanın

Meta title ve description Google'da nasıl görülür örnek ekran görüntüsü
Meta title ve description Google’da böyle görünür

Meta etiketleri, bir web sayfasının HTML kodunda yer alan ve sayfanın içeriği, özellikleri ve diğer meta verileri hakkında bilgi veren etiketlerdir. Arama motorları, meta etiketleri kullanarak bir web sayfasının ne hakkında olduğunu daha iyi anlar ve bu bilgileri arama sonuçlarına yerleştirirken kullanır.

Meta etiketlerini kullandığınızda doğrudan içeriğe içeriksel anlamda bir ekleme yapmasanızda ilgili etiketlerin kullanımı ile arama motorlarına içeriğinizin ne hakkında olduğu ile alakalı sinyalleri aktardığınız için bu etiketlerin mutlak bir şekilde doğru kullanımı çok önemlidir.

SEO uyumlu bir içerik hazırlarken içeriğinizi açıklayan en üst başlığı (içeriğin konusunu içeren başlık) meta title’a ve içeriğinizin ne hakkında olduğunu kullanıcıya aktaran daha uzun ve dikkat çekici açıklamayıda meta description bölümüne eklemelisiniz.

SEO uyumlu içerik hazırlarken oluşturduğunuz meta etiketler, Google algoritması tarafından alakasız görülürse (genelde uzun ve kısmen alakasız meta title ve description durumlarında olur) başlık ve açıklama Google tarafından yeniden yazdırılabilir.

Görsellerinizi Optimize Edin

SEO uyumlu içerik hazırlarken içerik içerisinde kullanılan görsellerin boyutları ve açıklamaları optimize edilmelidir. Web sayfasının sayfa boyutunu arttırmamak ve açılış hızları geciktirmemek için görseller siteye yüklenmeden mutlaka boyut olarak küçültülmelidir.

Ekran okuma yapan kullanıcılar ve erişilebilirlik kuralları dikkate alınarak web sayfasında kullanılan görsellerin ne hakkında olduğunun açıklandığı alt etiketler mutlaka doldurulmalıdır.

İç ve Dış Bağlantıları Kullanın

SEO uyumlu bir içerikte kullanıcının tıklama yaparak ziyaret gerçekleştirmek isteyebileceği iç ve dış linklere yer verilmelidir. Örneğin site dışı bir kaynaktan bilgi alarak sitenizde paylaşıyorsanız, bir kullanıcının o kaynağı ziyaret etme isteğini dikkate alarak ilgili kaynağa link vermek kullanıcı deneyimini arttıracaktır.

Aynı şekilde sitenizdeki başka bir sayfaya referans vermek ve kullanıcının ilgili sayfayı okumasını sağlamak içinde iç linklemeler yapmanız son derece önemlidir. Özellikle iç linklemeler, sayfalar arası pagerank aktarımlarını sağlamaları sebebiyle SEO açısından son derece önemlidir.

İç linkleme yaparken spam olacak şekilde gereksiz iç linklemeler yapılmamalıdır. Google’ın link surfer model gibi patentleri düşünülerek kullanıcının gerçekten tıklama yapma potansiyelinin olduğu, kullanıcı ve içerik için gerçekten bir anlam ifade eden iç linkler kullanılmalıdır.

Yazım Kurallarına Dikkat Edin

İçeriğinizde dil kurallarına mutlaka dikkat edin. Özellikle Google’ın your money your life adını verdiği kategoride yani finans, eğitim, sağlık gibi alanlarda yayın yapıyorsanız imla kurallarına ekstra dikkat etmeli ve dil kullanımı noktasında hatasız içerikler ortaya çıkarmaya gayret göstermelisiniz.

YMYL (your money your life) kategorisinde yer almasanız dahi Google’ın E-E-A-T kriterleri dahilinde bir web sitesinin sıralaması o web sitesinin uzmanlığıyla ilişkili olduğundan uzmanı olduğunuzu düşündüğünüz bir konuda makale, içerik oluştururken dil kurallarına ekstra özen göstermeli ve uzmanlığınızı kullanıcıya aktarmalısınız.

URL Yapınızı Optimize Edin

SEO uyumlu bir içerikte URL yapısı, kullanıcının ve arama motorlarının URL’i kolaylıkla işleyip anlayabileceği şekilde düzenlemelidir. URL’de arama motorlarının URL’i işlemesini zorlaştıracak özel karakterler kullanımı yada türkçe harf kullanımı yapılmamalıdır. Türkçe harf kullanımı yapılan URL’ler tarayıcılar ve arama motorları tarafından işlenebilse de internet standartları gereği önerilen kullanım Türkçe karakter kullanımı yapılmamasıdır.

URL gereğinden fazla uzun düzenlenmemeli, bir kaç kelimeden oluşmalı ve içeriğin başlığını (konusunu) net olarak aktaran bir şekilde düzenlenmelidir.

Örneğin:

SEO uyumlu içerik nasıl yazılır? konulu bu içerik için ideal URL yapısı için şu URL örnek verilebilir: https://www.dijitalzade.com/seo-uyumlu-icerik-nasil-yazilir/

Bu URL örneğinde soru işareti yada türkçe karakter gibi ekstra kullanımlara gerek yoktur. Doğrudan içeriğin konusunu anlatan mümkün olan en kısa kullanımı gerçekleştirmek en ideal kullanım örneğidir.

Paragraf ve İçerik Uzunluğunu İhtiyaca Göre Ayarlayın

SEO uyumlu içerik hazırlarken spesifik olarak yazılması gereken bir içerik yada paragraf uzunluğu yoktur. Kullanıcı ve konu ihtiyaçları dikkate alınarak konuyu ve içeriği kullanıcıya aktarmak için gerekli olan uzunluk (sayıda) kelime kullanımı yapılması gereklidir.

Görsel Kullanımına Dikkat Edin

İçeriğin ihtiyaçlarına göre içeriği zenginleştirecek görsel, infografik, video, gif gibi zengin görsel öge kullanmalısınız.

Paragraflar yada başlıklar arasında ilgili başlık yada paragrafın açıklayıcılığını arttıracak yada verilen bir örneği daha somutlaştıracak öğelerin kullanımı içeriğin kalitesine ve SEO performansına katkı sağlayacaktır.

İçerikten bağımsız, içerik ile uyumlu olmayan görseller kullanmak yerine içerik ile alakalı görselleri kullanmayı tercih edin. Google gibi gelişmiş arama motorları algoritmaları dahilinde görselleri işleyebildikleri için alakasız görsellerin içerik kalitesine ve SEO performansına olan etkisi düşük, etkisiz olacaktır.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu