Dijital Pazarlama

Growth Hacking Nedir?

Growth hacking, ilk defa 2010 yılında Sean Ellien tarafından kullanılan ve son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz bir terim olarak pazarlama alanının özellikle hızlı büyüme odaklı stratejilerine verilen isimdir. Özellikle erken dönem girişimlerinde, küçük bütçeye sahip ve büyüme noktasında hızlı hareket etmesi gereken girişimlerde ortaya çıkmıştır.

Growth hacking de yegane amaç mümkün olan en minimum bütçe ile en hızlı ve en çok sayıda müşteriyi şirket ile buluşturmaktır. Growth hacking ekipleri genellikle pazarlamacılardan, geliştiricilerden, mühendislerden ve ürün menajerlerinden oluşurlar ve şirketin olabilecek en hızlı şekilde büyümesi yönünde bir şirket stratejisi oluşturmaya çalışırlar.

Growth hacking stratejileri ağırlıklı ve karakteristik olarak internet girişimleri olarak adlandırılan startup larda kullanılmaktadır. Startup şirketlerde amaç erken aşamada hızlı ve sağlıklı büyüme kat ederek orta ve büyük ölçekli şirketlerle en azından erken aşamada rekabet edebilecek seviyeye ulaşabilmek olduğundan Growth hacking stratejileri hayati derecede önemlidir.

Growth hacking stratejileri temelde maliyetleri düşürmeye ve hızlı büyüme odaklansada çoğu durumda uzun vadeli sürdürülebilirliği hedeflemesi çok daha önemlidir. Özellikle startup şirketlere ait fikirlerin uzun dönemde varlığını sürdürebilmesi son derece elzem olduğundan bu alandada growth hacking stratejilerine ihtiyaç doğmaktadır.

Şirketinizi bir kova olarak düşünün ve şirkete gelen müşterilerinizide su olarak kabul edin; Kovanın delik olduğu durumda ne kadar su koyarsak koyalım şirketin kovasından kaçaklar olacak ve kazanımlar uzun vadede yok olacaktır. İşte bu noktada uzun vadeli sürdürülebilirlik için Growth hacking son derece önemlidir.

Growth Hacker Nedir?

Growth hacker nedir

Growth hacker ismi Growth hacking kavramı ile hayatımıza giren ve ilgili stratejilerini uygulan kişilere verilen isimdir. Growth hacker uzun vadeli sürdürülebilirliği hedefleyen ve şirketlerin minimum maliyet ile maksimum müşteri (kazanç) elde etmesine odaklanan kişi veya ekiplerdir.

Growth hacker terimi bazı durumlarda Growth marketer (büyüme pazarlamacısı) adı altında kullanılsada bir growth hacker kesinlikle yalnızca pazarlamacı olarak adlandırılamaz. Hem işlevi hemde üstlendiği görev misyonu itibariyle hem ürün müdürünün hem ürün mühendisinin hemde pazarlamacının yapması gereken işleri en kısa ve en başarılı şekilde yapmayı hedeflediğinden 3 görevin karması durumundadır.

Growth hacker olarak adlandırılan kişi veya ekipler amaçları doğrultusunda çok sayıda farklı ve etkili tekniği kullanır; E-mail pazarlama, SEO, müşteriyi ikna edici örnekler, viral stratejileri ve yine müşterilerin ürün ile hızlı etkileşime geçmelerini sağlayacak kanalları kullanılırlar.

Online pazarlama ile ilgilinen kişilerin aşina olduğu SEO, website analizleri ve A/B testleri, growth hackerlar tarafından sıkça kullanılır. Bu sebeple Growth hackerlar online pazarlama eko sisteminin bir parçası olarak kabul edilirler ancak yukarıdada bahsettiğimiz gibi klasik bir online pazarlamacının aksine çok daha analitik ve çok daha hızlı sonuç almayı hedeflediklerinden izledik yol ve yöntemler farklılık gösterir.

Growth Hacker Nasıl Çalışır?

growth hacker nasıl çalışır

Bir Growth hacker‘ın şirket içi başarısı, şirketin büyüme ve tutunabilirlik sorunlarına bulduğu hızlı ve başarılı sonuçlar ile ölçülür. Bu sorunların saptanmasında ve çözülmesinde Growth hackerlar tarafından kullanılan çok sayıda strateji mevcuttur;

  • İçerik Pazarlama
  • Ürün Pazarlaması
  • Reklamcılık

Yukarıda yer alan stratejiler içerisinden içerik pazarlama doğru yöntemler izlendiğinde özellikle yeni kurulmuş şirketlerin pazarlamasında son derece etkilidir ve düşük maliyetlidir.

  • Bir blog üretmek ve kullanıcı kazanmak
  • Sosyal medya içerikleri üretmek
  • E-kitap ve incelemeler yazmak
  • Podcasting
  • Web seminerleri
  • Ücretli – Ücretsiz kurslar ile kitle oluşturma
  • Çekilişler ve kampanyalar düzenlemek
  • Sosyal medyada söz sahibi kişileri kullanma
  • E-mail pazarlaması ile kullanıcı etkileşimini arttırma
  • İçeriklerin görünürlüğünü, SEO çalışmaları ile arttırma

Ürün Pazarlama, stratejileri yine Growth hackerlar tarafından sıklıkla kullanılan stratejilerdendir. Ürün pazarlama teknikleri ile ürünü kullanıcı gözünde daha cazip kılmak ve ürüne sadık kullanıcı tabanı oluşturmak hedeflenir.

  • Sınırlı süre geçerli ve salt davet esaslı kampanyaları kullanmak ( Kullanıcının kaçırma korkusundan faydalanılır)
  •  Kullanıcıların ilgisini çekebilmek için katılım sürecini daha eğlenceli hale getirmek
  • Hem kullanıcıyı hemde ürünün tüketimini yönlendiren içeriklerin kullanıcı ile buluşturulması
  • Affiliate pazarlama modelinin kuruluş pazarlaması ile koordineli şekilde kullanılması

Growth hackerlar, klasik reklamcılık yöntemlerini kullanarak şirketin pazar etkinliğini arttırmayı hedefleyebilirler. Ancak klasik reklam çalışmaları küçük bütçelerde  verimli olmadığından genellikle tercih edilmezler.

Sonuç

Growth hacking stratejileri ve Growth hackerların önemi günümüz dünyasında katlanarak artırıyor. Özellikle yeni kurulmuş ve düşük bütçeli şirketler için sürdürülebilirliğin sağlanması ve yatırımcıların dikkatinin çekilebilmesi için Growth hacking stratejileri son derece hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple growth hacking stratejilerine ve ilgili stratejilerin uygulayacılarına olan önem artmıştır.

Bugün olmasada yakın gelecekte bu alana yönelik okulların ve profesyonel iş arayışlarının artacağı kaçınılmaz bir gerçek olduğundan özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin bu alana yatırımlar yapması son derece elzemdir.

Bugün ki yazımızda bizde elimizden geldiğince bu kavramın ve bu kavramı uygulayan kişilerin ne şekilde çalıştığını anlatmaya çalıştık. Umarız uzun ve kısa vadede bu alanda büyük başarılar elde edersiniz. Gelecek çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Günümüz pazarlama dünyasında sıklıkla kullanılan diğer pazarlama methodlarını incelemek üzere Dijital Pazarlama kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu