Teorik SEO

Kapsamlı SEO Rehberi

Makalenin İçerikleri gizle

SEO Nedir?

SEO türkçe karşılığıyla arama motoru iyileştirmesi, websitelerinin Google, Bing, Yandex gibi arama motorları üzerinde daha üst sıralarda yer alması için yürütülen operasyonların genel adıdır. SEO 2000 lerin başında basit Google algoritmalarına dayanan ve pek çok webmasterın belli bir kaç tekniği başarıyla yapması sonucu hızlıca yükselme kat ettiği bir alandı. O yıllarda websitelerin ve kategorilerin azlığı rekabeti kolaylaştırıyor ve ortalama üstü bir içerik ortaya çıkarabilen herkes gerek arama motorlarından gerekse dijital mecradaki pastalardan pay alabilmekteydi. Ancak günümüzde Google her yıl 3000 ve üzeri algoritma değişikliği yapmakta ve ezberleri bozmaktadır. Her geçen yıl bir önceki çok işlevli teknikler, işe yaramaz hale gelirken çok daha farklı metrikler algoritmaya ekleniyor ve sıralama düzenini büyük ölçüde değiştiriyor. Günümüzde arama motoru zorlukları ve rekabet kat sayısınında artması ile beraber SEO çok ciddi çalışma ve teknik uzmanlık gerektiren bir hal almıştır. Bizde bu yazımızı hemen hemen bütün SEO tekniklerini içeren kapsamlı bir SEO rehberi olarak siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz. Rehbere başlamadan önce SEO nedir, neden yapılır? Hakkında tam kapsamlı bilgi almak için SEO nedir başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Siteyi Oluştururken Önde Başlayın: Domain ve Hosting Seçimi

domain hosting görseli

Domain Seçimi

SEO çalışmasını yapabilmek için pek tabiki önce bir websitemiz olmalı. Bir websitesi oluştururken domain ve hosting seçimi yalnızca sitenin saklanacağı alan yada siteyi güzel gösterecek isimden ibaret değildir. Günümüzde SEO çalışmalarının ilk ayağı, oluşturulan bir site için seçilecek domain ve hosting yapısının SEO uyumlu ve uzun vadeli olarak seçilmesidir. Domain ismi seçilirken dikkat edilmesi gereken en temel nokta, domainin yani site adresinin sunacağımız hizmetleri en kısa ve en net şekilde anlatabiliyor olmasıdır. Dijital bir ajans adına websitesi dizayn ediyorsak sitemizin adresinde dijital kelimesinin yada ajans kelimesinin geçmesi kullanıcıya ilk bakışta websitemizin ne kapsam üzerine kurulduğu hakkında bilgi verecektir. Bu sayede sitenize girecek kullanıcı umduğunu bulacak yada sitenizde onu cezbedecek bir hizmet yoksa daha hiç sitenize girmeden farklı kanallara yönlenecektir. Peki sitemize girmemesi daha kötü değilmi dediğinizi duyar gibiyiz. Sitenize giren kullanıcıların sitede hiç bir işlem yapmadan doğrudan çıktığı durumlar, sitenizin için kardan çok zarar getirir. Analiz programları ile takibini yapacağımız bounce rate (hemen çıkma oranı) sitemizin Google page rank değerini doğrudan etkileyen çok önemli bir unsurdur. Siteyi hiç gezmeden direk anasayfaya bakıp siteyi terk eden bir kullanıcı bounce rate değerinizi artırır ve bu sitenize olumsuz yansır. Bu sebeple sitenizle bir alakası olmayan kullanıcıyı çeşitli click bait yöntemlerle siteye çekmenin hiç bir mantığı ve yararı yoktur. Sitenizin adresinin her zaman için kısa, akılda kalıcı ve yaptığınız iş ile uyumlu olması size + değer katacak ve uzun vadede SEO değerinizi arttıracaktır. SEO uyumlu domain seçimi ile ilgili daha kapsamlı bilgiler almak için SEO uyumlu domain ve hosting seçimi konulu makalemizi okuyabilirsiniz.

Hosting Seçimi

Hosting seçimi günümüzde önemi giderek artmakta olan bir konudur. Pek çok websitesi sahibi hosting seçimi yaparken dikkatli analizler yapmamakta ve amiyane tabirle karşılarına çıkan ilk hosting paketini satın almaktadırlar. SEO alanında teknik destek verdiğimiz pek çok site sahibi hosting paketlerini panel içermeyen ve kullanım kısıtlaması bulunan paketlerden seçiyorlar. Bunun en temel sebebi, hosting firmalarının satış politikaları gereği allayıp pulladığı ve kullanım kolaylığı adı altında sunduğu kısıtlı paketlerin cazibesidir.  Gerçekten pek çok küçük ölçekli websitesi için bu paketler bir avantajken, çoğu blog, video content üreticisi, görsel ve yazılı basın siteleri gibi websiteleri için bu tarz kullanım darlığı bulunan hosting paketleri büyük bir dezavantajdır.  Özellikle panel içermeyen web hosting paketleri, webmasterların ellerini kollarını bağlamakta ve büyük bir çalışma zorluğu oluşturmaktadır. Panel içermeyen hosting tiplerinde (WordPress hosting vb), doğrudan bir panel ulaşımı olmadığından site üzerine yapılacak hemen hemen her işlem ftp dizininden program ile yapılmaktadır. Buda site yöneticilerine ekstra kullanım zorluğu olarak dönmektedir. Diğer bir konu olan hosting paketlerinin teknik kapasitesi meseleside yeni kurulan siteler için çok önemlidir. Teknik bilgi yetersizliğinden yanlış seçimler yapan website sahipleri ilerleyen yıllarda veya süreçte, seçtiği hosting paketinin sitenin gereksinimlerine yetmemesinden ötürü site yavaşlığı ve hatta siteye ulaşamama durumları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu sebeple hosting seçimi yaparken, alacağınız paketin ram, cpu, disk alanı ve trafik genişliğine çok dikkat etmeli ve iyi bir fiyat analizi yapmalısınız. Peki iyi seviyede teknik bilgi gerektiren hosting seçimini en başarılı şekilde nasıl yaparsınız? Bunun cevabını SEO uyumlu domain ve hosting seçimi konulu makalemizde bulabilirsiniz.

Domain ve Hosting Kiralama Sürenizi Uzun Tutun

Domain ve hosting kiralanırken yapılan hatalardan biride kısa süreli domain ve hosting kiralamasıdır. Google websitenizin domain ve hosting süresinin ne kadar süre için kiralandığına ulaşabilmekte ve sitenize kiraladığınız süre üzerinden bir değer biçmektedir. 1 yıl için kiralanmış domain ve hosting tipleri, genel geçer olarak görülmekte ve sanal ortamda  dahi ciddiye alınmamaktadır. Herhangi bir kullanıcının bile rahatlıkla ulaşabildiği domain ve sunucunun ne kadar süre ile kiralandığı bilgisine, Google pek tabiki herkes den önce ulaşmakta ve site değerinizi ona göre belirlemektedir. Domain ve Hosting kiralaması yapılırken en ideal süre 3 yıldır. Ancak siz 3 yıllık domain ve hosting kiralama yapacak bütçeye sahip değilseniz veya doğrudan projenize o seviyede güvenmiyorsanız, minimum olarak 2 yıllık kiralama yapmanız uzun vadede devam kararı verdiğiniz durumda yükselmenize katkı sağlayacaktır.

SEO Uyumlu Tema Seçimi

tema secimi görseli
Sitenizin hosting ve domain adresini SEO uyumlu bir şekilde ve sağlıklı araştırmalar sonucu aldığınızda, yapmanız gereken bir diğer önemli hareket ise ilgili sitenize bir tema oluşturmaktır. Eğer siteniz için özel bir tema kodlatıyor yada kodluyorsanız, temanızın kod yapısının son derece temiz ve gereksiz kodlardan uzak olmasını tavsiye ederiz. Günümüzde pek çok websitesi WordPress sistemini kullanmakta ve tema satış platformlarında satılan ücretli temaları kullanmaktadırlar. Ancak siz yinede kendinize özel kodlanmış bir tema kullanacaksınız, mutlaka gereksiz Css, Javascript ve Html kodlarının sitenin head etiketinin altında çağırılması gerektiğini unutmayın veya geliştiricinize hatırlatın. WordPress tabanlı siteler için ise Elara pro, Paperio pro, Avva, jannah, hestia gibi W3C standartlarında kodlanmış temaları önermekteyiz. Bu tarz ücretli ve temiz kodlanmış çok sayıda iyi yorum almış temaları tercih ettiğinizde, sitenizin hız yapısı ile alakalı çok önemli bir mesafe kat etmiş olursunuz. Temiz kodlanmamış ve hız değerleri düşük temalar, sitenizin Google page speed, Gtmetrix gibi hız değerlendirme sonuçlarınızı doğrudan etkileyecektir. Website hızı düşük olan siteler ne kadar kaliteli içerikler ile bezenmiş olurlarsa olsunlar, Google tarafından düşük puanlarla derecelendirilirler. Bu sebeple SEO uyumlu tema seçimi yapılırken mutlaka temanın hız değerlendirme sonuçlarına göz atın veya temaları kullanmış kullanıcıların yorumlarını inceleyin. Çok sayıda kullanıcı tarafından kullanılmamış ve herhangi bir hız testi sonucu kullanıcılar ile paylaşılmamış temaları sitenize kurmanızı veya satın almanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.  Görsel- Wpcin

Mobil Uyumlu Tema Seçin

mobil tema görsel
Websitenizin temasını seçerken yada bir yazılımcıya kodlama işlemini yaptırırken ilgili temanın başta mobil olmak üzere farklı pek çok cihazdada sorunsuz bir şekilde çalışabildiğinden  emin olmalısınız. Sitenize kuracağınız tema mobil uyumlu olmalı ve mobil hız değerleri gerçekten başarılı olmalı. Google’ın son yıllarda açıkladığı rapora göre mobil cihazlar üzerinden yapılan aramalar, masaüstü cihaz aramalarının çok ötesine geçmiş durumda. Artık pek çok kullanıcı mobil cihazları üzerinden komutla arama yapmakta ve mobil uyumluluğu yüksek siteleri tercih etmekteler. Websiteniz masaüstü cihazlarda ne kadar iyi performans gösterirse göstersin, mobil cihazlarda açılmıyorsa veya yavaş çalışıyorsa büyük bir kullanıcı kaybı ile karşı karşıya kalırsınız.

SSL Sertifikası ve SEO

ssl sertifika görseli
Websitenizi oluşturduktan sonra Google da üst sıralara çıkmanın bir diğer önemli adımı olan SSL sertifikanızı mutlaka aktif etmelisiniz. SSL sertifikası, websitenizde kullanıcılar tarafından yapılan işlemlerin özel bir şifreleme sistemi sayesinde çalınmasının önüne geçilmesi durumudur. Google’ın sıralama değerlendirme algoritmalarındaki SSL sertifikalı sitelerin öncelik kazandığı bilgisi sonrası SSL sertifikasının siteler için değeri büyük ölçüde artmıştır. Özellikle E-ticaret sitelerinde kullanımı zorunlu olan bu sertifika, günümüzde hemen hemen her tür websitesi tarafından Google’da yükselmenin anahtarı olarak kabul edilmekte ve kullanılmaktadır. SSL sertifikası özetle websitelerinin girişindeki http:// etiketinin https:// olarak değişmesi ve kullanıcı işlemlerinin şifreleme sistemiyle güvenlik altına alınmasıdır. Pek çok browserda SSL sertifikası içermeyen siteler, tehlikeli siteler olarak algılanmakta ve ilgili sitenin girişinde kullanıcılara uyarı verilmektedir. Websitesinin girişinde karşılaşılan bir uyarı görüntüsü kesinlikle sitenizin imajını büyük ölçüde zedeler ve kullanıcı kaybına yol açar bu sebeple SSL sertifikası tüm websiteleri için hayati öneme sahiptir. SSL sertifikasını satın alırken veya satın aldıktan sonraki kurulum aşamasında teknik desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sizler için yapabileceğimiz farklı hizmetleride incelemek için “hizmetler” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SEO Başarısının Anahtarı: İçerik

seo rehberi içerik görseli
SEO konusunda başarı sağlamanın en büyük şartı pek tabiki kaliteli içerik üretilmesidir. Google’da yapılan her anahtar kelime araması sonunda ortaya çıkan sonuçlar bir kullanıcı tarafından yazılı, görsel veya sesli şekilde oluşturulmuş içeriklerdir.  Günümüzde artan websitesi sayısına paralel oranda içerik sayısıda artış göstermek ve rekabet kızışmaktadır. Google bütün içerikleri özel algoritması ile incelemekte ve içerikte yer alan anahtar kelimelerde ilgili içerikleri sıralamaktadır. İçeriğiniz ne kadar kaliteli, detaylı ve bilgilendirici şekilde hazırlanırsa Google’da üst sıralarda yer alma şansınız aynı oranda artacaktır. Rakipleriniz bir anahtar kelimede 1500 kelimelik ve 10 adet görsel içeren bir makale yayınlıyorsa siz mutlaka 1500 kelimenin üstünde ve çok daha fazla sayıda görsel içeren bir yazı yayınlamalısınız. Ancak bunu yaparken içeriğin kalitesinden ödün vermemeye ve makalenin okunabilirliğine dikkat etmelisiniz.

İçeriğiniz Bulunabilirliğinin Anahtarı: Anahtar Kelimeler

icerik gorseli
SEO uyumlu harika bir içerik ortaya çıkardınız ve bu içeriğinizi harika görsel ve videolarla zenginleştirdiniz. Ancak içeriğiniz Google’da doğru anahtar kelimede sıralanmıyor veya rekabet değeri, yeni kurulmuş bir site için çok yüksek olan bir kelimede yayınlanıyorsa, başarısız olmanız kaçınılmazdır. Harika içerik üretimimin yanı sıra harika kelime analizcisi olmanız, sitenizi üst sıralara taşımanızda çok büyük bir yardımcınız olacaktır. Harika kelime analizi yapamasanız dahi yayınlayacağınız içeriğin en çok hangi kelimelerde göründüğünü ücretsiz SEO araçları ile analiz edebilir ve içeriğinizi belirlediğiniz anahtar kelimeyi çevreler şekilde oluşturabilirsiniz. Ücretli olarak kullanılan en temel SEO araçları; Semrush, Alexa ve Ahrefs‘tir. Ücretli SEO araçlarını aylık ödemeler ile satın alırsanız, sitenizi SEO anlamında A’dan Z’ye tarayabilir ve izlemeniz gereken yol haritası ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Sitenize mali olarak yatırım yapacak gücünüz varsa bu tarz ücretli SEO araçlarını kesinlikle tavsiye ediyoruz. Ancak sitenize mali yönden yatırım yapacak gücünüz yoksa yada erken aşamada bu tarz bir yatırım amacı gütmüyorsanız, internet dünyasında sık sık paylaşılan ücretsiz SEO toollarını kullanabilirsiniz. Ücretsiz SEO araçları başlıca; Ubersuggest, Keywordio, Soovle ve Wordtracker dır. Bu ücretsiz SEO araçları üzerindende kısıtlıda olsa hangi kelimelerin Google üzerinde kullanıcılar tarafından arandığını öğrenebilir ve içeriğinizi ilgili anahtar kelimelere göre düzenleyebilirsiniz.

Başlık Etiketleri ve SEO

heading etiketleri görsel
Sitenizinde yayınlayacağınız içerik ne olursa olsun, SEO açısından dikkat etmeniz gereken en temel faktörlerden biride Heading (başlık) etiketleridir. Oluşturacağınız yazılı, görsel yada sesli içeriğin mutlaka bir başlığı olduğundan ve bu başlığın doğru şekilde düzenlendiğinden emin olun. İçeriğinizi en temel şekilde anlatan başlık sizin H1 etiketli başlığınızdır. H1 etiketli başlık yazınızda yada ürettiğiniz herhangi bir içerikte en tepede yer alan ve en büyük puntolarla yazılacak olan kısımdır. Her içerikte yalnızca bir adet h1 etiketli başlık kullanılmalı ve onu takip eden diğer tüm üst başlıklar h2 etiketi ile kullanılmalıdır. H2 etiketi, H1 etiketinden sonra kullanılan ve hemen hemen aynı öneme sahip başlık etiketleridir. Google botları sitenizde anahtar kelime taraması yaparken özellikle başlıkları taramakta ve konuların önem sıralamasını başlıklara göre belirlemektedir. Bu sebeple H etiketlerinin düzgün kullanımı son derece önemlidir. H etiketlerinin önem sırası H1-h2-h3-h4-h5-h6 şeklindedir. H1 en önemli başlık ve h6 en düşük öneme sahip başlıktır. H2 yazı içi başlıklar kategorisinde en üst seviye başlıktır. Bir içerik ile ilgili temel başlıklar h2 etiketinin altına yazılır ve h2 başlığını açıklayıcı alt başlıklar ise H3 etiketinin altına yazılır. Her bir başlığın alt metin başlığının onun 1 derece küçültülmüş h etiketini olduğunu asla unutmayın. İlgili sıralamanın nasıl göründüğü ile alakalı görsel yukarıda mevcuttur.

Site İçi Linkleme (Do Follow & No Follow)

seo rehberi site linkleme
Websitenizde oluşturduğunuz içerikler, arama motorlarının dizinine kaydedilmek üzere ilgili arama motorlarının botları tarafından taranmaktadır. Bu tarama sitenizin büyüklüğü ve link yapınızın sağlamlığına göre uzamakta veya kısalmaktadır. Sitenizin link yapısı ne kadar düzgün inşa edilirse, arama motorlarının sitenizdeki bütün linkleri taraması o kadar kısa sürecek ve tarama başarılı olacaktır. Site içi linkleme yapılmamış sitelerde taramalar uzun sürecek veya istenmeyen sayfaların Google üzerine indexlenmesi ile karşılaşılacaktır. Site içi linkleme yapmanın en temel ve en başarılı yolu, oluşturduğunuz en kaliteli ve en kapsamlı içeriklerinizi “köşe taşı içeriği” olarak belirlemek ve sitenizdeki farklı içerikleri bu köşe taşı içeriği üzerinden linklemektir. Sitenizi en iyi şekilde temsil ettiğinizi düşündüğünüz kaliteli içerikleri köşe taşı yaparak, Arama motorlarına site içeriklerini taramaya nereden başlayacaklarını söylemiş oluyoruz. Site içerisindeki content taramaları her zaman köşe taşı içeriklerden başlar ve en düşük sayıda linklemeye sahip içerik ile devam eder. Site içerisinde kaliteli link yapısı oluşturmak, kullanıcılarada büyük kullanım kolaylığı sağlayacak ve onları sitenizde tutacaktır. Kullanıcının site içerisinde geçirdiği süre artacak ve “Bounce Rate” düşecektir. Köşe taşı içeriği olmasa dahi bütün içeriklerinizde konu ile alakalı ve farklı  zamanlarda oluşturulmuş içerikleri birbirlerine linklemeli ve içerikler arası bir link yapısı oluşturmalısınız. Image Owner

Site içi linklemenin nasıl yapıldığını daha detaylı öğrenmek için site içi linkleme nedir isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Site İçi Linkler (Do Follow Etiketi)

Do-follow link, doğrudan herhangi bir işlem yapmadan herhangi bir kelime üzerine farklı bir linkin eklendiği link biçimidir. Siteniz içerisinde SEO ile alakalı bir içerik oluşturduğunuzu varsaydığımız durumda, yazı içinde “SEO nedir” ibaresi geçiyor ve sizin sitenizde o ibare ile alakalı başka bir yazı mevcutsa “SEO nedir” kelimesi üzerine link eklemesi yaparak, okuyucuları bulundukları makaleden o makaleye yönlendirebilirsiniz. Kendi siteniz içerisinde link yapısı oluştururken özellikle bu sistemi kullanmalı ve site içi kaliteli bir link yapısı oluşturmalısınız. Do follow tarzında bir link oluştururken, kelime üzerine link eklemek dışında yapmanız gereken ekstra bir durum söz konusu değildir. Örnek Do follow etiket link paylaşımı: <a href=”https://www.dijitalzade.com”> dijitalzade </a>

Site dışı Linkler (No Follow Etiketi)

Kendi websitenizin dışında farklı bir websitesine linkleme yapacağınız durumlarda, No-follow etiketi kullanmanızı öneriyoruz. No-follow etiketi, sitenizi tarayan arama motorlarının botlarına no follow etiketi buldukları linki takip etmemeleri gerektiği emrini verir. Kendi websitenizin dışındaki herhangi bir başka sitenin linkini paylaşmak durumunda kaldığınızda, ilgili linke mutlaka no follow etiketi eklemeli ve arama motorlarını engellemelisiniz.Eğer site dışına verdiğiniz do-follow etiket tipindeki link sayısı, site içerisinde verdiğiniz do-follow link sayısını geçiyor ise, siteniz spam site (backlink satan site) olarak  algılanabilir ve sitenizin page rank değeri düşmeye başlayabilir. Bu sebeple sitenizden dışarıya verdiğiniz bütün linklerin sonuna no-follow eklemelisiniz. No follow etiketi Html kodlama dilinde link paylaşımında kullanılan a kodunun sonuna rel=”no follow” eklenmesiyle oluşturulur. Örnek: <a href=”https://www.dijitalzade.com/” rel=””nofollow””> dijitalzade </a>. Sitenizin dışındaki herhangi bir başka siteye no follow etiket atmak istediğinizde link yapısının bu şekilde olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Robots.txt ve Htaccess Oluşturun

seo rehberi robots gorseli

Robots.txt

 

Robots.txt ve .htaccess sitenizde muhakkak bulunması gereken iki dosyadır. Robots.txt, arama motorlarına doğrudan tarama yönlendirme emirleri verdiğiniz ve genellikle manuel olarak oluşturulan dosyalardır. Arama motorları sitenize girdiğinde ilk önce robots.txt direktiflerini kontrol ve orada manuel olarak yazılmış direktifler doğrultusunda taranacak yada taranması engellenmiş dosyaları izlerler. Siteniz içerisinde taranmasını ve indexlenmesini istemediğiniz sayfaları Robots.txt üzerine Disallow: /istenmeyensayfa/ şeklinde belirterek, arama motoru örümcekleri tarafından taranmasını engellersiniz. Taranmasını istemediğiniz her bir sayfayı robots.txt dosyasına alt alta Disallow: /sayfa1/, Disallow:/Sayfa2/ şeklinde yazmalısınız. Daha evvel taranmayan ancak taranmasını istediğiniz ekstra sayfaları ise Allow: /sayfa3/ şeklinde robots.txt dosyasında belirtebilirsiniz. Örnek bir Robots.txt dosyasının ilk satırında User-agent: bölümü yer alır. Bu bölümde sitenizde tarama yapmasını istediğiniz yada istemediğiniz arama motorlarını belirtebilirsiniz . Genellikle bütün arama motorlarının sitemizi taramasını istediğimiz için, User-agent bölümünün karşısına * ibaresi konulur.  * ibaresi bütün arama motorlarının siteyi taramasına izin ver anlamında kullanılır. Görsel – Coaxseo

Örnek bir Robots.txt dosyası şu şekildedir;
User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Allow: /
Sitemap: https://www.örneksite.com/sitemap_index.xml

Robots.txt dosyasını isterseniz manuel olarak bilgisayarınızda oluşturduktan sonra filezilla ve türevi eklentiler ile ftp dizinine bağlanıp public_html klasörünün içerisine atabilirsiniz. WordPress tabanlı siteler için genel kullanılan yöntem, Yoast SEO veya All in One SEO eklentilerinden birini kullanarak robots.txt oluşturmaktır. Cpanel içeren hosting tiplerinde doğrudan cPanel üzerinden file manager vasıtasıyla public_html dizinine bağlanıp manuel olarak robots.txt eklemesi yapabilirsiniz.

.HtAccess

.Htaccess başta Apache olmak üzere çoğu ağ sunucusu tarafından kullanılan ve web alanı üzerinde ayar değişimleri yapılmasını sağlayan bir dosyadır. htaccess dosyası üzerinden siteye ait her türlü farklı dosyayı kontrol edebilirsiniz. Htaccess üzerinden siteye ait herhangi bir dosyaya harici ulaşımı kısıtlayabilir veya şifreleyebilirsiniz. Htaccess üzerine yazacağınız kodlar vasıtasıyla sitede admin yetkisine sahip kullanıcılar dahi istemediğiniz dosyalara erişemez yada üstünde oynama yapamazlar. htaccess dosyası site ile alakalı çok sayıda parametreyi barındırır, bu sebeple kullanımını bilmediğiniz herhangi hiç bir kod yapısı ile oynamamalısınız. Htaccess dosyasının SEO alanında kullanımının temel amacı sitenin güvenlik ayarlarının yapılması ve sitenin hızlandırılması gibi ayarların girilmesidir. Htaccess dosyası üzerine gireceğiniz manuel cache kodlarıyla sitenizde belirlediğiniz sürede manuel cache yaptırabilir ve sitenizi bir nebze olsun hızlandırabilirsiniz. Ek olarak aynı dosya üzerine yazabileceğiniz çok sayıda güvenlik komutu ile sitenizdeki pek çok alanı koruma altına alabilir ve kötü niyetli saldırganları sitenizden uzaklaştırabilirsiniz.

## EXPIRES CACHING ##
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 year"
ExpiresByType image/png "access plus 1 year"
ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access plus 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresDefault "access plus 2 days"
</IfModule>
## EXPIRES CACHING ##

Bu komutu .htaccess dosyanızın içerisine eklerseniz, sitenize manuel cacheleme komutu vermiş olursunuz. Bu ve bunun gibi işlemleri uygulamadan önce muhakkak ilgili dosyanın yedeğini alınız!

Robots.txt ve .Htaccess Dosyasına Nasıl Ulaşılır?


cPanel

Her iki dosyayada Cpanel üzerinden ulaşmak gerçekten kolaydır. Sitenize ait cPanel’e kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra ilk satırda file manager eklentisini göreceksiniz. Göremezseniz cPanelde arama bölümüne yazarak bulabilirsiniz. File manager sizi doğrudan Ftp dizinine aktaracaktır. Ftp dizininde biraz alt kısımda public_html klasörünü göreceksiniz. Public_html klasörü sitenizin bütün içeriklerinin tutulduğu alandır. Bu alanda robots.txt ve .htaccess dosyası var ise doğrudan gözükecektir. Htaccess dosyası her halükarda sisteminizde mevcuttur ancak görünmüyor olabilir, bu durumda public_html klasörünün içerisinde iken arama kısmının hemen yanında bulunan settings’e basın ve açılan pencerede “show hidden files” seçeneğini seçip ekranı kapatın. Bu işlem sonrası public_html klasöründe sitenize ait gizlenmiş bütün dosyaları görebilirsiniz. Robots.txt dosyası eğer daha önce oluşturulmuşsa orada görünecektir. Yoksa kendiniz manuel olarak oluşturup dizine atabilirsiniz.

Ftp Programları

Panel kullanmadan robots.txt ve .htaccess dosyasına ulaşmanın diğer bir yolu FTP programlarını kullanarak sunucuya bağlanmaktır. Ftp programında kullanılacak bilgileri hosting sağlayıcınızdan alabilirsiniz. Sağlayıcınızdan aldığınız ftp bilgilerini indireceğiniz programa girdiğinizde doğrudan sitenize ait bütün klasörleri içeren dizine bağlanacaksınız. Yukarıda anlatılan işlemleri birebir uygulayarak varolan dosyalarınızı düzenleyebilirsiniz. Dosyaları göremediğiniz durumlarda manuel olarak oluşturup public_html klasörüne sürükleyerek atabilirsiniz. Ftp sunuculara bağlanmak için en çok tercih edilen program Filezilla programıdır. Kullanımı son derece kullanışlı ve basit olan program, tamamen türkçedir.

WordPress Sitelerde SEO Eklentileri

Eğer siteniz WordPress tabanlı ise sitenizde indireceğiniz SEO eklentileri ile kolayca robots.txt ve .httaccess dosyası oluşturabilir ve üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Yoast SEO bu alanda gayet işlevli bir eklenti olarak karşımıza çıkıyor. Sisteminize Yoast SEO yüklerseniz ilgili eklentinin ayarlar bölümünde dosya düzenleyici kısmından doğrudan robots.txt ve httaccess e ulaşabilirsiniz. Ancak biz dijitalzade.com olarak WordPress Güvenlik Önlemleri açısından bu alanın kullanıma kapatılmasını gerektiğini savunuyoruz. Yinede sitenize ait bir cPaneliniz yoksa ve ftp programlarını kullanamıyorsanız bu alanları kullanabilirsiniz. Eklentiler üzerinden .httaccess ve robots.txt ye ulaşımı kapatmayı wp-config.php üzerinden yapabilirsiniz.

Backlinkler

backlink nedir görsel
Backlinkler özellikle günümüzde çok yaygın olarak kullanılan ve siteleri birbirlerinden ayırt etmede gerçekten etkili olan bir SEO yöntemidir. Backlink ifadesinin karşılığı site referansıdır. Backlinkler ile ilgili detaylı bilgi için Backlink nedir isimli makalemizi okuyabilirsiniz. SEO rehberi yazan herkesin olmazsa olmaz olarak belirttiği backlinkler gerçekten sitenizin yükselişinin anahtarıdır. Backlinkler websiteler arası yapılan, birbirlerinin linklerinin paylaşılması ile ortaya çıkmış bir terimdir. Websiteniz üzerinde herhangi bir yazıda yada alanda farklı bir sitenin linkini paylaştığınızda aslında o siteye bir backlink site referansı yapmış olursunuz. İlgili site ile aranızdaki uyumada bağlı olarak Google, sizden referans alan sitenin page rank puanını artırır. İşte bu puan artışından faydalanmak isteyen çok sayıda websitesi birbirlerini gerekli gereksiz referans gösterme yolunu izlemektedir. Google bu tarz “spam” olarak değerlendirdiği işlemleri kesin olarak tasrip etmemekte ve bunu uygulayan websitelerini cezalandırmaktadır. Backlink konusunda çok sık duyacağınız bir diğer konu ise backlink satışıdır. Backlink satışı işlemi, elinde çok sayıda farklı kategoriye ait site bulunan kişilerin ilgili siteler üzerinden backlink için ödeme yapan sitelere ait tanıtımları yaparak para aldığı ve satış yaptığı işlemdir. Backlink satışı yaptığınız veya backlink aldığınız Google algoritması tarafından anlaşılırsa, çok ağır cezalara karşılaşırsınız.

"Backlink kazanımlarınız tamamen doğal olmalıdır. Doğal olmayan yapay yollarla elde ettiğiniz backlinkler ya no-follow olarak etiketlenmeli yada ilgili site ile aranızda çok yakın bir kategori ilişkisi olmalıdır."

Daha önce backlink satışı yapmış siteler genellikle Google tarafından kısa süre içerisinde spam siteler kategorisine eklenmektedir. Bu sebeple backlink satın alımı yapmamanızı tekrar tekrar tavsiye ediyoruz. Ancak illa ki almayı düşünüyorsanız, sitenize kategori olarak uyumlu ve spam cezası yememiş, backlink geçmişi temiz siteleri tercih edin. Google bu para ile backlink satışlarını diğerlerinden ayırt etmek için 2020 yılının başlarında yeni bir algoritma çıkaracağını duyurdu. Bu ilgili algoritma vasıtasıyla satın alınmış backlinkler ve doğal backlinkler birbirlerinden kod yardımıyla ayrılacak ve satış yapan siteler banlanmaktan kurtulacak. Ancak ilgili koda sahip backlinklerin herhangi bir değere sahip olacağını sanmıyoruz.

Backlink Çeşitleri

backlinkler görsel dijitalzade

Do Follow Backlinkler

Herhangi bir websitesinin adresini yazınızın içerisinde referans gösterdiğinizde, ilgili sitenin backlink kaynaklı page rank puanının arttığını söylemiştik. Dışarıdan sitelere verdiğimiz linklerin default yani hiç bir ekleme yapılmamış hali Do follow backlink olarak işlem görecektir. Herhangi bir siteye referans verdiğinizde ve link üzerine no follow etiket eklemesi yapmadığınızda, sitenizi inceleyen arama motoru örümcekleri ilgili linki takip ederek harici siteye ulaşacak ve Google ilgili sitenin page rank puanını sizden aldığı do follow backlink sebebiyle yükseltecektir. Bir websitesinin page rank değerini backlink kaynaklı yükseltmek istiyorsak, elde etmemiz gereken backlinkler do-follow yani hiç bir harici etiket eklemesi yapılmamış linklerdir. Özellikle sitelerden para ile satın alınan backlinklerin hemen hemen hepsinin sonunda no follow etiket eklemesi yapılmaktadır. Bu sebeple herhangi bir kaynaktan backlink satın aldığınızda yada doğal yollardan backlink elde ettiğinizde, ilgili linkin do-follow mu yoksa no follow mu olduğunu kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde no-follow olarak elde edilen backlinklerin Google nezlinde çokta büyük bir katkısı yoktur. Hatta gereksiz ve alakasız sitelerden alınan backlinkler negatif olarak görülmekte ve siteniz spam kategorisine girebilmektedir.

No Follow Backlinkler

No follow etiketine sahip backlinkler, websiteleri arasındaki site referansı kullanımında arama motorlarına ilgili siteyi takip etme emri vermek için kullanılan linklerdir. Yazınızda yada herhangi bir içeriğinizde kullanmak zorunda kaldığınız bir websiteye ait linkin, arama motoru tarafından takip edilip değer kazanmaması için ilgili linkin sonuna ref=”nofollow” etiketi eklemeniz yeterlidir. No follow etiketine sahip backlinkler, sitelere herhangi bir katkı sağlamaz hatta tam tersine fazla oldukları durumda siteyi spam site kategorisine sokabilmektedirler. Bu sebeple no follow backlink sayınızı mümkün olduğunca düşük seviyede tutmalı ve gerekiyorsa kötü backlinkleri reddetmelisiniz.

Sitenize Verilmiş Zararlı Backlinkleri Reddedin

kötü backlinkler dijitalzade
Sitenize rakiplerinize bağlı kalitesiz sitelerden veya doğrudan spam kategorisindeki sitelerden backlinkler verilmiş olabilir. Bu backlinkler katkıdan çok zarar sağlayan ve sitenizin Domain rating değerine büyük darbeler vuran linklerdir. Özellikle black hat SEO methodlarını kullanan rakip sitelerin SEO yöneticileri, sitenizin DR (domain rating) değerini düşerebilmek adına spam siteleri kullanarak sitenize backlinkler verebilir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek adına sitenizin backlink sayılarını güncel olarak kontrol etmelisiniz. Backlinklerinizin kaç tanesinin no follow kaç tanesinin do-follow olarak gönderildiğini ve hangilerinin kalitesiz sitelerden gönderildiğini öğrenmelisiniz. Sitenize gelen backlinkleri detaylı olarak inceleyebilmek için ücretli backlink kontrol araçlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.

  • Ahrefs
  • Moz

Bu iki websitesinin backlink denetleme araçlarını kullanarak sitenize verilen backlinkleri detaylıca inceleyebilir ve raporları excel formatında sisteminize indirebilirsiniz. İndirdiğiniz rapor içerisinden sitenize bağlantısını kesmeyi düşündüğünüz siteleri ayrı bir liste olarak hazırlamalı ve Google webmaster tool’da Disavow links bölümüne yüklemelisiniz. Listeyi oluştururken,  örnek.com sitesi üzerinden sitenize yapılan bütün backlinkler kötü backlink kategorisinde ise ve site ile aranızdaki bağlantıyı tamamen reddetmek istiyorsanız ilgili siteyi domain: örnek.com şeklinde listenize eklemelisiniz. Eğer bir site içerisindeki belirli linkleri reddetmeyi düşünüyorsanız, rapor içerisinden o linkleri belirlemeli ve liste üzerine domain: örnek.com.tr/bulinksilinmeli1 olarak eklemelisiniz. Görsel – Ahrefs

Backlink reddetmek ile ilgili detaylı bilgi almak için Google link reddetme nasıl kullanılır isimli makalemize göz atabilirsiniz.

Özgün Resimler ve Alt Açıklamalar Kullanın

özgün görsel dijitalzade.com seo rehberi

Özgün Resimler ve Filigran

Sitenizde ve içeriklerinizde paylaşacağınız resimleri, mümkün olduğunca özgün ve kaliteli olarak kullanmaya özen gösterin. Çok sayıda websitesi tarafından kullanılan resimler içeriğinizin kalitesini düşürecek ve özensizlik imajı verecektir. Özellikle photoshop kullanmayı biliyorsanız tamamen size ait resimlere filigran uygulayarak görseli korumaya alabilir ve içeriğinize özgünlük katabilirsiniz. Photoshop bilen kullanıcılar yine aynı program vasıtasıyla çok özgün görseller oluşturup sitelerinde kullanabilirler. Özellikle özgün resimlerinizde filigran kullanmayı unutmayın!

Alt Açıklamalar

Sitenize yüklediğiniz görsellerde mutlaka alt açıklamalar kullanmaya özen gösterin. Arama motorları sitenizi tararken içeriklerinizi A’dan Z’ye tarıyor ve görsellerinizide dizine ekliyorlar. Ancak alt etiket ve açıklama kullanılmayan görseller arama motorları tarafından anlaşılamıyor ve direk geçiliyor. Sitenize yüklediğiniz kaliteli görseller, basit bir şekilde oluşturacağınız alt açıklamalar sayesinde sitenize trafik sağlayabilir. Alt açıklamalarda mutlaka hedeflediğiniz anahtar kelimenin ve sitenizin adının yer aldığından emin olun. Örnek kullanım: “Dijitalzade.com SEO rehberi görseli” bu şekilde alt açıklama oluşturduğunuz bir görsel, arama motorları tarafından taranacak ve kullanım amacı doğrultusunda dizine kaydedilecektir. Bu teknik sayesinde “dijitalzade.com seo rehberi görseli” kelimesini arayan kullanıcılar arama sonuçlarından sizin görsellerinizi görecektir.

Çalışmayan Sayfaları Sitenizden Kaldırın Veya Yönlendirin

404 error görseli
Sitenizde yanıt vermeyen yani 404 olarak adlandırılan sayfalar illaki mevcuttur yada uzun vadede oluşacaktır. Bu sayfalar özellikle Google tarafından indexlenmişse arama motorunda bir sürede olsa görünecektir. Bu hem sitenize ait page rank değerini hemde kullanıcının gözünde sitenizin kalitesini büyük oranda etkiler. Bu sebeple sitenizde çalışmayan sayfaları gerekli ücretli gerekse ücretsiz SEO toolları vasıtasıyla incelemeli ve belirlediğiniz 404 sayfalarını kaldırmalı veya 301 yönlendirme ile sağlam sayfalara yönlendirmelisiniz. Sitenizin çalışmayan linklerini belirleyebileceğiniz çok sayıda ücretsiz araç mevcuttur. Bunlardan en etkililerinden biride Screaming Frog SEO Spider isimli eklentididir. Bu eklentiyi bilgisayarınıza doğrudan indirdikten sonra kullanabilir ve sitenizin bütün hatalarını gözlemleyebilirsiniz. Eklentinin Pro versiyonunuda beğenme durumunuza göre satın alabilirsiniz. WordPress siteler için 301 yönlendirme yapmak redirection isimli eklenti sayesinde çok kolay bir hal aldı. Eklentiler bölümünde “redirection” diye arattığınızda karşınıza çıkan eklentiyi kurup, kolayca sitenizde çalışmadığını belirlediğiniz 404 sayfalarını çalışan sayfalara yönlendirebilirsiniz.

Websitenizi Hızlandırın

website hızı görseli
Google başta olmak üzere arama motorları site hızlarına çok önem verirler. Google verileri gösteriyorki kullanıcıların çok büyük bir bölümü, yavaş açılan websitelerinden daha site açılma aşamasında iken çıkıyorlar. Google kullanıcı odaklı çalışma prensibinden ötürü hızlı çalışmayan websitelerininin page rank değerini düşürmekte ve aynı konseptte içerik üreten ve hızlı çalışan bir başka siteyi üst sıraya taşımaktadır. Benzer içeriklerde yazılar yazan ve benzer içerik kalitelerine sahip iki siteden hangisinin üstte olacağına pek çok farklı metrik karar versede özellikle site hızları çok büyüm taşıyor. Websitenizde gereksiz çalışan Css, Javascript ve Html kodlarını sisteminizden kaldırmalı veya <head> </head> etiketlerinin altına taşımalısınız. Websitenizin Hız değerlerini görmek ve yapılabilecek optimizasyonlara göz atmak için Google Page Speed’i kullanabilirsiniz. Bu sayfa üzerinde sitenizin genel hız taramasını yaptırabilir ve eksikliğinizin olduğu alanları görebilirsiniz. Google çok detaylı şekilde hatalı olduğunuz alanları size anlatacak ve izlenmesi gereken yol haritasını çeşitli ingilizce kaynaklarla gösterecektir. İngilizce bilmediğiniz durumlarda profesyonel destek alabilir yada türkçe kaynaklarda araştırma yapabilirsiniz. Google Page Speed’e bir diğer alternatif Gtmetrix sitesidir. Gtmetrix, Google’ın site tarama aracına benzer bir algoritma kullanmakta ve sitenizin hızını ölçmektedir. Sitenizi taradıktan sonra site hızında yapılması gereken optimizasyonlar hakkında sizi bilgilendirir ve çok detaylı bir rapor sunar. Biz dijitalzade.com olarak özellikle Gtmetrix’in hız testlerini gerçekten beğenmekteyiz.

Gereksiz Eklentilerden Kurtulun

Websiteniz WordPress üzerine kurulu ise sitenizde gereksiz eklenti kullanımını en aza indirin. Aynı türe hitap eden yada işlevselliğini yitirmiş eklentileri sistemden tamamen silmelisiniz. Sitenizde kurulu olan eklentiler belli bir sayıdan sonra yarardan çok zarar getirir ve sisteminizi yavaşlatır. Ancak eklentiler arasında eleme yaparken güvenlik eklentilerini ve site için kritik öneme sahip eklentileri kesinlikle silmeyin. WordPress sitelerde hızdan daha önemli bir konu varsa oda WordPress Güvenlik Önlemleridir.

Sitenizde Cache Uygulayın

Cache uygulaması, siteyi ziyaret etmiş kullanıcının site açılırken indirdiği siteye ait tüm dosyaların bir ön bellekte tutulması ve kullanıcı siteyi tekrar ziyaret ettiğinde ikinci bir indirme yapmadan doğrudan ön bellek aracılığıyla kullanıcının ara yüzüne aktarılması işlemidir. Bu işlem sayesinde kullanıcı gereksiz bir taracıyı indirmesi yapmaz ve siteye ait dosyalar hızlıca kullanıcının tarayıcısına yüklenir. Sitenize manuel olarak veya eklentiler vasıtasıyla cache işlemi yapabilir ve sitenizin açılış süresini hızlandırabilirsiniz. Websitenize cache uygulamak için manuel olarak htaccess bölümünde anlattığımız şekilde cache kodları yazabilir yada doğrudan WordPress üzerine cache eklentisi kurarak halledebilirsiniz. WordPress sitelerde en çok kullanılan cache uygulamalarından biri olan w3 total cache eklentisi gerçekten etkili ve kullanışlıdır. İlgili eklenti üzerinden sitenizde çalışan kodların küçültmesinide yapabilir ve sitenizin tüm sayfalarının yüklenme sürelerini kısaltabilirsiniz. W3 total cache eklentisi ile sitenizin temel cache ayarlarını hızlı bir şekilde yapabilir ve sitenizi çok daha hızlı açılır hale sokabilirsiniz. W3 total cache eklentisinin kapsamlı kullanımı ile alakalı bir yazıyı çok yakında sizler ile buluşturacağız.

Resimlerinizi Optimize Edin

Websitesi hızlarını etkileyen en önemli faktörlerden biride site içerisindeki resimlerin optimize edilmemiş olmasıdır. Optimize edilmemiş yüksek boyuttaki resimler, websitesinin yüklenme süresini uzatmakta ve siteyi yavaşlatmaktadır. Websitenize bir resim yüklemeden önce ilgili resmin kalitesini bozmadan küçültme yapılabilen siteleri kullanarak fotoğrafın kb boyutunu ayarlamalı ve siteye öyle yüklemelisiniz. Fotoğrafın kalitesini bozmadan küçültme yapılabilen sitelerden en kullanışlısı tabiki tinyjpg.com. WordPress siteler için resimleri optimize etmek için site dışında olduğu kadar WordPress eklenti havuzu içerisindede çok sayıda eklenti bulunmakta. WordPress eklentilerini kullanarak sitenize daha önce yüklediğiniz görselleri tekrar boyutlandırabilir ve sitenizde doğru boyutlarda yer almasını sağlayabilirsiniz. WordPress üzerinde toplu optimizasyon yapan ve bizim başarılı bulduğumuz eklentilerden bir tanesi EWWW image optimizer eklentisi. Ek olarak sitenize toplu şekilde yükleyeceğiniz galerilerinizi, yine toplu şekilde küçültmeye yarayan çok sayıda ücretli ve ücretsiz bilgisayar ortamında kullanılabilen programlar bulunmakta. İlgili programları basit Google aramaları ile bulabilir ve ihtiyacınız doğrultusunda kullanabilirsiniz. Siteye yükleceğiniz fotoğrafların özellikle jpg versiyonlarını, siteye yüklemeden önce Jpeg 2000 formatına çevirdikten sonra siteye yüklemenizi tavsiye etmekteyiz. Google page speed hız testi üzerinde tarama yaptığınızda hangi fotoğrafları ne şekilde optimize etmeniz gerektiğini size detaylıca anlatacaktır. SEO rehberi yazılarının belkide en çok sorulan konularından biri olan resim optimizasyonu konusunu genel olarak bu şekilde özetleyebiliriz. Artık görsel içeriklerin önem kazandığı günümüz internet dünyasında resim optimizasyonları giderek önem kazanmakta ve artan önemine paralel olarak optimizasyonu kolaylaştıran eklentilerde piyasaya sürülmekte.

Resimlere Lazy Load – Sonradan Yükleme Uygulayın

WordPress sitelerde w3 total cache üzerinden sitenin kod yapısına uygulayabildiğimiz sonradan yükleme özelliğinin aynısını, resimler üzerindede uygulayabiliyoruz. Bunu farklı eklentiler ve farklı methodlar uygulayarak yapabilmekteyiz. Lazy Load özelliği genel olarak sitedeki resimlerin ekran yüklendikten sonra yüklenmeye başlaması ve kullanıcının resimlerin yüklenmesini beklerken geçirdiği süreyi tam tersine site açıldıktan sonra sayfayı gezerken geçirmesidir. Yukarıdada belirttiğimiz gibi günümüz internet dünyasının kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu hızlı açılmayan websitelerini daha sitenin açılmasını beklemeden terk etmekteler. İçeride işe yarar bir materyalin yada içeriğin olup olmadığını önemsemeden hız pek çok kullanıcı için birinci sırada gelmekte. Bu sebeple pek çok kullanıcı için resimlerin yüklenmesini beklerken geçirecekleri süreyi site açıldıktan sonra geçirmek tercih sebebidir. İşte Lazy Load olayı bu durumdan ortaya çıkmıştır. WordPress üzerinde yükleyeceğiniz eklentiler vasıtasıyla resimleriniz site açıldıktan sonra yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Bu eklentilerin yaygın kullanılanlarından biride Lazy Load by WP Rocket eklentisidir.  Cache eklentisi olarak çok sayıda kullanıcı tarafından kullanılan WP rocket eklentisinin lazy load özelliği sağlayan bu versiyonu sitedeki fotoğraflarınızı optimize ederek sitenizi hızlandırmanızda en büyük yardımcılarınızdan biri olacaktır.

Sitenize AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) Uygulayın

amp görseli

SEO başarınızı arttırmak için websitenizin mobil uyumlu olduğundan ve mobil cihazlarda hızlı çalıştığından emin olmalısınız. Masaüstü cihazlara özel kodlanmış pek çok tema ve görsel içerik, websitelerinin mobil cihazlarda yavaş çalışmasına sebep olmaktadır. Yukarıdaki konulardada belirttiğimiz gibi herhangi bir yavaş açılma doğrudan kullanıcı kaybına sebep olacağından hızlı çalışan mobil sayfalara büyük önem göstermelisiniz. Mobil sayfalarınızın hızını arttırmak için AMP(Accelerated Mobile Pages) yani türkçe adıyla hızlandırılmış mobil sayfalar özelliğini kullanabilirsiniz. Websitenizin sayfalarını AMP kodlaması yapabilen developerlar aracılığıyla yada doğrudan kendiniz ilgili uygulamanın websitesinde gösterilen kullanım kılavuzundan faydalanarak oluşturabilirsiniz.

Çerez ve Gizlilik Politikası Oluşturun

seo rehberi gizlilik politikası görseli

Websitenize giren kullanıcılara gizlilik ve çerez politikanızı dair yasal olarak bilgi vermek zorundasınız.  Çok sayıda website sahibinin atladığı önemli konulardan olan çerez ve gizlilik politikası, Google da yükselemenin ve Google Adsense reklam sistemine kayıt olmanın anahtarıdır. Gizlilik politikanız olmadan Google Adsense’e yapacağınız başvuruların red edilme olasılığı çok yüksektir. Günümüzde çok sayıda sosyal platformda, websitenize dair hesap oluştururken gizlilik politikanızın linki ile ilgili soruya maruz kalırsınız. Pek çok reklam platformu gizlilik ve çerez politikası içermeyen sitelere reklam vermemektedir. Ek olarak olası bir kullanıcı şikayetinde başınızın ağrımaması adına mutlaka yazılı olarak bir gizlilik ve çerez politikası oluşturmalısınız..

Dijital Pazarlama Uygulayın

seo rehberi dijital pazarlama görseli
Websitenize doğal yollardan trafik çekmeye ek olarak dijital pazarlama kanallarını ve sosyal medyayı kullanarak da trafik çekebilirsiniz. Dijital pazarlama kanalları vasıtasıyla rekabetin yoğun olduğu alanlarda reklam vererek sitenizin trafiğini arttırabilir ve site rank değerinizin hızlıca yükselmesini sağlayabilirsiniz. Reklam vererek sitenize çektiğiniz kullanıcıların sitede yorum yapmasını yada sitenizle iletişime geçme durumlarını arttırarak çok başarılı bir pazarlama politikası izlemiş olursunuz. Alışıla gelmiş reklam=satış mantığının dışında dijital reklamlar sitenize kaliteli trafik gelmesinde ve sitenizin kullanıcı etkileşimini arttırmada etkili bir yöntemdir. Dijital pazarlama kanallarını kullanırken ihtiyaç duyduğunuz her türlü teknik destek ve sorularınız ile ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sosyal Medyanın Gücünü Kullanın

sosyal medya pazarlama görseli
Websitenizin trafiğini kaliteli olarak arttırmanın ve domain rank değerinizini hızlıca yükseltmenin anahtarı “Sosyal Medya Platformlarıdır“. Sosyal medya platformları hem kaliteli backlink kaynakları hemde websitenize kaliteli trafik kazandırmanın en önemli araçlarıdır. Sosyal medyada uygulayacağınız başarılı pazarlama methodları ile websitenizin trafiğini hızlıca arttırabilir ve etkileşim oranınızı yükseltebilirsiniz. Sosyal medya üzerinde sitemizdeki içerikleri kullanıcılarımıza topluca ulaştırabilir ve doğrudan ilgili platformların kullanıcı trafiğini sitemize yönlendirebiliriz. Bu platformlarda sitemizin linkini paylaştığımızda, bu durum Google tarafından kaliteli backlink olarak algılanır ve doğrudan sitemizin domain rank değerine etki eder. Burada dikkat edilmesi gereken konu, sitemizin linklerinin paylaşımını yaparken aşırıya kaçmamak ve kaliteden ödün vermemek. Spam kategorisine girecek şekilde gereksiz link paylaşımı yapmadığınızda aktif olarak kullandığımız sosyal medya hesaplarından sitemize yapılan link çıkışları çok kaliteli backlinkler olarak algılnacak ve sitemizin yükselmesine katkı sağlayacaktır. Sosyal medya platformlarının sayısı da her geçen gün arttığından, Sosyal medya üzerindeki rekabette giderek kızışmakta ve firmalar yeni taktik ve teknikler arayışına girmektedir. Bizde dijitalzade.com olarak Sosyal medya pazarlaması üzerine detaylı bir rehberi çok yakında siz değerli okuyucularımız ile paylaşacağız. Bu vesile ile bizimde sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.
[icon name=”bullhorn” unprefixed_class=””] Rekabetin giderek arttığı sosyal medya platformlarında profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, hem bloğumuz üzerinden hemde profesyonel olarak yanınızdayız. Sosyal medya kanallarında her türlü ihtiyacınızla ilgili hizmet sağlıyoruz. Bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Siteniz İçin Tanıtım Yazıları Alınseo rehberi

Websitenizin kaliteli backlink elde etmesini sağlayacak methodlardan biride sitenizi tanıtan yazıları çeşitli sitelerin paylaşmasını sağlamaktır. Sitenizi tanıtan kaliteli şekilde oluşturduğunuz bir metni sitelerinde paylaşması için domain rank değeri yüksek siteler ile iletişime geçebilir ve site tanıtımı satın alabilirsiniz. Özellikle sitenizin kategorisi ile uyumlu ve domain rank değerinin yüksek olduğundan emin olduğunuz siteler ile iletişime geçmeli ve gerçekten sitenizin işlevini tam anlamıyla anlatabilen kaliteli tanıtım yazıları yazmalısınız. Bu hem kaliteli bir backlink hemde ilgili sitede bulunan potansiyeli trafiği, sitenize çekmenin kaliteli bir yoludur. Aldığınız bu tanıtımlardaki link paylaşımının do-follow şekilinde olduğundan ve belli bir süre sonra kaldırılmadığından emin olun. Piyasada backlink satışı adı altında kalitesiz sitelerden no-follow olarak verilen backlinklerin, sitenize katkıdan çok zarar sağladığını asla unutmayın.

Paravan Bloglar İle Kaliteli Backlink Elde Edin

paravan blog gorseli
Sitenize kaliteli backlink almanın önemli methodlarından biride, kendi rakibinizi kendiniz oluşturarak o rakipten backlink almaktır. Ücretsiz blog oluşturmaya yarayan blogspot.com tarzı siteleri kullanarak kendinize ücretsiz blog siteleri açabilir ve o sitelerden, asıl kullandığınız websitesine backlink verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, belli bir süre kaliteli paylaşımlar yaparak paravan bloglarınızın değerini yükseltmeli ve siteyi spam kategorisine sokmadan backlink paylaşımı yapmalısınız. İçerisine hiç içerik girilmemiş yada kalitesiz düzenlenmiş sitelerden verilen backlinklerin herhangi bir katkısı olmadığını tekrar hatırlatmak istiyoruz. Birden fazla kaliteli paravan blog ile sitenizin backlink değerini hızlıca yükseltebilir ve Google’da hızlıca yükselebilirsiniz.

Sitenizin Güvenlik Önlemlerini Artırın

seo rehberi
Kaliteli bir siteniz var ve kaliteli SEO çalışmaları yaparak sitenizin rank değerini arttırdınız ancak kötü niyetli internet kullanıcıları tarafından sitenize gelebilecek saldırılara karşı zaafiyetiniz varsa büyük risk altındasınız. Siteniz herhangi bir şekilde hacklenirse veya sitenizden sizin bilginiz olmadan farklı sitelere backlink verilirse, sitenizin kalitesi çok büyük oranda düşecektir. Özellikle dünyanın en çok hacklenen içerik yönetim platformlarından olan WordPress üzerinde güvenlik önlemlerinizi arttırmalı ve sitenizi tam kapsamlı olarak korumalısınız. Sql injection methoduyla sitenizin database’ine yapılacak bir sızma durumunda sitenizden sizin haberiniz olmadan farklı sitelere backlink satışı yapılabilir ve sitenizin değeri çok büyük ölçüde düşebilir. Bu sebeple sitenizin güvenliğini tam anlamıyla sağlamak, başarılı bir SEO çalışması için çok ama çok önemlidir. WordPress sitenizin güvenlik önlemlerini arttırmak için WordPress güvenlik önlemleri isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Sitenizde Yorum Yapılmasına İzin Verin

seo rehberi
Websitenize gelen ve içeriklerinizi inceleyen kullanıcıların sitenizde yorum yapmasına muhakkak izin verin. İnternet kullanıcıları odaklı çalışan Google, kullanıcı etkileşimi yüksek sitelerin değerlerini hızlıca arttırmakta ve arama motoru sıralamalarını hızlıca yükseltmektedir. Özellikle kampanyalar, promosyonlar ve çekilişler yaparak kullanıcılarınızın sitenizde yorum yapmasını ve sizinle etkileşime geçmesini sağlamalısınız. Bu sayede sitenizin etkileşim oranı yükselecek ve Google tarafından sıralamanız hızlıca yükselmeye başlayacak.

Link Yapınızı SEO Uyumlu Olarak Ayarlayın

link yapısı görsel
Websitenizin link yapısını muhakkak SEO uyumlu olarak düzenlemelisiniz. Google site uzantılarını SEO dostu şekilde düzenleyen websitelerinin page rank değerlerini hızlıca yükseltmekte. Sitenizde paylaştığınız içeriklerinizin uzantılarının gereksiz uzunlukta olmamasına ve içeriğinizin anahtar kelimesini içerdiğinden emin olmalısınız. “örnek.com.tr/blog/kategori/boyle-icerik-paylasmayin-cunku-sebep-ıste-bilmem/” tarzında uzun, gereksiz kelime ve ön etiketlerden oluşan link yapısı Google tarafından hiç sevilmeyen ve spam olarak algılanan link yapılarıdır. İdeal link bağlantısı şu şekilde olmalıdır; “örnek.com.tr/ideal-link-yapisi-bu-sekilde-olmalidir“, verdiğiniz link bağlantısının önünde herhangi bir gereksiz etiket olmamalı ve kullanıcı kısa bir link yapısı üzerinden doğrudan içeriğe ulaşabilmelidir.

Rakiplerinizi Analiz Edin

rakip analizi görsel
Rakiplerinizi A’dan Z’ye analiz ederek, başarılı ve başarısız oldukları alanları belirlemeli ve ilgili alanlara göre bir SEO programı izlemelisiniz. Eğer rakibiniz backlinkler konusunda başarılı ise rakibinizin backlink listesindeki sitelerden backlink almaya çalışabilirsiniz. Yada rakibiniz düşük rekabete sahip anahtar kelimeleri hedefleyerek site trafiğinde sizin önünüze geçiyorsa ilgili anahtar kelimeleri belirleyerek, ilgili kelimelere yönelik özel ve daha kaliteli içerikler üreterek rakibinizi geçebilirsiniz edebilirsiniz. Rakip analizinde özellikle backlinkler ve trafik sağlayan anahtar kelimeler hayati rol oynamaktadır. Rakibinizin site içi linklemesi ve hangi içeriklere linkleme yaptığını inceleyebilir ve ilgili alanlarda içerik kalitenizi arttırabilirsiniz. Rakip analizi yapabilmek için piyasada çok sayıda ücretli SEO aracı bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilinenleri; Alexa, Semrush ve Ahrefs dir.

SEO Uyumlu Makale Yazmaya Özen Gösterin

seo uyumlu makale görseli
Sitenize içerik üretirken, çok sık şekilde kullanacağınız  makalelerin SEO uyumlu olmasına özen göstermelisiniz. SEO uyumlu makaleler, başlık etiketleri düzgün düzenlenmiş, resimleri optimize edilmiş, içeriği kaliteli ve özgün, resimlerin alt etiketleri düzenlenmiş ve içerik minimum 300 kelime olacak şekilde ayarlanmış makalelerdir. Üreteceğiniz her türlü içeriğin kaliteli ve özgün olduğundan emin olduktan sonra, bu rehberimizde tek tek belirttiğimiz maddelerin her birine dikkat etmeli ve makalenizin SEO yapısını düzgün ayarlamalısınız. Eğer websiteniz WordPress tabanlı ise Yoast SEO ve ALL in One SEO eklentilerini sitenize indirebilir ve ilgili eklentilerin size yapacağı yönlendirmeleri takip ederek SEO uyumlu makaleler yazabilirsiniz. SEO uyumlu makaleler sitelere çok büyük sıralama avantajları sağladıklarından artık pek çok websitesinde bir blog sayfası ve kaliteli makaleler mevcuttur.

Semantik SEO Uygulayın

semantik seo görsel

Herhangi bir anahtar kelimeyi hedefleyerek içerek üretirken, ilgili anahtar kelimeyi Google’da aradığınızda ekstra olarak alt kısımda size önerilen diğer anahtar kelimeler semantik yani eş anahtar kelimelerdir. SEO rehberi hakkında bir içerik ürettiğinizde SEO rehberi kelimesinin eş anlamlı yani semantik versiyonlarını kontrol etmeli ve o kelimelere içeriğinizde yer vermelisiniz. Semantik SEO uygulanmış içerikleriniz Google’da çok daha fazla sayıda anahtar kelimede görüntülenecek ve sitenizi trafiğini kesinlikle arttıracaktır. Ne kadar çok anahtar kelime = o kadar çok görüntülenme ve trafik getirisidir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Bölümü Oluşturun

seo rehberi sıkca sorulan sorular
Google arama sonuçlarında kullanıcılar tarafından sıkça sorulan sorulara verilen cevapları yayınlamaya ve bu şekilde bölüm oluşturmuş siteleri üst sıralara çıkarmaya başladı. Sizde oluşturduğunuz içeriğinizin altına kullanıcılarınız tarafından sıkça sorulan soruları ekleyebilirsiniz. Bu sayede hem Google ile olan etkileşiminiz yükselecek hemde kullanıcılarınıza büyük bir bilgi ulaşım kolaylığı sağlayacaksınız. Rakiplerinizle büyük oranda aynı seviyede SEO çalışmaları yaptığınız durumlarda bu gibi sıklıkla websitesi sahipleri tarafından atlanan önemli ayrıcalıklar büyük fark yaratacaktır.

Sitenizi Analiz Araçları İle Takip Edin

Google analytics görseli
Pixel adı verilen kodlar ile sitenize kolayca entegre edilebilen analiz araçları ile sitenizi takip edebilir ve günde kaç kullanıcının sitenizi ziyaret ettiğini yada hangi sayfaları gezdiğini öğrenebilirsiniz.  Bu analiz programlarının en çok kullanılanı ve en bilineni tabiki Google Analytics. Google Analytics üzerine websitesinizi kayıt ettirdikten sonra sitenize giren çıkan kullanıcıları, lokasyon bilgilerini, tarayıcı dillerini, hangi sayfaları gezip, hangi sayfalarda çıktıkları gibi çok büyük önem arz eden bilgileri öğrenebilir ve kitleniz hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Analiz programları sayesinde sitenizin hangi sayfalarının ilgi çektiğini yada kullanıcının sitenizde ne kadar durduğunu öğrenebilir ve bounce rate (hemen çıkma oranı) değerlerinizi düşük seviyelerde tutabilirsiniz. Kullanıcının sıklıkla çıkış yaptığı ve trafiği düşük olan sayfaları güncelleyerek başarılı bir SEO çalışması yapmış olursunuz. Google Analytics üzerinde yapabileceğiniz çok sayıda işlem ve oluşturabileceğiniz çok sayıda rapor türü mevcuttur. Bu özellikleri Google Analytics de tam kapsamlı olarak kullanabilmek adına internet ortamında çok çeşitli dersler bulabilirsiniz.


A’dan Z’ye SEO hakkında herşeyi bulabileceğiniz bu yazımızda, kaliteli bir SEO rehberi içeriğinde olması gereken her türlü konuya yer vermeye çalıştık. Çok kapsamlı olarak hazırlanmış bu rehberde aklınıza takılan soru, görüş, öneri veya teknik destek taleplerinizle ilgili bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Sorularınızı ek olarak aşağıda yorum bölümündede sorarak hızlıca cevap alabilirsiniz.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

3 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu