Teorik SEO

Featured Snippets Nedir? Nasıl Kazanılır?

Featured Snippets (öne çıkan snippet), Google arama sonuçlarında 0.cı sıra olarak adlandırılan sayfanın en üst bölümünde öne çıkarılan ve kullanıcı sorgularına olabilecek en hızlı ve en iyi cevabı vermek amacı ile kullanılan kısa metin alanlarına (pasajlarına) verilen isimdir. Featured snippet geliştirmesi ile Google, kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen belirli sorgulara çok daha hızlı cevap döndürmeyi hedeflemiş ve kullanıcı arama niyetine uyumlu, en kaliteli içeriğe sahip sitelerin içeriklerini featured snippetler ile ödüllendirmeye başlamıştır.

öne çıkarılmış snippet (Featured Snippet) örneği, Google dan bir ekran görüntüsü

Örneğin üstteki görselde görebileceğiniz örnekte Natural Language Query (Doğal Dil Sorgusu) olarak adlandırılabilecek şekilde “Nasıl Zayıflayabilirim” şeklinde bir sorgu gerçekleştirdiğinizde Google algoritması, zayıflama ile nasıl sağlıklı kilo verebilirim? sorgularını birbiri ile eşleştirerek sorguyu yeniden yorumlamakta ve anlamını genişlettiği yeni sorguya en uyumlu cevabı içeren web sitesini featured snippet ile ödüllendirerek arama sonuçlarını (SERP) filtrelemektedir.

Featured Snippet Çeşitleri

Öne çıkan snippetlerin kendi içerisinde sıklıkla kullanılan 4 versiyonu mevcuttur. Özellikle katkı açısından benzer değerlere sahip olsalar da işlevsellik ve görünüm açısından farkları mevcuttur. Google üzerinde sıklıkla kullanılan snippet çeşitleri şunlardır;

  • Paragraf (Açıklama Kutusu)
  • Liste (Sıralı ve Sırasız Liste)
  • Tablo
  • Video

İstatistiklere baktığımızda aralarında en yaygın şekilde kullanılan snippet çeşidinin paragraf, açıklama kutusu snippetleri olduğunu görüyoruz.

Paragraf Snippetleri (Answer Box Snippets)

Paragraf snippet’leri, klasik olarak en sık gördüğümüz ve Google tarafından nedir? sorgularını cevaplandırmada en çok kullanılan snippet çeşididir. Genellikle sorulara veya bir konuya açıklayıcı şekilde verilmiş cevaplar paragraf snippeti ile ön plana çıkarılırlar.

featured snippet örneği Google total blocking time nedir sorgusu

Üstte yer alan görselde görebileceğiniz gibi Google üzerinde total blocking time nedir? şeklinde bir sorgu gerçekleştirdiğinizde Dijitalzade’nin öne çıkarılmış içeriğini featured snippet olarak görüntüleyebilirsiniz.

Bu örnekte görebileceğiniz gibi Google, nedir? sorgusu için bir cevap kutusu snippet’i oluştururken özellikle kullanıcı arama amacına uygun, mümkün olan en kısa ve açıklayıcı cevabı içeren web sitelerini tercih etmektedir.

Bu noktada Semrush tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre ortalama paragraf snippet metninin 40 ila 60 kelime uzunluğunda olduğu gözlemlenmiştir.

Tablo Snippetleri (Table Featured Snippets)

Tablo snippet’leri, Google’ın herhangi bir web sayfasındaki verileri çekerek tablo olarak arama sonuçlarında gösterdiği snippetlerdir.

Genellikle fiyat, fiyat karşılaştırma, ürün detay ve özelliklerini paylaşmak amacıyla oluşturulan veriler kullanılır.

Liste Snippetleri (List Featured Snippets)

Liste snippetleri bir sorgu ile alakalı sıralı veya sırasız olmak üzere listeleme özelleştirmesinin yapıldığı Featured Snippetlerdir.

Sıralı Liste Snippetleri (Unordered Featured Snippets)

Sıralı liste snippetleri bir sorgu ile alakalı sıralı dizilecek şekilde oluşturulmuş snippetlere verilmiş isimdir.

Anahtar kelime analizi nasıl yapılır sorgusu öne çıkarılmış snippet

Bu görsel örneğinde görebileceğiniz gibi genellikle Nasıl Yapılır? sorgularında karşılaşılan sıralı liste snippetleri ile bir işlemin “sırasıyla” nasıl yapılacağı kullanıcıya aktarılır.  Bir işlemin sırasız liste yerine sıralı liste olarak sunulması listedeki maddelerin birbiri arasındaki hiyerarşisi ve web sayfasında kullanıcıya sunulan listenin dizaynı ile yakından ilgilidir.

Sıralı liste snippetleri ile en iyi 100 kitap, en iyi 100 film gibi sıralama listeleride sıklıkla kullanılmaktadır.

Sırasız Liste Snippetleri (Unordered Featured Snippets)

Sırasız liste snippetleri genellikle Google’ın hiyerarşik bir şekilde sıralamaya ihtiyaç duymadığı verileri göstermek için kullandığı snippetlerdir.

Backlink programları sorgusu featured snippet örneği

Örneğin bu görselde görebileceğiniz şekilde bir liste halinde oluşturulmuş içeriklerde birbiri arasında herhangi bir hiyerarşik bağlantı bulunmayan başlıklar, ve listelendirmeler Google tarafından unordered (sırasız) liste snippetleri olarak arama sonuçlarında gösterilebilir.

Öne Çıkarılan Videolar (Featured Videos)

Klasik metinsel featured snippetlerdan farklı olarak öne çıkarılan videolar, Google üzerinde gerçekleştirilen bazı sorgularda yanıt olarak dönen videolara verilen isimdir. Metinsel anlamda 0.cı sıraya yerleştirilen tablo, liste ve açıklama snippetlerinden farklı olarak featured clips, featured videos olarak adlandırılan öne çıkarılan videolar genellikle kullanıcıların gerçekleştirdiği sorguya görsel, izlenebilir bir cevabın çok daha uygun olduğu durumlarda Google tarafından tercih edilir.

Üst bölümde özellikle “Nasıl Yapılır?” sorguları için sıklıkla kullanıldığını belirttiğimiz sıralı liste snippetlerine ek olarak günümüzde pek çok sorgu için Google, öne çıkarılmış videoları kullanmaktadır.

Kravat Nasıl Bağlanır Featured Snippet

Örneğin üstteki görselde görebileceğiniz gibi “Kravat nasıl bağlanır” şeklinde bir sorgu gerçekleştirdiğimizde Google arama sonuçlarının 0.cı sırasında yani klasik featured snippet alanında metinsel bir içeriğe sahip olan herhangi bir web sitesini getirmek yerine Youtube üzerinden sorgu ile alakalı bir videoyu getirmektedir.

Üstte değindiğimiz gibi Google, günümüzde pek çok nasıl yapılır sorgusu için kullanıcıların çok daha kolay aradığına ulaşabileceğini düşündüğü ve kullanıcılar tarafından çok daha görsel ve hızlı olması sebebiyle daha sık tercih edilen videoları, metinsel içeriklere ve web sayfalarına tercih etmektedir.

Featured Snippetler SEO için Neden Önemlidir?

öne çıkarılmış snippet neden önemlidir

En Üstte Yer Almak

Google tarafından öne çıkarılan snippet olarak sitenizin içeriği tercih edildiğinde daha öncesinde sıralamada hangi pozisyonda yer aldığınız ve rakiplerinizin mevcut durumuna bakılmaksızın sorgularda 0.cı sırada yerinizi alırsınız. Akılda kalıcılık ve bilinirlik anlamında çok önemli olan bu durum özellikle yüksek aranma hacmine sahip kelimelerde 0.cı sırada yer alan siteler için marka bilinirliğini arttırmak ve markalaşma yolunda önemli bir adımdır.

İnternet Dünyasında Otoritenizi Arttırın

Öne çıkarılan snippetler, Google tarafından hassasiyetle seçildiğinden ve Google’ın bu alandaki hassasiyeti internet kullanıcıları tarafından bilindiğinden  herhangi bir sorguda 0.cı sırada yer alan web sitesi, doğrudan internet dünyasında ki otoritesini büyük ölçüde arttıracaktır. Bu durum aynı zamanda markanızın internet dünyasındaki güvenilirlik durumuna büyük katkı sağlayacaktır.

Organik Click Artışı Yaşayın

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi  Featured Snippet alanının kazanımı ile birlikte sorgularda 0.cı sırada yer aldığınızdan bütün rakiplerinizin üstünde ve Google reklamlarının hemen altında özel bir çerçeve içerisinde yer alırsınız. Sitenizin öne çıkan snippet olarak yer aldığı aramalarda özel kutu içerisinde bulunmanız ve tüm rakiplerinizin üstünde yer almanız sebebiyle dikkat çekiciliğiniz ve tıklama oranınız (CTR) önemli ölçüde artış gösterecektir.

Search Engine Land tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre herhangi bir sorgu için featured snippet alanını kazanan bir web sitesi ilgili sorguda gerçekleştirilen tüm clicklerin yaklaşık %8’ini kazanmaktadır.

Featured Snippet Kazanma Şansımız Nedir?

Ahrefs tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre Google’da featured snippetleri kazanan web sitelerinin %99’u ilgili arama sorgusunda ilk sayfada yer alan web siteleridir. Yani herhangi bir arama sorgusunda featured snippet kazanmanın ilk ve en önemli şartlarından bir tanesi hali hazırda ilgili sorguda birinci sayfada yer almak yada birinci sayfada yer alacak yeni içeriği oluşturmaktır.

Bu noktada featured snippet içeren herhangi bir sorgu içerisinde web siteniz hali hazırda ilk sayfada yer alıyorsa featured snippet’i kazanmak için son derece yüksek şansınızın olduğunu söylemek mümkündür.

Ahrefs tarafından gerçekleştirilen çalışmadan hariç olarak getstat tarafından yapılan bir başka çalışmada herhangi bir sorgu için featured snippeti kazanan web sitelerinin yaklaşık %70’i ilgili sorgu için birinci sırada olmayan 2 ila 10.cu sıra arasındaki web siteleridir.

Bu bilgilerden hareketle herhangi bir sorgu için ilk sayfada yer almayı hak edecek kalite ve teknik alt yapıya sahip olduğunuz durumda featured snippeti kazanma noktasında şansınız oldukça yüksek olacaktır. İlk sayfada yer alan web siteleri içerisinde featured snippet’i kazanma oranınız, sitenizin teknik yapısı, içeriğinizin kalitesi, semantic yapısı gibi pek çok farklı metriğe dayalı kalite sinyallerine göre belirlenecektir.

Featured Snippet (Öne Çıkan Snippet) Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Featured Snippet (Öne Çıkan Snippet) Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Kullanıcıların Google Sorgularına Odaklanın

Öne çıkan snippet oluşturabilmek için öncelikle kullanıcıların Google üzerinde hangi aramaları yaptıklarını ve hangi sorulara cevaplar aradıklarını belirlemelisiniz. Sektörünüze göre kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını belirlemeli ve ilgili alanlara yönelik içerikler üretmelisiniz.

semantik seo görsel

Kullanıcılarınızın yaptığı aramaları belirlemek için kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz olmak üzere çok sayıda anahtar kelime araştırma araçları mevcuttur. Bunlar içerisinden ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en etkili araçlar yine Google’ın sunduğu araçlar ve özelliklerdir.  Özellikle Google üzerinde sektörünüzle alakalı kelimeleri arattığınızda Google, ilgili kelime ile benzer ve kullanıcıların sıklıkla yaptığı aramaları karşınıza getirecektir.

Bu şekilde gerçekleştirdiğiniz sorgularda Google üstteki görselde görebileceğiniz şekilde oluşturduğunuz sorgu ile ilgili diğer kullanıcılar tarafından sıkça sorulan soruları size ayrıca sunacaktır.

Bu noktada yapmanız gereken ister manuel istersenizde ücretli, ücretsiz araçları kullanarak hangi sorgularda Google’ın hangi featured snippetleri kullandığını belirlemek ve belirlediğiniz featured snippet tiplerine göre içeriklerinizin optimizasyonunu gerçekleştirmektir.

Kullanıcıların Google’da yaptığı aramaları ve ilgili aramalardaki featured snippetleri ücretli olarak belirlemek için Ahrefs, Semrush ve Keywordtool gibi son derece etkili araçları kullanabilirsiniz.

Ücretsiz olarak kelime analizi yapabileceğiniz araçları incelemek için Ücretsiz SEO Araçları makalemizi okuyabilirsiniz.
Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır? Tüm detaylarıyla öğrenmek için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

İçeriklerin Optimizasyonu

Anahtar kelime, sorgu analizi sonrası Google’ın belirlediğiniz arama sonuçlarında içeriğinizi featured snippet olarak 0.cı sıraya çıkartmasını sağlamak adına içeriğinizi optimize etmelisiniz.

Google’ın 4 featured snippet türünde içeriğinizi ön plana çıkarmasını sağlamak adına dikkat etmeniz gereken belirli konular şunlardır;

Açıklama Öne Çıkarılmış Snippet (Answer Box Featured Snippet)

Özellikle nedir? ifadesini içeren sorgularda kullanılan answer box (açıklama) featured snippetlerinde içeriğinizin yer almasını sağlamak için içeriğinizin ilgiyi sorguyu açıklayan paragrafında ortalama 40 ila 60 kelimeden oluşan bir metin girişi sağlayın.

spam skoru nedir? featured snippet örneği

Açıklama featured snippetlerinde yer almanızı kolaylaştıran bir diğer etmen ilgili metninizin hemen üstünde Heading etiketleri ile XXX Nedir? tarzında başlıklar kullanmanızdır.

Üstteki görselde görebileceğiniz şekilde H2 ile spam skoru nedir? ve devamında spam skorunu mümkün olduğunca kısa ve net bir şekilde açıklayan bir paragraf ile ilgili sorguda yer alan featured snippet başarılı şekilde hedeflenebilir.

Google spam skoru sorgusu featured snippet
Google Spam Skoru Sorgusu Featured Snippet
Google’ın açıklama (paragraf) featured Snippet özelliğinden yararlanabilmek adına oluşturduğunuz paragraflarda kendi düşüncenizi ve yorumlarınızı paylaşmaktan kaçınınız. Bir konuyu açıklayan bir paragraf oluştururken mümkün olduğunca objektif, net ve bilgiye dayalı bir metin kullanın.

Tablo Öne Çıkarılmış Snippetler (Table Featured Snippets)

Tablo öne çıkarılmış snippetlerinde yer almak için içeriğinizde belirteceğiniz bilgileri bir tablo yapısı içerisinde sunuyor olmanız içeriğinizin aday bir içerik olarak seçilmesinde katkı sağlayacaktır. Klasik HTML dokümanı içerisinde<table> </table> olarak kullanılan veriler Google tarafından tablo featured snippetlerde çok daha sık kullanılmaktadır.

Google, tablo öne çıkarılmış snippetleri için herhangi bir içerikten veri alırken hali hazırda tablo formatına uygun şekilde sunulmuş içerikleri tercih etmektedir. Yani bir web sayfası içerisinde rastgele formatta oluşturulmuş bir içerik, tablo formatı haline getirilerek featured snippet olarak arama sonuçlarında kullanılmayacaktır.

Bu bilgiden hareketle özel bir formatta kullanıcıya sunulan featured snippetleri hedeflerken ilgili formata uygun içerikler üretmeniz içeriğinizin ilgili sorgularda çok daha kolay ve hızlı şekilde 0.cı sırayı almasını sağlayacaktır.

Sıralı Liste Öne Çıkarılmış Snippetler (Ordered List Featured Snippets)

Sıralı liste öne çıkarılmış snippetlerini kazanmak için oluşturduğunuz içerikte liste haline getirdiğiniz verileri klasik HTML dilinde <ol> <li></li> <li> </li> </ol> yani 1 & 2 & 3 & 4 & 5 şeklinde hiyerarşik olarak sunmanız gerekmektedir.

Tablo featured snippetlerinde olduğu gibi burada da HTML’in listeleme özelliği ve hiyerarşik yapısından faydalanmak sıralı liste featured snippetleri kazanmak için bir gerekliliktir.

Bu işaretleme yolu ile Google botlarına içeriğinizin hiyerarşik bir anlamının olduğunu ve sıralı şekilde arama sonuçlarında gösterilmesi gerektiğini bildirebilir ve bu bilgiden hareketle Google’ın içeriğinizi sıralı liste olarak göstermesini sağlayabilirsiniz.

Sırasız Liste Öne Çıkarılmış Snippetler (Unordered List Featured Snippets)

Sıralı liste öne çıkarılmış snippetlerinin tersine sırasız liste featured snippetleri için içerik oluştururken listenizi klasik HTML dilinde <ul> <li></li> <li> </li> </ul> yani herhangi bir sıralama içermeyecek şekilde oluşturmanız gerekmektedir.

Herhangi bir şekilde liste yapısında yada sıralama başlıklarında metin olarak #1 #2 yada 1. 2. 3. gibi bir sıra belirtmeyen sırasız şekilde, HTML listeleme yapısına uygun oluşturulan içerikler Google botları tarafından sırasız liste olarak anlaşılır ve ilgili arama sorgusunda içeriğe uygun featured snippet sırasız liste olarak oluşturulur.

İçeriğinizde Kullanıcıların Sıklıkla Sorduğu Sorulara Yer Verin

İçeriklerinizde içeriğin genel akışına uygun olacak şekilde sık sorulan sorulara cevap verdiğiniz bir alan oluşturarak içeriğinizin öne çıkan snippet bölümünde yer almasını sağlayabilirsiniz. Örnek olarak SEO nedir konulu bir yazı yazdığınızda o konu ile alakalı ve kullanıcıların sıklıkla sorduğu soruları, soru cevap tarzında açıklayarak içeriğinizi zenginleştirebilir ve öne çıkan snippetler için optimize edebilirsiniz. Bu sayede Google botları sitenizi taradığında cevaplarınızın ve içeriğinizin kalitesine göre sitenizi hızlı bir şekilde öne çıkan snippet alanına taşıyabilir.

Kullanıcıların bir konu ile alakalı ihtiyaç duyabileceği alakalı konu başlıklarına ve yine kullanıcıların sıklıkla sorduğu, sorgu gerçekleştirdiği aramalara içeriğinizde yer vermeniz Google’ın semantic SEO anlayışı ile içeriğinizin uyumluluğunu arttıracak ve içeriğinizin kalite sinyallerini kuvvetlendirecektir.

Tek bir sayfa üzerinden ne kadar fazla alakalı konu ve soruya yanıt verirseniz içeriğiniz aynı ölçüde zenginleşecek ve featured snippet için kuvvetli adaylardan bir tanesi olacaktır.

Schema Markup (Yapılandırılmış Veriler) ve Featured Snippets

Google tarafından da kullanımı önerilen structured data (schema markup) kullanımının içeriklerinizin arama motorları tarafından çok daha başarılı ve kolay anlaşılabilir olması noktasında sağladığı çok önemli avantajlar mevcuttur. Ancak Ahrefs tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre structured data kullanılmış içerikler ile featured snippet kazanımı noktasında doğrudan bir korelasyon olmadığı gözlemlenmiştir.

Bu noktada featured snippet’i kazanmak üzere bir içerik oluştururken dikkat etmeniz gereken temel konu ilgili sorgu ile alakalı en iyi cevabı, en başarılı içerik ile birlikte sunmaktır.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu