Dijital Pazarlama
Trend

Dijital Pazarlama Nedir, Nasıl Yapılır?

Dijital Pazarlama Nedir?

dijital pazarlama görsel

Dijital pazarlama nedir sorusunun cevabı genel olarak internetin günümüz dünyasında giderek artmakta olan etkisi ve katkısında gizlidir. İnternet, ilk yıllarında insanların zaman zaman stres atmak zaman zamanda merak amacıyla kullandığı bir ekstra iken son yıllarda sağlık, ticaret, eğitim başta olmak pek çok önemli konuda kilit aktör haline gelmiştir. İnternet üzerinde bir kimlik oluşturmak ve o kimlik üzerinde yayın yaparak binlerce belki milyonlarca insana ulaşmak çok daha basit bir hale gelmiştir. İnternet dünyasının artan önemi ve artan internet kullanımına paralel olarak gelişen rekabet ortamında kullanıcıları ile buluşmak isteyen şirketler, dijital dünyadaki kimliklerini geliştirerek ürün ve hizmetlerinin pazarlamasında rakiplerine fark atarak ön plana çıkma ihtiyacı hissetmektedirler. İşte bu ürün tanıtımı yapma, internetin nimetlerinden maksimum fayda elde etme amacı ve artan rekabet, geleneksel pazarlamanın  çift yumurta ikizi olan dijital pazarlamanın doğmasına sebep olmuştur.

Dijital Pazarlama, dijital platformları kullanarak herhangi bir ürün veya hizmetin müşterilere veya potansiyel müşterilere ulaştırılmasında (pazarlanmasında) uygulanan operasyonlara verilen genel bir isimdir. Dijital Pazarlamanın genel amacı dijital platformlarda ki arttan rekabet ortamında dahi maksimum verimi elde etmek amacıyla en başarılı dijital kullanımları gerçekleştirmektir. Dijital pazarlamanın en büyük avantajı geleneksel pazarlama methodları ve kanallarına göre çok daha ucuz maliyetli ve hız odaklı olmasıdır. Geleneksel pazarlama methodlarında başarı çok uzun sürelerde yüksek maliyetler ile gelirken, dijital pazarlama ile çok kısa sürelerde çok hızlı sonuçlar almanız mümkündür.

Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?

  • Blog siteleri
  • E-ticaret siteleri
  • Sağlık platformları
  • Sosyal Medya Kanalları
  • Online PR girişim ve platformları
  • Online Gazetecilik
  • Oyun platformları
  • E-kitap platformları
  • Video görüntülenme siteleri
  • Forumlar
  • Online Broşür, Kataloglar
  • Online Turnuvalar
  • Mobil Uygulamalar
  • Arama Motorları
  • E-mail platformları
  • Affiliate Anlaşmalar
  • Influencerlar

Dijital Pazarlama, internet aracılığı ile kullanıldığı her türlü platformda çok hızlı ve çok düşük maliyetler ile kullanabilecek bir modern pazarlama yöntemidir.

Dijital Pazarlama Teknikleri (Konuları) Nelerdir?


SEO – Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu)

seo görsel

Dijital pazarlamanın belkide en kilit aktörlerinden bir tanesi olan SEO, dijital pazarlamada maksimum verimi elde etmek ve siteleri hızlıca zirveye çıkarmak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Websiteleri artan internet rekabetinde Google arama sonuçlarında üst sırada yer alarak arama sonucu pastasından maksimum trafiği elde etmek isterler. Bu amaç doğrultusunda siteyi üst sıralara çıkarmak için yapılması gereken çok sayıda işlem ve teknik vardır. Bütün bu işlem ve tekniklerin geneline verilen isim olan SEO sayesinde websiteleri üst sıralarda yer tutar ve ekstra reklam harcamaları yapmadan “doğal trafik” sağlayarak sitelerinde etkileşim oluştururlar. SEO kendi içerisinde ap ayrı bir uzmanlık ve çok detaylı çalışma gerektiren bir alan olduğundan genelde dijital pazarlamanı içinde kullanılmak yerine “dijital pazarlama ve SEO” adı altında kullanılır. Bunun temel sebebi başarılı olunması gerçekten zor ve çok büyük özverili çalışma gerektiren bir alan olmasındandır. SEO nedir, nasıl yapılır, neden gereklidir? öğrenmek için SEO nedir isimli yazımızı ve SEO tekniklerini detaylı öğrenmek için SEO rehberimizi inceleyebilirsiniz.

SEM – Search Engine Marketing (Arama Motoru Pazarlaması)

sem görseli

SEM yani arama motoru reklamcılığı, Arama motorları üzerinde ücretli olarak oluşturulan reklam kampanyaları vasıtasıyla web sitelerine ücretli trafik çekme işlemine verilen isimdir. Başta Google olmak üzere Yandex, Bing gibi arama motorları üzerinde yapılan aramalara ücret karşılığı “sponsored” reklamlar çıkabilir ve belirleyeceğiniz aramalarda üst sıralarda görünerek sitenize trafik sağlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, doğru çalışmalar yaparak ideal anahtar kelime aramalarını ve hedef kitleleri belirlemektir. Özellikle doğru hedef kitle çalışması yaparak ilgili hedef kitlenin anahtar kelime aramalarına ulaşabilir ve o anahtar kelime aramalarında ücretli reklamlar planlayabilirsiniz. SEM uygulamalarında dönüş olarak trafiği ve sonuçları SEO çalışmalarına oranla çok çok daha kısa zamanda alırsınız. Doğru şekilde planlanmış arama motoru reklamları ve SEO çalışması, bir web sitesini çok kısa sürede internet aramalarında zirveye taşımanın kilit noktasıdır.

Inbound Pazarlama

icerik pazarlama görsel

Inbound pazarlama, internet siteleri vasıtasıyla kaliteli içerik, ürün ve hizmetler oluşturarak doğal ve doğrudan bir hedef kitle oluşturma yöntemidir. Hedef kitlenizin dikkatini oluşturacağınız kaliteli içerikler ile çekmek ve o kitle ile markanız arasında bir bağlılık oluşturarak, kitleyi site içerisinde aksiyon almaya yönlendirme çalışma ve stratejisi bir inbound pazarlamadır. Zaman içerisinde kitlenizin temel ihtiyaçları, ilgi alanları ve yaşam şartları ile ilgili bilgileri toplayarak kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını karşılayan içerikler üretmelisiniz. Inbound pazarlamanın temel mantığı kitlenizin aradığı hemen hemen bütün ihtiyaçları sizin platformunuzda bulmasını sağlamak ve kullanıcı ile markanız arasında bir bağ oluşturmaktır. Inbound pazarlama yapılırken bütün sosyal platformlar kullanılmalı ve potansiyel müşterilere tüm kanallardan bilgilendirme yapılmalıdır.

Mobil Pazarlama

mobil pazarlama

Mobil cihaz kullanımının, masaüstü bilgisayar kullanımını geçmesi ile birlikte internet dünyasının ilgisi mobil cihazlara ve mobil pazarlama kanallarına yönelik olarak artmıştır. Mobil pazarlama her türlü mobil cihazın eklenti indirme platformlarından veya doğrudan mobil cihazlardaki eklentiler üzerinden yapılan reklam ve pazarlama çalışmaları ile kullanıcılara ulaştırılmasına verilen isimdir. Mobil cihazlardaki alan ve eklenti çeşitliliği arttıkça mobil pazarlamanın önemi ve teknikleri de çok daha ileri seviyelere gelecektir.

Mobil pazarlama nedir, Nasıl yapılır? Tüm detaylarıyla öğrenmek ve mobil pazarlamayı derinlemesine incelemek için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz..

Sosyal Medya Pazarlaması

sosyal medya pazarlama

Sosyal medya pazarlaması, hemen her türlü sosyal medya kullanıcısının çok sıklıkla karşılaştığı bir pazarlama methodudur. Sosyal platformlarda ağırlığı bulunan sayfalar, kişiler veya markalar üzerinden işbirlikleri veya doğrudan alan satın alması ile yapılan reklam kampanyalarının tümüne Sosyal Medya Pazarlaması olarak adlandırılır. Sosyal medya pazarlamasında ki temel amaç marka bilinirliğini arttırmak, web site (marka) trafiğini arttırmak ve markalar için potansiyel müşterilere ulaşarak aksiyon aldırmaktır. Sosyal medya pazarlaması ile hedef kitlenizin sıklılıkla kullandığı platformlar üzerinden reklamlar yayınlayarak, hızlı ve sonuç odaklı bir pazarlama çalışması uygulayabilirsiniz. WeAreSocial verilerine göre dünya üzerinde aktif olarak sosyal medya kullanan kullanıcı sayısı 3.64 milyar kişidir. Çok büyük bir aktif kullanıcı sayısına sahip sosyal medya platformları, gerçekten doğru pazarlama stratejileri ile başarının çok hızlı ve kaçınılmaz olduğu bir dijital pazarlama kanalıdır.

E-Mail Pazarlama (E-posta Pazarlaması)

email pazarlama görseli

E-mail pazarlama, elektronik postaların pazarlama kampanyalarını belirli kitlelere ulaştırmak amacıyla kullanıldığı pazarlama methodudur. E-mail pazarlama ile doğrudan kullanıcılarınızın mail kutularına, kullanıcıya özel yada pazarlama kampanyanız doğrultusunda mailler göndererek kullanıcılarınızla olan etkileşiminizi arttırabilirsiniz. E-mail pazarlama yapabilmek için sitenizi ziyaret etmiş kullanıcılarınızın yada potansiyel müşterilerinizin e-mail adreslerini içeren listelere sahip olmanız gerekmektedir.  E-mail pazarlama, kişilere özel tek tek posta gönderimi  ile yapıldığı gibi genellikle toplu şekilde çok sayıda kullanıcıya aynı anda mail göndererek yapılmaktadır. Toplu e-posta gönderimi için çeşitli toplu posta gönderme siteleri ve ajanslar mevcuttur. İster ajanslardan destek alarak isterseniz de doğrudan toplu e-posta gönderme araçlarını kendiniz kullanarak, müşterilerinize e-posta pazarlaması yapabilirsiniz. Ajanslardan destek alınmasında temel mantık, etkileyici e-posta methodlarını kullanarak kullanıcıyı e-postayı açmaya teşvik etmek ve aksiyon aldırmaktır. Toplu e-posta gönderme sitelerinde genellikle maillerinizin içeriğini oluşturabileceğiniz araçlar mevcuttur ancak kendinizi bu alanda yeterli görmüyorsanız ve boşa vakit kaybetmek istemiyorsanız profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz. Pek çok e-posta kullanıcısı pazarlama amacıyla gönderilen postaları spam olarak işaretlemekte veya hiç okumadan çöpe atmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek adına etkileyici ve kullanıcıyı okumaya teşvik edici posta başlıkları belirlemelisiniz. E-mail marketing özellikle B2B – Business to Business ( işletmeden işletmeye) pazarlama yapan şirketler tarafından (yıllık bazda) %48 ile %56 seviyelerinde kullanılmakta olan çok popüler bir pazarlama yöntemidir.

Yeniden Pazarlama (Re-Marketing)

yeniden pazarlama görseli

Pazarlama hunisinin dönüşüm kolununda yer alan yeniden pazarlama, sitenizi yada markanıza ait herhangi bir platformu ziyaret etmiş ancak herhangi bir etkileşimde bulunmamış (yada bulunmuş) kullanıcı yada kullanıcıları, tekrardan sitemize yada platformumuza çekmek üzere yapılan pazarlama yöntemlerine verilen isimdir. Yeniden pazarlamanın amacı platformumuz üzerinde kullanıcıyı etkileyemediğimiz durumlarda farklı pazarlama methodları ile kullanıcıyı tekrar sitemize çekmek ve bağlılık oluşturmaktır. Herhangi bir web sitesine yada e-ticaret sitesine girip ürün incelediğimizde yada sepete ekleyip çıktığımızda, ilgili web sitesi pixel ve cookie adı verilen kodlar aracılığıyla site içerisinde yaptığımız hareketleri gözlemlemektedir. Kullanıcının sepete ürün eklemesi yada ürünleri gezip incelemesi, o kullanıcının potansiyel bir alıcı müşteri olduğu fikrini verdiğinden ilgili web sitesi bu potansiyel müşteriyi harekete geçirecek bir yeniden pazarlama kampanyası planlayacak ve kullanıcıya ulaştıracaktır. Kullanıcıyı aksiyon almaya itecek şekilde planlanan bu kampanya kullanıcıya ya doğrudan yada dolaylı olarak gösterilecek ve kullanıcı tekrar siteye çekilmeye çalışılacaktır. Bir web sitesinde belirli ürünleri gezdikten sonra çıkış yaptığınızda aynı ürünle alakalı reklamları farklı web sitelerinde görebilirsiniz. İşte bu durum bir yeniden pazarlamanın güzel bir örneğidir.  İmage Source – www.searchenginejournal.com

E-Ticaret Pazarlaması (B2B B2C)

eticaret görseli

Günümüzde kullanımı giderek artmakta olan e-ticaret kanalları üzerinden yapılan pazarlama methodudur. B2B ve B2C olarak ikiye ayrılan bu pazarlama yönteminde müşteriler ile ürünü en düşük maliyetli ve en hızlı şekilde buluşturmak amaçlanmaktadır.  Firmalar hem B2B hemde B2C pazarlama kategorisine dahil olabilirler. B2B ve B2C kategorisindeki reklam kampanyaları benzer promosyon, içerik ve teklifler üzerinden oluşturulsada pazarlanma teknik ve kanalları genellikle farklıdır. Nihai müşteriye B2C pazarlama yapılırken genelde kullanıcının ihtiyacını karşılamayı tercih edeceği yada kullanıcının sıklıkla kullandığı platformlar hedeflenir. B2B yani firmadan firmaya satış yapılan pazarlama methodlarında ise satış yapılması planlanan firmanın ürünlerini tercih ettiği markalar üzerinden yada iş yaptığı alanlar üzerinden reklam kampanyaları düzenlenir.

B2B – Business to Business  (Firmadan Firmaya Pazarlama)

B2B pazarlama ile hali hazırda satış yapan bir işletmeye maliyetlerini düşürecek, karlılığını arttıracak bir hizmet teklif edilerek satış yapılması hedeflenmektedir. Örnek olarak; Bir teknoloji firmasına düşük maliyetli ve canlı destek işlevi görebilen botların satılmak üzere pazarlamasının yapılması B2B pazarlamaya güzel bir örnektir.  B2B pazarlama yapılırken ağırlıklı olarak e-mail ve geleneksel pazarlama yapılmaktadır. B2B pazarlamayı yoğun olarak yapan şirket tipleri olarak; hosting firmaları, teknoloji şirketleri ve dijital ajanslar verilebilir.

B2C – Business to Customer (Firmadan Kullanıcıya)

B2C pazarlama, bir işletmenin ürettiği yada satın aldığı ürünün dijital pazarlama methodları ile doğrudan kullanıcıya satılmaya çalışılmasına verilen isimdir. B2C pazarlamada kullanıcı nihai müşteri olduğundan satış döngüsü kısa ve dijital pazarlama kampanyaları doğrudan kitleyi harekete geçirici kampanyalardır.

Affiliate Marketing ( Satış Ortaklığı)

affiliate satış ortaklığı görseli

Affiliate marketing yani satış ortaklığı bir internet kullanıcısı ile marka arasında yapılan anlaşma üzerine ilgili markanın ürün veya hizmetlerinin kullanıcı aracılığıyla pazarlanmasıdır. Kullanıcıdan kullanıcıya yapılan bu pazarlama yönteminde anlaşılan kullanıcı, markanın ürün veya hizmetini referans olarak önermekte ve satışına aracı olmaktadır. Firmalar tarafından genellikle çok sayıda trafiğe sahip blog siteleri ve sosyal medya kullanıcıları seçilmektedir. Satış ortaklığı pazarlamasının firmalar için en büyük avantajları hızlı, sonuç odaklı ve düşük maliyetli olmasıdır. Yüksek takipçi sayısına sahip yada çok sayıda trafiği olan bir web sitesi üzerinde yayınlanacak bir referans yazısı yada içeriği pek çok kullanıcıyı tetikleyerek aksiyon almaya itebilir. Aynı oranda aksiyon yaratacak reklamların düzenlemesi ve piyasaya sunulması çok daha maliyetli ve çalışma gerektirdiğinden “Satış Ortaklığı Pazarlaması” methodu giderek yaygınlaşmaktadır. Satış ortaklığında firmalar referans gösteren site veya kişiye genelde doğrudan ödeme (reklam anlaşması), tıklama başı ödeme (PPC), kayıt başı ödeme (CPL) yada satışdan % lik komisyonlar vererek ödeme yapmaktadırlar. Hedef kitle taraması gerektirmeyen ve maliyetleri çok düşüren bu yöntem sayesinde firmalar ekstra araştırmalar ve harcamalar yapmadan belli bir kullanıcı kitlesine bir sitenin veya kullanıcının uyandırdığı güven üzerinden hızlıca ve sonuç odaklı olarak ulaşabilmektedirler.

Dijital Pazarlamanın Avantajları

dijital pazarlamanın avantajları

Dijital pazarlama nedir ve teknikleri nelerdir mümkün olduğunca özet ve açıklayıcı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Peki Dijital pazarlamanı avantajları nelerdir? Dijital pazarlamada en önemli iki avantaj hedef kitlenin kolay gözlemlenebilir oluşu ve ölçümlenebilirliktir. Dijital pazarlama alanını ilk defa kullanacak olan bir firma bile çok detaylı bir kullanıcı araştırması yapmadan doğrudan kullanıcı data araştırması yapan ajanslardan destek alarak veya reklam platformlarının kendi içinde oluşturduğu kategori bazlı kitle datalarından faydalanabilirler. Kitle üzerine detaylı bir araştırma yapmadığınız durumlarda dahi bu iki alternatifden birini kullanarak kendi kitlenizi belirleyebilir ve pazarlama kampanyalarınızı dizayn edebilirsiniz. Kitlenizi kendiniz oluşturmak istediğiniz durumlarda çok sayıda sosyal platform ve web sitesi üzerinden kitle hareketlerini ve ihtiyaçlarını gözlemleyebilir ve o doğrultuda bir hedef kitle odaklaması yapabilirsiniz. Pixel kodları ve cookieleri kullanarak web sitenize tıklamış yada reklamlarınıza tıklamış kullanıcıların hareketlerine bakabilir ve ihtiyaçlarını gözlemleyebilirsiniz. Belirleyeceğiniz kitlenizin internet dünyasında vakit geçirdiği alanları gözlemleyerek kullanıcılarınızın potansiyel alışveriş hareketlerine yönelik ürün ve hizmet tasarımı yapabilirsiniz. Bir diğer önemli avantaj ise kampanyalarınızın başarısının kolay ölçümlenebilir oluşudur. Dijital platformları kullanarak yayınladığınız bütün dijital pazarlama reklamlarınızın sonuçlarını çok kısa sürede ve çok çeşitli araçlar üzerinden detaylı raporlar halinde alabilirsiniz. Kampanyanızın tıklama oranı, satış oranları, tıklama maliyetleri ve  geri dönüşüm oranları gibi çok sayıda değerlendirme metriğine göre raporlarınızı alabilir ve başarısız olanları anında kullanımdan kaldırabilirsiniz. Geleneksel pazarlamanın aksine bir kullanıcının reklamınızı gördükten sonra aksiyon alması çok kısa sürdüğünden bir reklamınızdan geri dönüş alma süreniz inanılmaz derecede hızlı  olabilir. Ek olarak kullanıcıların reklamlarınıza sosyal platformlar üzerinden verdiği tepkiyi ölçümleyebilir ve başarısız görülen reklamlarınızı revize edebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz teknikleri kullanarak kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını, kişilik özelliklerini ve ilgi alanlarını öğrenerek o alanlara yönelik ürün tasarımları ve hizmetler sunabilirsiniz. Dijital Pazarlamanın en önemli avantajlarından biride kullanıcılarınıza çok daha hızlı ve düşük maliyetler ile ulaşabilir olmanızdır. Facebook, Twitter, Instagram ve Whatsapp gibi platformlar üzerinden kullanıcılarınızla hızlıca iletişime geçebilir ve sorularına cevap verebilirsiniz.

Dijital Pazarlamadan Kimler Faydalanabilir

dijital pazarlamadan kimler faydalanabilir

Dijital pazarlamanın nimetlerinden, internet dünyasına açılmış yada açılmak isteyen her türlü kişi, kurum veya firma yararlanabilir. Özellikle bir web sitesi üzerinden içerik paylaşımının son derece kolay olduğu günümüzde bir sosyal platform üyeliği açmak yada web sitesi oluşturmak her çeşit kişi kurum veya firma için basit bir işlemdir. Bir hosting ve domain adresine sahip olduktan sonra kolayca herhangi bir WordPress veya türevi cms platformundan faydalanarak web sitesinizi oluşturabilir ve internet dünyasında hizmet vermeye başlayabilirsiniz. Hosting ve domain seçimi gerçekten önemli ve internet dünyasına önde başlamanın kritik bir adımıdır bu sebeple domain ve hosting seçmeden önce SEO uyumlu Domain ve Hosting seçimi isimli yazımızı mutlaka okuyunuz. İnternet dünyasında potansiyel kullanıcısı olan veya ihtiyaç olduğuna inandığınız herhangi bir ürün, hizmet yada bilgi için bir web sitesi oluşturabilir yada ücretsiz web sitesi oluşturma araçlarından faydalanabilirsiniz. Ücretsiz blog sitesi oluşturmaya yarayan araçları (blogger.com vb) kullanarak bir site oluşturabilir ve düşüncelerinizi yazıya dökebilirsiniz Ancak eğer bir ürün veya hizmet pazarlaması yapmayı düşünüyorsanız kesinlikle bir ücretli web sitesi açmanızı dijitalzade.com olarak tavsiye ediyoruz. Dijital pazarlama kampanyalarınızı planlarken profesyonel bir destek almanızı tavsiye ederiz. Doğru performans değerlendirme araçlarının kullanılmadığı reklam kampanyalarında çok gereksiz bütçe harcamaları ve yanlış hedef kitle odaklamaları ile karşılaşmak çok olasıdır. Bu sebeple alanında teknik bilgi yeterliliğine sahip dijital pazarlama uzmanları veya ajanslar ile çalışabilirsiniz. Dijital pazarlama alanında bizden destek almak için iletişim sayfamızı veya hizmet verdiğimiz alanları incelemek üzere hizmetler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir, Ne İş Yapar?

pazarlama uzmanı görseli

Dijital pazarlama uzmanı, web sitelerinin veya firmaların dijital mecralardaki bütün reklam kampanyalarını planlayan, izleyen ve optimize eden kişi veya kişilere verilen bir uzmanlık adıdır. Dijital pazarlama uzmanları, bütün dijital platformları yakından takip ederek en son gelişmeler ve kampanya tipleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Google, Facebook, Twitter, Instagram ve Linkedin gibi platformlardaki reklam kampanyalarını sıklıkla analiz edip ilgili platformlardaki potansiyel hedef kitleleri ve onların davranışlarını belirlerler. Herhangi bir platformda düzenlenen reklamı detaylı olarak analiz ederek başarısını değerlendiren dijital pazarlama uzmanları, ihtiyaç gördükleri durumda hedef kitleyi değiştirebilir yada reklamı yayından kaldırabilirler. İçeriğin kısmi olarak başarılı olduğu durumlarda reklam komple yayından kaldırılmadan üzerinde optimizasyonlar yaparak reklamı iyileştirmekte dijital pazarlama uzmanlarının görevidir. Teknik yeterliliğe sahip bir dijital pazarlama uzmanı yapacağı başarılı hedef kitle ve maliyet analizleri ile firmaların masraflarını büyük ölçüde düşürebilir ve satış oranlarını yüksek oranda arttırabilirler. Dijital pazarlama uzmanlığının lisans seviyesinde eğitimi günümüzde yeni yaygınlaşmayan başlayan bir alan olduğundan genellikle “alaylı” olarak tabir edilen dijital pazarlama uzmanları, çoğunlukla online eğitim platformları ile kendilerini yetiştiren ve yetkinliklerini çeşitlendiren insanlardır. Yeterli teknik kapasiteye sahip bir dijital pazarlama uzmanı çok sayıda firma, ajans, kurum ve kuruluşta yer alabilir. Sosyal medya hesap yönetimi başta olmak üzere arama motoru pazarlaması, sosyal medya pazarlama, email pazarlaması, yeniden pazarlama ve PR çalışmalarında aktif olarak görev alırlar. Ek olarak iyi bir dijital pazarlama uzmanı Google analytics başta olmak üzere piyasada site ve reklam kampanya analizi yapmak üzerine kullanılan pek çok aracı kullanmayı iyi seviyede bilmelidir. Özellikle kelime ve rakip analizinin öneminin giderek arttığı dijital pazarlama sektöründe iyi bir dijital pazarlamacı, rakip ve kelime analizi yapılırken sıklıkla kullanılan Moz, Ahrefs ve Semrush gibi araçların kullanımını iyi seviyede bilmelidir. Dijital pazarlama uzmanları başarılı olabilmek adına her geçen gün farklı bir eklentinin yada pazarlama methodunun ortaya çıktığı dijital pazarlama sektöründe kendilerini hiç durmaksızın geliştirmeli, internet dünyasında yaşanan gelişmeleri pro aktif bir şekilde takip etmelidirler.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu