Teorik SEO

Mobil Öncelikli İndeksleme (Mobile First Indexing) Nedir?

Günümüz internet kullanım şekilleri ve kullanıcı alışkanları gelişen teknoloji ile birlikte çok ciddi değişiklikler gösterdi. Bunun en somut örneklerinden biri olan mobil cihaz kullanımındaki artış, pek çok alanda yayın ve yapı alışkanlıklarınıda değiştirdi.

Son bir kaç yılda ciddi boyutlarda artan mobil cihaz kullanımı ve arama motorlarında mobil kaynaklı yapılan arama sorgularındaki büyük artış, Google başta olmak üzere pek çok websitesini mobil odaklı stratejiler geliştirmeye ve işlerinin mobil tarafını daha fazla geliştirmeye yöneltti.

Yalnızca web tarafında ve web tabanlı işlerde değil, iş dünyasının uygulama tarafında da mobil öncelikli stratejiler ve geliştirmeler hız kazandı.

Bu noktada kullanıcı deneyimine verdiği önem ile bilinen Google, mobil arama sorgularında yaşanan büyük artışı iyi analiz ederek mobil tarafında ihtiyaç duyulan teknik eksikleri gidermek ve mobil kullanımın önemine dikkat çekmek amacı ile mobile first indexing yani mobil öncelikli indekslemeyi 2016 yılında duyurdu.

Mobil Öncelikli İndeksleme (Mobile First Indexing) Nedir?

Mobile first indexing yani mobil öncelikli indeksleme, Websitelerinin mobil versiyonlarının indekslenme ve sıralamanın belirlenmesi sürecinde temel alınmasına verilen isimdir.

Mobil öncelikli indekslenme süreci duyurulmadan önce Google üzerinde yapılan aramalarda masaüstü versiyon baz alınıyor ve sıralamalar belirlenirken sitenizin masaüstü arama performansı baz alınıyordu.

Mobil öncelikli indeksleme sürecinin öncesinde mobil kullanıcı deneyimine önem veren websiteleri siteleri, Genellikle sitelerinin mobil versiyonlarını farklı bir url üstünde oluşturuyor ve sitelerinin mobil bölümlerini rel=”alternate” etiketi ile Google’a bildiriyorlardı.

Tarama bütçesinin optimize edilmesi amacı ile Google tarafından önerilen bir kullanım şekli olan bu uygulama ile Google botları çoğu durumda mobil versiyonu tarama işlemlerine dahil etmiyor ve masaüstü versiyon üzerinden siteleri değerlendirmeye alıyordu.

Ancak üst kısımda belirtiğimiz gibi dünya üzerinde artan mobil arama ve mobil cihaz kullanımına bağlı olarak Google tarafından geliştirilen mobil öncelikli indeksleme ile mobil uyumluluk, mobil açılış hızları gibi mobil kullanıcı deneyimini arttıracak metrikler ön plana alınmaya ve sıralamaların belirlenmesinde etkili rol oynama başladı.

Bu süreçte sitenizi indekslemek üzere ziyaret eden arama motoru botlarını incelediğinizde özellikle mobil botların sitenizi daha çok ziyaret ettiğini ve içeriklerinizin öncelikle mobil versiyonlarının Cache ve indekslendiğini görebilirsiniz.

Mobil öncelikli indeksleme yalnızca mobil versiyonların baz alınacağı ve masaüstü versiyonların öneminin düştüğünü anlamına gelmiyor. Eğer sitenizde mobil versiyon yok ise siteniz tabiki masaüstü versiyon üzerinden indekslenme devam edecektir. Fakat sitenizin mobil versiyon eksikliği, masaüstü versiyonunuzun mobil üzerinden değerlendirilmesine sebebiyet vererek arama sonuçlarınızı negatif olarak etkileyecektir.

Mobil Öncelikli İndeksleme Sürecinde Neler Yapmalıyız?

Öncelikle mobil öncelikli indekslenme sürecine geçişte panik yapmanıza gerek yok çünkü Google Geliştirici İlişkileri departmanında görevli Martin Splitt tarafından yapılan açıklama ile sitelerin mobil öncelikli indekslenmeye ne zaman geçeceğine dair somut bir tarih olmadığı ve bu sürecin hızlandırılması yada yavaşlatılması noktasında site sahiplerinin yapabileceği herhangi bir işlem olmadığı bildirildi.

Bu açıklama şu açıdan önemli, mobil öncelikli indekslenmenin duyuruldu 2016 yılından itibaren internet dünyasında çok sayıda kara propaganda ve para kazanma amacıyla mobil işlemler yaptığını iddaa eden insanlar türediğinden bu süreçte harici kişi ve işlemlerle ile süreci daha iyi idare edemeyeceğiniz Google tarafından bildirilmiş oldu.

2019 mayıs ayında Google tarafından yayınlanan güncelleme ile temmuz 2019 ve sonrasında kurulan sitelerin tamamı mobil öncelikli indekslenme ile yayın hayatlarına başladılar.

Duyarlı Tasarım

Mobil öncelikli indekslenme ile daha iyi sıralama elde etmek istiyorsanız, responsive design yani duyarlı tasarım kullanabilirsiniz.

Duyarlı tasarım ile siteyi ziyaret eden kullanıcının kullandığı cihaz baz alınarak sitelerin görünüm yapıları değişiklik gösterir ve kullanıcının yaşayacağı deneyim en üst seviyede tutulmaya çalışılır. Gelişen web arayüz geliştiriciliği ile bir sitenin tasarımı oluşturulurken mevcutta bulunan bütün mobil ve masaüstü görünüm ölçümleri dikkate alınır ve her cihazda sorunsuz olarak çalışan tasarımlar oluşturulmaya çalışılır.

Bu sayede websitesini Iphone x yada samsung note 7 cihazda ziyaret eden kullanıcılar ciddi görünüm farkları yaşamaksızın siteyi aynı şekilde görüntülemekte ve benzer kullanım deneyimleri yaşamaktadırlar. İşte bu optimal kullanıcı deneyimi yaşatma durumu ve ekstra çalışmalara ihtiyaç duymaksızın kolay kullanıma sahip olma özelliği ile duyarlı tasarım kullanımı Google tarafından da önerilmektedir.

Duyarlı tasarıma sahip sitelerde dikkat etmeniz gereken temel nokta, mobil ve masaüstü versiyonlarınızı karşılaştırarak masaüstü versiyonda yakaladığınız optimum seviyeyi ve dinamik element optimizasyonlarını, mobil odaklı olarak kontrol etmek ve varsa mobil versiyonun eksiklerini yeniden düzenlemektir.

Sitenizin açılış hızlarını kontrol etmeniz için kullanabileceğiniz Google PageSpeed üzerinde sitenizin mobil ve masaüstü versiyonlarının hızlarını ayrı ayrı kontrol edebilir ve eksiklerinizi giderebilirsiniz.

Mobil Versiyon için Farklı Url Kullanan Siteler

Sitelerinin mobil versiyonu için farklı bir url (m.dijitalzade.com) kullanan siteler, sitelerinin mobil versiyonu ile masaüstü versiyonunu çok detaylı olarak kontrol etmeli ve mobil versiyonun hatasız şekilde düzenlendiğinden emin olmalıdır.

Kullanım mantığı gereği farklı url kullanımı için subdomain üzerine sitenin mobil versiyonu ayrı olarak kurulur. Yani sitenin bir masaüstü versiyonu birde mobil versiyonu iki farklı şekilde iki farklı url üstünden temsil edilir.

Bu durumda masaüstü versiyonda sağlanan optimal durum ve düzenmelerin aynısı mobil versiyona da eksiksiz şekilde uygulanmalıdır.

  • Meta Data: Masaüstü versiyonda kullanılan meta etiketleri (meta tag) ve meta bilgileri, mobil versiyonda da uygun şekilde kullanılmalıdır. Mobil versiyonda masaüstü versiyona göre farklı olacak şekilde bilgiler verebilirsiniz ancak benzer etiketler kullandığınızdan emin olun.
  • İçerik: Sitenizin masaüstü versiyonunda kurguladığınız içerik sayı ve kalitesini, aynı şekilde mobil versiyonda da kullandığınızdan emin olun. Mobil versiyonda zayıf içerik, masaüstü versiyonda kaliteli içerik kullanmanız mobil öncelikli indekslenme sürecinde sıralama kaybı yaşamanıza sebebiyet verir.
  • Breadcrumb: Breadcrumb yani site içi navigasyon kullanımına özen gösterin. Mobil için ayrı url kullanan pek çok site breadcrumb kullanımına dikkat etmemekte ancak site içi navigasyon kullanımı mobil versiyonda dikkat etmeniz gereken önemli bir özelliktir.
  • İmajlar: Masaüstü versiyonda kullanılan imaj sayısında azaltmaya gitmeksizin kaliteli ve optimize edilmiş imajların kullanımına özen gösterin. Mobil için ayrı url kullanan sitelerin pek çoğu mobilde hızlı açılış için optimize edilmiş resimler yerine sayıca azaltılmış resimler kullanılmaktadır. Kullanıcı deneyimi için önemli olduğunu düşündüğünüz resim kullanımını azaltmak yerine resimleri optimize etmeye özen gösterin. İmaj optimizasyonu için WebP kullanımını düşünebilirsiniz.
  • Kategori ve Ürün Açıklamaları: E-ticaret siteleri için son derece önemli olan kategori ve ürün açıklamaları, mobil versiyonda eksiksiz şekilde kullanılmalıdır.
  • CSS & Javascript : Sitenizin mobil versiyonunda CSS ve Javascript kaynaklarının taramaya açık olduğundan ve açılış hızları için optimize edilmiş olduğundan emin olmalısınız.
  • Site içi Linkler: Site içi doğru mimari oluşturma ve kullanıcı deneyimini üst düzeyde tutmak için masaüstü versiyonda kullandığınız iç linkleme stratejisini mobil versiyonda da kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Yapılandırılmış Veri: Masaüstü versiyonda Google’a sağladığımız yapılandırılmış veri bilgilerini, eksiksiz şekilde mobil versiyonda da kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Robots.txt Kullanımı: Masaüstü versiyonda kullandığınız robots.txt dosyasından hariç olarak olarak mobil versiyonda da çalışan robots.txt dosyasınız olduğundan emin olunuz.
  • Hreflang: Sitenizde birden fazla dil kullanımına yönelik hreflang etiketi kullanıyorsanız, mobil versiyonda hreflang etiketinizin mobil url üstünden verildiğinden emin olmalısınız. Aynı şekilde masaüstü versiyonunuzun hreflang etiketi mobil url üstünden oluşturulmalıdır.
  • XML ve Sitemap: Site haritanızın ve site haritanızda yer alan linklerin mobil versiyon üzerinden ulaşılabilir olduğundan emin olunuz.
  • Search Console Onayı: Sitenizin mobil versiyonunu Search Console üzerine ekleyip onaylamayı unutmayınız.
  • Sunucu Kapasitesi: Sitenizin mobil ve masaüstü versiyonunu aynı sunucu üzerinde bulunduruyor iseniz sunucunuzun mobil ve masaüstü tarama ve kullanıcı trafiği için uygunluğunu test ediniz.
Google tarafından yayınlanan mobil öncelikli indekslenme önerilerini incelemek için tıklayınız.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu